🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОПЕК+ намали доставките на петрол, за да повиши цените

Организацията на износителите на нефт даде сигнал на Запада, че може да действа по-агресивно на пазара

Обръщането на политиката от ОПЕК+ бележи край на месеците на увеличаване на доставките по време на възходящата тенденция на цените, довела сорта брент до рекордно високо ниво по-рано тази година след инвазията на Русия в Украйна
Обръщането на политиката от ОПЕК+ бележи край на месеците на увеличаване на доставките по време на възходящата тенденция на цените, довела сорта брент до рекордно високо ниво по-рано тази година след инвазията на Русия в Украйна
Обръщането на политиката от ОПЕК+ бележи край на месеците на увеличаване на доставките по време на възходящата тенденция на цените, довела сорта брент до рекордно високо ниво по-рано тази година след инвазията на Русия в Украйна    ©  Reuters
Обръщането на политиката от ОПЕК+ бележи край на месеците на увеличаване на доставките по време на възходящата тенденция на цените, довела сорта брент до рекордно високо ниво по-рано тази година след инвазията на Русия в Украйна    ©  Reuters
Темата накратко
  • ОПЕК и съюзниците й, включително Русия, ще предприемат действия, за да защитят цените на петрола.
  • Анализаторите смятат, че намалението има геополитическа тежест, която надхвърля цената на петрола.
  • Решението ще задълбочи енергийната криза в ЕС, който се насочва към рецесия.

ОПЕК+ се договори да намали доставките на суров петрол в опит да подкрепи цените и по този начин отхвърли призивите на западните правителства, които се стремят да ограничат инфлацията в условията на ескалираща енергийна криза.

Организацията на производителите, в която членува и Русия, ще намали доставките със 100 хил. барела на ден от октомври. Така няма да бъде изпълнено договореното миналия месец увеличение със същия размер при посещението на американския президент Джо Байдън в Саудитска Арабия, съобщава Financial Times.

Докато търговските компании смятат, че обявените количества са сравнително малки за световния петролен пазар, където търсенето е около 100 млн. барела на ден, сигналът към Вашингтон и енергийния сектор е ясен: ОПЕК и съюзниците й, включително Русия, ще предприемат действия, за да защитят цените на петрола.

"Това има политическо измерение - Русия иска да накара Запада да плати за санкциите, които е наложила на Москва", казва Бил Фарън-Прайс, директор в консултантската компания Enverus. "Какъв по-добър начин от това да накара своите партньори от ОПЕК+ да започнат да затягат петролния пазар. Надеждите на Байдън за някакво споразумение със Саудитска Арабия сега изглеждат наивни."

Обръщане на политиката

Обръщането на политиката от ОПЕК+ бележи край на месеците на увеличаване на доставките по време на възходящата тенденция на цените, довела сорта брент до рекордно високо ниво по-рано тази година след инвазията на Русия в Украйна. Но разпродажбите през последните седмици върнаха брента под 100 долара за барел на фона на нарастващите страхове от рецесия в Европа и по-слабото търсене на петрол от Китай. Резкият спад на цените миналата седмица предизвика призиви за съкращения от страна на някои членове на ОПЕК+. Брентът поскъпна с 4% в понеделник в Лондон след срещата, като се търгуваше за 96.60 долара за барел. Във вторник обаче цената се понижи заради притесненията за китайската икономика.

Матю Холанд, геополитически анализатор в консултантската компания Energy Aspects, заяви, че намалението поне отчасти цели да покаже на пазара, че групата ще действа, за да подкрепи цените, ако изглежда, че те се насочват към колапс.

Но анализаторите смятат, че намалението има геополитическа тежест, която надхвърля цената на петрола, а решението идва само дни след като страните от Г-7 се съгласиха да наложат таван на цените на руския износ на петрол и часове след като Москва потвърди, че спира доставките на газ по "Северен поток 1" към Европа, докато западните санкции срещу страната не бъдат вдигнати. Решението също така идва в момент когато САЩ и други страни се доближават до ядрена сделка с Иран, което ще прекрати санкциите върху петролния сектор на страната и ще позволи увеличаване на доставките.

"Това е послание към САЩ и международната общност... Не мислете, че ще стоим, ако потребителите продължат да се опитват да се намесят на пазара, било то с тавани на цените, освобождаване на стратегически запаси или опити да върнат Иран обратно на пазара", обяснява Раад Алкадири от Eurasia Group.

В изявление на картела след срещата се казва: "По-голямата волатилност и повишената несигурност изискват непрекъсната оценка на пазарните условия и готовност за извършване на незабавни корекции на производството под различни форми, ако е необходимо."

Белият дом заяви, че Байдън "е бил ясен, че енергийните доставки трябва да отговарят на търсенето, за да подкрепят икономическия растеж", но не критикува директно намаляването на производството на ОПЕК+.

