🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай е отпуснал "аварийни" заеми за над 30 млрд. долара

Спасителното кредитиране от страна на Пекин рискува да удължи и изостри дълговите затруднения и кризите, които често следват в държавите длъжници

През последните години Китай е отпуснал тайни "аварийни" заеми на стойност десетки милиарди долари на държави, застрашени от финансови кризи. Тези финансови помощи представляват повратна точка статегията на даване на масирани инфраструктурни заеми, които Китай отпускаше като част от инициативата си "Един пояс, един път". Тяхната стойност е достигнала до 838 млрд. долара, като страната е изпреварила Световната банка като най-големия в света финансист на обществени проекти, пише Financial Times.

Според данни на AidData, изследователска лаборатория към College of William and Mary в САЩ, сред най-големите получатели на тези спасителни заеми са Пакистан, Шри Ланка и Аржентина, които общо са получили 32.83 млрд. долара от 2017 г. насам. Други държави, получаващи спасителни заеми от китайски държавни институции, са Кения, Венецуела, Еквадор, Ангола, Лаос, Суринам, Беларус, Египет, Монголия и Украйна.

Целта на тези кредити е подпомагането на страните да изплащат външния си дълг и да продължат да внасят стоки, като по този начин предотвратяват затрудненията в платежния баланс, които могат да прераснат в пълномащабни кризи като Азиатската финансова криза от 1997 г. и Латиноамериканската дългова криза от 80-те години. За разлика от МВФ, който обявява подробностите за своите кредитни линии, програми за преструктуриране иоблекчаване на дълга на страните длъжници, китайските финансови институции публикуват оскъдни данни за отпусканите от тях кредити. И Пекин не обвързва отпускането на заеми с преструктуриране на дълга или икономически реформи в страните получателки, твърдят анализатори. Според тях в повечето случаи целта на извънредното кредитиране е да предотврати неизпълнението на инфраструктурни заеми, отпуснати в рамките на инициативата "Един пояс, един път".

Финансова бомба със закъснител

"Пекин се опитва да задържи тези държави на повърхността, като предоставя спешен заем след спешен заем, без да изисква от кредитополучателите си да възстановят дисциплината на икономическата политика или да се стремят към облекчаване на дълга чрез координиран процес на преструктуриране с всички основни кредитори", казва Брадли Паркс, изпълнителен директор на AidData. "Когато Пекин действа като алтернативен кредитор от последна инстанция и спасява закъсали държави, без да изисква дисциплина на икономическата политика или да провежда координирано разсрочване на дълга с основните кредитори, той на практика отлага въпроса и оставя другите да решат основния проблем с платежоспособността", добавя той.

Проучване на отделните заеми, отпуснати от китайски финансови институции от 2017 г. насам на Пакистан показва, че подкрепата се предоставя под формата на заеми от държавни банки и SAFE - агенцията, която контролира чуждестранните валутните резерви на Пекин, като често тези заеми предвиждат марж от около 3% над референтните разходи за финансиране. В допълнение към тези заеми Китайската народна банка има споразумение за валутен суап с пакистанския си аналог, което позволява на Исламабад да тегли средства, когато има нужда от тях, показват данните на AidData.

Според коментатори спасителното кредитиране от страна на Китай рискува да удължи и изостри дълговите затруднения и кризите, които често следват в държавите длъжници. "Виждам в тях сериозна пречка за разрешаването на кризата", заявява Габриел Стърн, ръководител на отдела за нововъзникващите пазари в Oxford Economics и бивш старши икономист в МВФ. "Подозренията са, че страните търсят заем, за да избегнат да се обърнат към МВФ, който изисква болезнени реформи", добавя Стърн. "Възможно е да има обстоятелства, при които хазартната игра за откупуване да работи, но като цяло - както в случая с Шри Ланка - тя просто прави корекцията по-болезнена, когато тя действително се случи."

Все още няма коментари
Нов коментар