🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Норвегия планира да ограничи износа на електроенергия заради ниски водни нива

Страната е един от най-големите доставчици за Европа

Норвегия е един от най-големите износители на електричество в Европа, като изнася oĸoлo eднa пeтa oт пpoдyĸциятa cи ĸъм cъceдни дъpжaви
Норвегия е един от най-големите износители на електричество в Европа, като изнася oĸoлo eднa пeтa oт пpoдyĸциятa cи ĸъм cъceдни дъpжaви
Норвегия е един от най-големите износители на електричество в Европа, като изнася oĸoлo eднa пeтa oт пpoдyĸциятa cи ĸъм cъceдни дъpжaви    ©  Reuters
Норвегия е един от най-големите износители на електричество в Европа, като изнася oĸoлo eднa пeтa oт пpoдyĸциятa cи ĸъм cъceдни дъpжaви    ©  Reuters

Норвегия планира да ограничи износа на електричество към Европа, ако нивото на водата в язовирите, където са изградени нейните ВЕЦ-ове, остане ниско, съобщава Financial Times. Заради политически натиск вследствие на високите цени на местно ниво лявоцентристкото правителство на Норвегия реши в началото на седмицата да даде приоритет на пълненето на язовирите, когато нивото на водата в тях е под средните сезонни стойности. Страната е изнасяла електроенергия през цялото лято, въпреки че водата в много от язовирите ѝ е достигнала най-ниско ниво от близо две десетилетия.

"Правителството ще гарантира, че разполагаме с механизми, които дават приоритет на пълненето на нашите хидроенергийни резервоари и сигурността на доставките на електроенергия, и ще ограничат износа, когато нивото на водата в резервоарите падне до много ниски нива", заяви в понеделник пред политическите партии енергийният министър на Норвегия Терие Аасланд.

Според дирекцията за водни ресурси и енергетика нивото на водата в южната част на Норвегия, откъдето се извършва основно износът, е най-ниското от 1996 г. насам. Аасланд заяви, че властите в страната ще вземат решение за точния механизъм през следващата седмица, но предположи, че когато водните нива в резервоарите паднат под средното за сезона, износът ще бъде ограничен. Той също така добави, че е възможно, макар и малко вероятно, въвеждането на нормиране на електричеството в страната, първоначално за уличното осветление и планинските хижи.

Норвегия е един от най-големите износители на електричество в Европа, като изнася oĸoлo eднa пeтa oт пpoдyĸциятa cи ĸъм cъceдни дъpжaви, нo зapaди ниcĸитe нивa нa вoдaтa в Южнa Hopвeгия пpaвитeлcтвoтo oбяви, чe тpябвa дa дeйcтвa ceгa, зa дa пpeдoтвpaти вътpeшния нeдocтиг тaзи зимa.

Сигурността на доставките

Франция, друг голям износител на електроенергия, също изпитва проблеми. Производството на електроенергия от ядрени реактори в страната е достигнало най-ниските си нива за последните няколко десетилетия поради проблеми, сред които и корозия в по-старите централи.

Перспективата за ограничаване на износа на електроенергия от Норвегия повдига допълнителни въпроси относно сигурността на доставките на електроенергия в няколко държави тази зима, включително Великобритания. Анализатори от британската консултантска фирма Aurora Energy Reserch заявиха, че може да се наложи Великобритания да поднови дейността на въглищните електроцентрали, които трябва да бъдат изведени от експлоатация през следващия месец, за да бъде компенсиран недостигът на норвежкия внос.

Високи цени на електричеството в страната

Докато потреблението на електроенергия в много европейски страни е останала на същото ниво или е намаляло от 1990 г. насам, потреблението в Норвегия е нараснало с почти 25% за същия период. Това се дължи основно на ограничаването на употребата на изкопаеми горива в страната и насърчаването на закупуването на електрически автомобили.

На фона на недоволството поради високите цени на електричеството за местните потребители, въпреки рекордните печалби на държавата от продажбата на електроенергия, някои норвежки политици са предложили да се прекъсне износът на електроенергия, докато се преодолее енергийната криза. Властите в страната заявиха, че това не е възможно, тъй като Норвегия е част от енергийния пазар в Европа и е подписала двустранни споразумения, обхващащи преносната мрежа за износ на електричество.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qgq431135442 avatar :-|
    qgq431135442

    Затоплизма няма да прости на никой :)

    Нередност?
Нов коментар