Според Кристиян Малек, анализатор в JPMorgan, решението бележи "нова ера" за ОПЕК+, която ще се намеси в бъдеще "на основа, подобна на Фед, по по-динамичен начин".

Но решението също така ще предизвика тревога, тъй като енергийната криза в Европа се задълбочава, а растящите цени на природния газ и електроенергията заплашват да вкарат еврозоната в рецесия. В САЩ президентът Байдън се опитва от месеци да намали повишаващите се цени на горивата, като Белият дом многократно лобира пред Саудитска Арабия да увеличи доставките на суров петрол. САЩ и други западни страни от месеци доставят на пазара суров петрол от резервите си - ход, който според анализаторите е помогнал за предотвратяване на по-сериозен скок на цените, след като Москва започна инвазията си в Украйна.

Експерти, запознати с петролната политика на Саудитска Арабия, казват, че решението от понеделник също отразява загрижеността на кралството, че цените са се откъснали от основите на търсенето и предлагането в момент на нестабилност на енергийните пазари. Министърът на петрола на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман предупреди миналата седмица, че съкращаването е възможност заради разминаването между финансовите и физическите петролни пазари.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tos_buratino avatar :-|
    tos_buratino
    • - 4
    • + 7

    Малката войничка на САЩ с Русия започна да им излиза много скъпо и те се опитват да разхвърлят разходите на другите страни. С васалите от ЕС не срещнаха никакви проблеми. На Урсула и Борел, като им кажеш направи циганско колело, само питат колко пъти. Обаче арабите не искат да плащат и показаха пръст на нефелния дядка.

    Нередност?
  • 2
    vagabond66 avatar :-P
    vagabond66
    • - 1
    • + 1

    Падането на цената на нефта и газа , се отлага за бъдеще не определено време!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Безнадеждна е гл.т. "Западът е прав, а всички останали - не", колкото и пропаганден ресурс да се налива в нея.

    Т.н. Запад са реално метрополиите на бившите колониални империи: Британската с колониите (САЩ) и доминионите (Австралия, Н.З, Канада), Френската, Белгийската, Нидерландската, Испанската и на синджир победените в последната война и видимо с отнета субектност Германия и Япония.
    Това е т.н. Запад!

    Пропагандният трясък по К. ламарината кара масата да забрави, че има и Китай, и Индия, и Бразилия, и Чили, и Саудитски, и Турция, и Иран, и Индонезия, и Конго, и Филипините, и Египет, и...още 4/5 от страните-членки на ООН.

    Капитализмът е пазар. Идеологическите опити да се въздейства на пазара, което в момента прави ЕК, са безумици, които като бумеранг ще се върнат към гражданите на страните-идиоти, които ги налагат.

    Реакцията на ОРЕС+ на Лайнен&Со хрумките за поставяне на ценови тавани за нечии продукти (ако мине: днес за Русия, утре - на други...) е бърза и като по учебник: свиване на добивите, т.е. създаване на дефицит и покачване на цените.

    Поставянето от купувача на предел на цените на продавача е като гладясал да влезеш в ресторант и да заявиш на собственика, че храната му ти е скъпа и искаш да ти я намали. Той ще свали ли цената?
    Неть!
    А на съседните маси ще продължават да се хранят обилно, плащайки си...

    Не можа ли т.н. Запад за толкова десетилетия след краха на колониализма да проумее, че вече не разполага с природните ресурси на колониите и е зависим от вноса им?

    Не светна ли на никого от т.н. европейски политици, че конфронтационната им политика като с камшичен удар ще помете собствените им икономики и грижливо пазения стандарт на бюргерите?

    Интересното е, че реакцията на ОРЕС е сигнал, че останалият свят започва да реагира на западното дебелоочие и самовнушението за световен западноцентризъм.
    Да, има го - от Ла Рошел на запад до Мюнхен на изток.
    И дотам!
    Светът изобщо не е от Ал Рошел до Мюнхен. Просто спомнете си часовете по география.

    Западът, ако продължи да кара по тая пътека, ще свърши в блатото.
    И дали не е време българите да се усетим, че отново са ни сложили от женската страна на сватбата?
    Както бяхме при Втория райх през 1918 г,
    Както бяхме при Третия райх през 1944 г.
    Както бяхме при Съветския блок през 1989 г.
    Както сме в ЕС и нато сега.

    Западът са метрополиите на колониалните империи.
    Ние сме от тия, дето им мият клозетите, перат мръсното бельо и чукат токове до вратата.

    Хайде, стига вече!

    Нередност?
  • 4
    ahj21578679 avatar :-@
    ahj21578679

    Ако България се присъедини към директивата на ЕК за таван на цените на нефта и продуктите му, ще си припомним началото на 90-те с купоните за бензин и нощните опашки пред бензиностанциите. Пълни и доказани идиоти!

    Нередност?
Нов коментар