🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Владимир Ашурков: Путин ще бъде свален до пет години

Изпълнителният директор на "Фонда за борба с корупцията" на Алексей Навални пред "Капитал"

"За да бъде свален Путин, е нужна комбинация от две неща. Едното е недоволството сред руснаците да се разрасне. И второто е във висшите ешелони на властта в Кремъл да бъде организиран заговор за отстраняването на Путин", посочва Владимир Ашурков
"За да бъде свален Путин, е нужна комбинация от две неща. Едното е недоволството сред руснаците да се разрасне. И второто е във висшите ешелони на властта в Кремъл да бъде организиран заговор за отстраняването на Путин", посочва Владимир Ашурков
"За да бъде свален Путин, е нужна комбинация от две неща. Едното е недоволството сред руснаците да се разрасне. И второто е във висшите ешелони на властта в Кремъл да бъде организиран заговор за отстраняването на Путин", посочва Владимир Ашурков    ©  Личен архив
"За да бъде свален Путин, е нужна комбинация от две неща. Едното е недоволството сред руснаците да се разрасне. И второто е във висшите ешелони на властта в Кремъл да бъде организиран заговор за отстраняването на Путин", посочва Владимир Ашурков    ©  Личен архив

Визитка

"Аз съм несломим оптимист", казва за себе си Владимир Ашурков. По образование е финансист, по призвание - общественик и мечтател, който вярва, че Русия може да бъде цивилизована европейска държава. Завършва Московския физико-технически институт и Wharton School of the University of Pennsylvania. Бивш банкер, от 2006 г. Ашурков е директор по управление и контрол на активи на консорциума "Альфа-Груп", както и член на надзорния съвет на X5 Retail Group. По това време годишният му доход надхвърля 1 млн. долара. През 2012 г. е принуден да направи избор между бизнеса и политиката - заради активното си ангажиране с руския опозиционер Алексей Навални Ашурков напуска "Альфа-Груп" и става изпълнителен директор на Фонда за борба с корупцията на Навални. През 2014 г. е обвинен за злоупотреба със средства от предизборната кампания на Навални и получава политическо убежище във Великобритания. След като се мести в Лондон, започва да организира "Клептократски турове" за активисти и журналисти, при които демонстрира разкошния живот на руските олигарси в Лондон. Ашурков съветва британското правителство по въпросите на "мръсните пари" от Русия, а от началото на войната в Украйна лобира пред американския Конгрес и европейските власти как да насочат по-добре санкциите срещу Русия.

След украинската контраофанзива, т.нар. референдуми в Източна Украйна, обявената мобилизация в Русия и руските удари след взрива на Кримския мост войната, изглежда, навлиза във фаза на ескалация. Може ли да очакваме Владимир Путин да "разшири" още конфликта, преди да започне да преговаря за прекратяването му?

Президентът Путин в последните седмици направи няколко намека, че би искал да влезе във фазата на преговори. В същото време Украйна демонстрира огромна решимост и след тези фалшиви референдуми в окупираните територии Киев казва, че няма да преговаря, докато Путин е на власт. Това е ситуацията.

Що се отнася до "разширяването" на конфликта, има различни мнения как Русия може да направи това. Не се знае дали мобилизацията ще има реален ефект на бойното поле, защото войниците, които Русия набира, не са мотивирани, лошо подготвени са и това няма как да се промени бързо. Има също така недостиг на военно оборудване, което да им бъде осигурено. Сега циркулират предположения, че Русия е струпала войски в Беларус, ще атакува Украйна от север и може да опита да превземе Киев. Това също е възможност. Но други експерти казват - Русия е изчерпала запасите си с ожесточените атаки срещу украински градове в последните дни, тези ракетни ресурси са били трупани дълго време и ще й е трудно да повтори подобен обстрел. Така че картината остава неясна, но е вероятно войната да продължи още известно време.

Путин иска ли по-бърз край на войната?

Да. Руските позиции отслабват - Москва търпи поражения на бойното поле, Западът й налага нови санкции, недоволството сред руснаците нараства. Докато украинските позиции се засилват - Киев отвоюва обратно окупирани територии, продължава да получава оръжия и поддръжка от Запада, украинският морал е доста висок. Путин би искал да принуди Украйна да седне на масата за преговори. И използва енергийното си оръжие срещу Европа, за да опита да убеди европейските страни да окажат натиск върху Украйна да започне да преговаря. Но не мисля, че му се получава.

