🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо инфлацията вероятно ще се задържи над нормалното си ниво

Въпреки че разривите във веригите за доставки се успокояват, ръстът на заплатите и очакванията за цените набират сила

Лошите новини за инфлацията продължават да ни заливат. С над 9% на годишна база в богатия свят, тя не е била толкова висока от 80-те години на миналия век и никога не е имало толкова много "инфлационни изненади", т.е. реалните данни да са по-високи от прогнозите на икономистите. Това само по себе си има тежки последствия върху икономиките и финансовите пазари. Централните банки повишават лихвените проценти и прекратяват схемите за изкупуване на облигации, което удря акциите. На много места потребителското доверие сега е дори по-ниско, отколкото в първите дни на пандемията от COVID-19. Икономическите показатели в реално време за всичко - от услугите за настаняване до промишленото производство, предполагат, че икономическият растеж рязко се забавя.

Ето защо как ще се развиват потребителските цени е един от най-важните въпроси за световната икономика. Много анализатори очакват годишната инфлация скоро да се успокои, отчасти поради рязкото увеличение на цените на суровините миналата година, което на годишна база ще отпадне. В последните си икономически прогнози Федералният резерв например очаква годишната инфлация в САЩ (измерена чрез индекса на разходите за лично потребление) да спадне от 5.2% в края на тази година до 2.6% до края на 2023 г.

Трудно предвидимата инфлация

Простено ви е, ако не приемате тези пророчества твърде насериозно. В крайна сметка повечето икономисти не успяха да предвидят настъпването на високата инфлация, а след това погрешно прогнозираха, че тя бързо ще отмине. В документ от май Джеръми Ръд от Фед изказа едно провокативно твърдение: "Нашето разбиране за това как работи икономиката, както и способността ни да прогнозираме ефектите от шокове и политически действия, според мен не е по-добро днес, отколкото през 60-те години на миналия век." Бъдещата траектория на инфлацията до голяма степен е обвита в несигурност.

Някои индикатори подсказват, че в близко бъдеще предстои по-голям ценови натиск. Консултантската компания Alternative Macro Signals обработва милиони новинарски статии с модел, който произвежда "индекс за инфлационния натиск в новините". Резултатите, които са по-навременни от официалните данни за инфлацията, измерват не само колко често се споменава за ценови напрежения, но и дали според новините натискът се засилва. И в САЩ, и в еврозоната индексът остава далеч над 50, което свидетелства за нарастващо ценово напрежение.

По-разтревожените за инфлацията биха посочили още три индикатора, които подсказват, че е малко вероятно в скоро време богатият свят да се върне към предпандемичната норма на ниско, устойчиво повишение на цените: ускоряващият се ръст на заплатите и увеличаващите се инфлационни очаквания както на потребителите, така и на компаниите. Ако се задържат, заедно те могат да допринесат за достигане на "повратна точка", както пише в свой доклад от 26 юни Банката за международни разплащания (BIS), централната банка на централните банки. Отвъд тази точка, предупреждава BIS, "психологията на инфлацията" може да се разпростре и "вкорени".

Опасност от спирала със заплатите

Все повече са доказателствата, че служителите започват да договарят по-високи заплати. Това може да доведе до нова серия от увеличения на цените, докато фирмите прехвърлят тези допълнителни разходи. Проучване на Испанската централна банка показва, че половината от колективните договори, подписани за 2023 г., съдържат "клаузи за индексация", което означава, че заплатите автоматично са обвързани с инфлацията. За сравнение, преди пандемията делът им е бил една пета. В Германия профсъюзът IG Metall поиска заплатите на близо 4 млн. работници в сектор металургия и машиностроене да бъдат повишени със 7-8% (вероятно ще получи половината). Във Великобритания железопътните работници стачкуваха с искане за увеличение на заплатите от 7%, но не е ясно дали ще успеят.

Всичко това ще доведе до прегряване на растежа на заплатите. Индикаторът на банката Goldman Sachs за страните от Г-10 вече се покачва почти вертикално (виж графиката). По подобен начин се движи и показателят на Alternative Macro Signals за натиск върху възнагражденията. Долните граници на заплатите също растат. Нидерландия предлага увеличение на минималната работна заплата, а през юни Германия прие законопроект, с който увеличава своята с една пета. На 15 юни австралийската агенция за индустриални отношения повиши най-ниските заплати с 5.2%, над двойно по-бързо в сравнение с миналата година.

Самосбъдващите се пророчества на инфлационните очаквания

По-бързият ръст на заплатите отчасти отразява очакванията на обществото за по-висока инфлация в бъдеще, което е и втората причина за тревога, че инфлацията може да се окаже нестабилна. В САЩ очакванията за средното покачване на цените в краткосрочен план бързо растат. А канадците средно се подготвят за инфлация от 7% през следващата година, най-високата сред богатите страни. Дори в Япония, където цените рядко се променят, очакванията се изместват. Според проучване на централната банка миналата година само 8% от хората са очаквали "значителен" ръст на цените през следващата (действително потребителските цени са се повишили само с 2.5% за година към април). Сега обаче 20% от японците споделят това мнение.

Третият фактор е свързан с нагласите на компаниите. Инфлационните очаквания на търговците на дребно са рекордно високи в една трета от страните в ЕС. Проучване на английската централна банка показва, че цените на дрехите за британските есенни и зимни колекции ще бъдат 7-10% нагоре в сравнение с миналата година. Федералният резерв на Далас открива ранни доказателства за по-малка склонност на клиентите да приемат увеличение на цените; респондент от бизнеса с отдаване под наем и лизинг се оплака, че "става по-трудно да прехвърлим увеличенията на цените от 20-30%, които идват от производителите". Но това подсказва единствено по-ниска степен на вече високата инфлация.

Нормализирането на цените се отлага

Голямата надежда за понижаване на инфлацията е по отношение на цените на стоките. Бързото поскъпване на колите, хладилниците и други подобни отчасти дойде от сътресенията във веригата за доставки и доведе до първоначалния скок на инфлацията миналата година. Сега някои данни сочат към обръщане на тенденцията. Цената за доставка от Шанхай до Лос Анджелис е намаляла с една четвърт от началото на март. През последните месеци много търговци на дребно са похарчили големи суми за запаси, за да гарантират, че рафтовете им ще останат пълни. Мнозина сега намаляват цените, за да пласират запасите. В САЩ производството на автомобили най-накрая набира скорост, което може да изтрие част от миналогодишното поскъпване на превозните средства втора ръка, предизвикващо възмущение.

Спад в цените на стоките на теория би помогнал да се потуши инфлационният пожар в богатия свят, с което да облекчи кризата с цената на живота, да позволи на централните банки да си поемат въздух, както и да даде тласък на финансовите пазари. Но достатъчно много индикатори за бъдещия ход на цените подсказват обратното и шансовете за успокоение се изместват напред. Така че не се изненадвайте, ако инфлацията продължи да се вихри още известно време.

Все още няма коментари
Нов коментар