Инфлацията в САЩ остава висока, въпреки че Фед покачва лихвите

През септември потребителските цени са нараснали с 8.2% на годишна база

Експерти очакват Федералният резерв отново да увеличи лихвите с 0.75 пр. пункта на срещата през ноември, след като инфлацията продължава да нараства и през септември
Експерти очакват Федералният резерв отново да увеличи лихвите с 0.75 пр. пункта на срещата през ноември, след като инфлацията продължава да нараства и през септември
Експерти очакват Федералният резерв отново да увеличи лихвите с 0.75 пр. пункта на срещата през ноември, след като инфлацията продължава да нараства и през септември    ©  Reuters
Експерти очакват Федералният резерв отново да увеличи лихвите с 0.75 пр. пункта на срещата през ноември, след като инфлацията продължава да нараства и през септември    ©  Reuters

Бързото покачване на потребителските цени в САЩ не показа признаци на отслабване през септември, което предизвика разпродажба на Уолстрийт в началото на търговията в четвъртък, защото инвеститорите се опасяват, че Федералният резерв ще трябва да действа по-агресивно, за да забави инфлацията.

Базовата инфлация, в която не се включват нестабилните разходи за енергия и храни, се повиши с 6.6% на годишна база миналия месец. Това е по-високо от нивото от 6.3% през август и най-високото от четири десетилетия. Общият индекс на потребителските цени през септември, включително енергията и храните, се е покачил с 8.2% спрямо година по-рано, което е малка промяна спрямо годишното увеличение от 8.3% през август. На месечна база инфлацията се покачва с 0.4%, а базовата - с 0.6%.

Новият голям скок в цените на храните в САЩ също оказва своето влияние върху цялостното ниво на инфлацията. Храните са поскъпнали с 0.8% за месеца, колкото и през август. На годишна база покачването е 11.2%. Увеличението на цените на храните реално компенсира спадът от 2.1% в цените на енергията. Най-същественото намаление се отчита при бензина, където спадът е 4.9%. Цените на енергията обаче се повишават през октомври, като цената на обикновения бензин на бензиностанцията е с близо 20 цента по-висока от преди месец, според данни на Американската автомобилна асоциация (AAA). Експерти застават зад мнението, че цените на бензина и горивата ще продължават да се покачват заради решението на Организацията на страните - износителки на петрол и техните партньори (ОПЕК+) да намали дневното производство с 2 млн. барела.

Новината доведе до спад на водещите индекси на Уолстрийт, като час след началото на търговията Dow Jones отстъпва с 0.6%, а S&P 500 и Nasdaq - съответно с 0.9 и 1.6%. Доходността на двегодишните държавни облигации на САЩ, които са чувствителни към промените в очакванията на паричната политика, се повиши с 0.22 пр. пункта до 4.51%, което е най-високото й ниво от средата на 2008 г.

Проблем за Белия дом

Устойчивата висока инфлация създава сериозни притеснения на Белия дом и демократите в Конгреса, засенчвайки бързото възстановяване от пандемията от коронавирус, довело до създаване на милиони работни места след встъпването в длъжност на Джо Байдън.

Високопоставени икономически служители на Белия дом първоначално очакваха скокът на инфлацията да е краткотраен, след което се опитаха да намерят начини за облекчаване на прекъсванията на веригата за доставки и намаляване на цените на бензина, тъй като Федералният резерв започна да затяга паричната политика.

Инвеститори и икономисти търсеха признаци, че Фед може да започне да забавя темпото на повишаване на лихвите, но последните данни за инфлацията показват, че подобен ход все още не е на хоризонта. След доклада търговците на фючърсния пазар оцениха 98% шанс Фед да вдигне лихвените проценти с 0.75 пр. пункта през ноември, в сравнение с 84% вчера.

Една от най-тревожните характеристики на доклада за инфлацията е, че разходите за жилища - описани като "подслон" в данните - са се повишили с 0.7% през септември, колкото и предходния месец, и са се увеличили с 6.6% на годишна база. На фона на засилващия се политически натиск Байдън в крайна сметка сключи сделка с Конгреса за приемане на законодателен пакет, наречен Закон за намаляване на инфлацията, който включва мерки за понижаване на цената на някои стоки, като например лекарства с рецепта, но има малък ефект върху цените в краткосрочен план.

Републиканците превърнаха покачващите се цени в централна част от своето послание към избирателите преди междинните избори в началото на ноември, като обвиняват администрацията на Байдън за по-високите разходи и обвързват покачването на цените с одобрените от демократите стимули за икономиката през март 2021 г., които възлизат на 1.9 трлн. долара.