Шефът на Фед застана твърдо зад покачването на лихвите в САЩ

Американските акции загубиха над 3% в петък след изявлението на Джером Пауъл

Фед се бори с най-големия ръст на потребителските цени от около четири десетилетия, като годишната инфлация достигна 8.5% през юли
Фед се бори с най-големия ръст на потребителските цени от около четири десетилетия, като годишната инфлация достигна 8.5% през юли
Фед се бори с най-големия ръст на потребителските цени от около четири десетилетия, като годишната инфлация достигна 8.5% през юли    ©  Reuters
Фед се бори с най-големия ръст на потребителските цени от около четири десетилетия, като годишната инфлация достигна 8.5% през юли    ©  Reuters

Американските акции се сринаха в петък, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта решимостта си да повиши лихвените проценти, за да ограничи инфлацията в САЩ. Той направи "ястребово" обръщение по време на годишната среща на върха на централните банки в Джаксън Хоул в щата Уайоминг, която беше очаквана с голямо внимание от пазарите и инвеститорите.

Индексът S&P 500 на Уолстрийт падна с 3.4%, докато Nasdaq Composite, който е доминиран от технологични акции, които са по-чувствителни към очакванията за лихвените проценти, се понижи с 3.9%. Това беше най-големият еднодневен спад и за двата индекса от средата на юни, отбелязва Financial Times. Европейският регионален индекс на акции Stoxx 600 загуби 1.7%.

Спадът на акциите в САЩ в петък беше мащабен - книжата на 99% от компаниите в S&P 500 се понижиха. Всеки голям сектор беше на червено, като технологичните и потребителските акции като тези на Amazon водеха спада.

Говорейки в Джаксън Хоул, Пауъл каза, че Фед "трябва да продължи, докато работата не бъде свършена", подчертавайки решимостта на централната банка на САЩ да укроти бързия растеж на цените.

Фед се бори с най-големия ръст на потребителските цени от около четири десетилетия, като годишната инфлация достигна 8.5% през юли. Но едновременно с това централната банка се старае програмата й за агресивно повишение на лихвите да не насочи най-голямата икономика в света към рецесия.

Пауъл се противопоставя на идеята за повишаване на лихвите и скоро след това те да бъдат намалени, казва пред изданието Стюарт Робъртсън, главен икономист в Aviva Investors. Според него това е първият знак, че Пауъл казва, че ще имаме неприятен период и трябва да го имаме предвид.

Инвеститорите вече очакват Фед да повиши лихвените проценти до 3.8% до февруари 2023 г. спрямо предвижданията за 3.3% в началото на този месец. Настоящият лихва по федералните фондове е 2.25 - 2.50%.

Джером Паул заяви, че централната банка трябва да продължи, докато не си свърши работата по отношение на инфлацията.

"Последствията за пазара на акции са, че предишните очаквания за обръщане на политиката на Фед изглеждат преждевременни и следователно краткосрочната посока може да бъде обръщане на лятното рали. В крайна сметка тези по-високи лихвени проценти и по-нататъшното икономическо забавяне ще натежат върху корпоративните печалби по-късно тази година", обяснява ситуацията Джанет Муи, ръководител на пазарния анализ в Brewin Dolphin.

Пазарите на държавни облигации на САЩ приеха речта на Пауъл спокойно според Робъртсън. Доходността на двегодишните съкровищни бонове, която точно следва очакванията за лихвите, се повиши с 0.01 пр. пункта до 3.38%. Доходността по 10-годишните облигации, които са по-чувствителни към очакванията за икономически растеж, остана без промяна на ниво 3.03%.

Прогнозите за по-строга политика и по-високи разходи по заемите вече започнаха да натежават върху настроенията на инвеститорите на корпоративните дългови пазари.

Очаквания за по-дейна ЕЦБ

Очакванията са Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвите с половин процентен пункт за втори пореден път на следващата си среща на 8 септември. Според източници на Reuters представители на ЕЦБ смятат за подходящо да бъде обсъден и значително по-голям лихвен ръст. През юли финансовата институция одобри първото покачване на лихвите от 11 години - покачването беше с 0.5 пр. пункта до нула вместо с очакваните по-рано 0.25 пр. пункта. Петима източници на агенцията смятат, че на следващото заседание банкерите ще обсъдят и ход от 0.75 пр. пункта. Въпреки че нито един от членовете на ЕЦБ не е изразил публично подкрепа за такова решение, агресивните ходове на Фед и продължаващо влошаващите се инфлационни перспективи за еврозоната оправдават обсъждането му. ЕЦБ е отказала коментар по темата.

Доходността на 10-годишните облигации на Италия скочи с 0.19 пр. пункта в петък до 3.72%, отразявайки рязък спад в цената, тъй като инвеститорите претеглят възможния ефект от по-високите разходи по кредитите върху по-слабите икономики в Европа.

Речта на Паул натежа на борсите в Азия и Европа

Европейските акции очаквано се понижиха в понеделник, докато доходността на облигациите се повиши, тъй като коментарите на членове на ЕЦБ засилиха страховете за агресивни мерки за овладяване на инфлацията на фона на нарастващите рискове от рецесия. Индексът STOXX 600 се понижи с 0.9%, като чувствителните към лихвите технологични акции спаднаха с 1.8%. Доходността по 10-годишните държавни облигации на Германия се повиши с 10 базисни пункта до двумесечен връх. Членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел предупреди през уикенда, че централните банки трябва да действат решително, за да се борят с инфлацията, дори ако тя доведе до рецесия, докато членът на управителния съвет Франсоа Вилерой също сигнализира за нова голяма стъпка в увеличението на лихвите през септември.

Техните коментари последваха предупреждението на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл в петък, че централната банка на САЩ ще повиши лихвите толкова високо, колкото е необходимо, за да ограничи растежа и да ги задържи там "за известно време". Пазарите определят с две трети вероятността ЕЦБ да повиши лихвените проценти с 0.75 пр. пункта през септември спрямо 24% миналата седмица.

Борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион също започнаха последната седмица на август с понижения, съобщава CNBC. Най-голямо беше понижението в Япония, където Nikkei 225 отстъпи с 2.66%. В Южна Корея бенчмаркът Kospi загуби 2.18%, а S&P/ASX 200 в Австралия отстъпи с 1.95%. В Хонконг Hang Seng спадна с 0.73%.