Мобилизацията ще успее ли да спаси обречената война и защо Путин чака толкова дълго, за да я обяви?

Защото знае, че мобилизацията не го прави по-популярен. Много руснаци смятаха, че тази война е нещо като екскурзия, която няма да смути техния обичаен живот. А мобилизацията промени всичко това. Стотици хиляди руски мъже са напуснали страната, други стотици хиляди се опитват да избегнат връчването на повиквателни. Путин не искаше да се стига до това, отлагаше възможно най-дълго, но просто не му остана друг избор.

Мобилизацията ще има ли и икономически ефекти? Преди нея икономистът Владислав Иноземцев прогнозираше тази година руският БВП да се свие с 5%, след обявяването й очаква спадът да е двойно по-голям.

Да, когато стотици хиляди мъже в трудоспособна възраст или отиват на фронта, или напускат страната, или през цялото време се чудят как да се спасят от военкоматите, това не допринася особено за икономическата производителност. Ускоряването на спада на БВП е неизбежно.

Има ли признаци нарастващото недоволство сред населението и сред елитите в Кремъл да се превръща в заплаха за Путин?

Да, в дългосрочен план е заплаха. Но не знаем дали ще има краткосрочен ефект.

За да бъде свален Путин, е нужна комбинация от две неща. Едното е недоволството сред руснаците да се разрасне. Хората да видят, че тази война няма как да бъде спечелена, че Русия търпи поражение след поражение, че могъщата руска държава, водена от непобедимия Путин, всъщност не е толкова непобедима и изобщо не се грижи за техните интереси. И втората необходима съставка е недоволството сред елитите също да нарасне и във висшите ешелони на властта в Кремъл да бъде организиран заговор за отстраняването на Путин. Това според мен е най-правдоподобният сценарий за свалянето на Путин. И според мен нещо подобно ще се случи до пет години. Повечето хора казват, че съм оптимист заради очакването, че ще случи толкова скоро. Но по начина, по който се развива ситуацията, няма как Путин да удържи повече от пет години.

Според социологическите проучвания руснаците са все по-разочаровани от войната, особено след мобилизацията. Един от нашите проекти във Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални е списъкът от 6000 души, които предложихме да бъдат санкционирани от западните държави. Сега десетки хора, които са в този списък, се свързват с нас. Пишат ни активно и изявяват желание да се ангажират с нас, за да преразгледаме техните случаи и да бъдат извадени от списъка. До момента над 50 души вече са изключени от него. Което показва, че има много хора, които не желаят да бъдат свързвани с тази война и предприемат активни стъпки да се разграничат.

Краят на Путин ще означава ли автоматично край и на режима, който той изгради? Или просто друг ще заеме неговото място и системата ще остане?

Да, разграждането на режима ще отнеме повече време и усилия и няма да се случи само с отстраняването на Путин от власт. Но който и да дойде на негово място, няма да има същия авторитет като Путин. Защото действително той е архитектът на този режим на икономическа и политическа корупция, на тази репресивна държава, която започна бруталната и безсмислена война в Украйна. Всеки, който дойде на негово място, ще трябва да се съобразява с различни групи по интереси. Интересът на руския елит например е тази война да спре, те виждат техният начин на живот да се обръща с главата надолу, не могат да ходят по любимите си места в Европа, авоарите им са замразени или санкционирани, яхтите им са конфискувани, богатствата им са силно намалени. Който и да дойде на власт, ще трябва да вземе това предвид. И очаквам, че ще има постепенна политическа либерализация и край на тази агресия.

Преди дни Алексей Навални публикува текст във в. Washington Post, в който пише, че единственият начин след войната Русия да се превърне в мирна и просперираща държава е да смени системата си и от президентска република да стане парламентарна демокрация. Това ли е пътят, който виждате за Русия?

Може би е рано да се говори каква би била политическата система на постпутинова Русия. Но действително има подобна дискусия сред демократичната опозиция в Русия, че настоящата конституция дава в ръцете на президента свръхконцентрация на власт. И за да няма повторение на случващото се сега, трябва да преминем към парламентарна система, при която има повече място за дискусии и компромиси по политиките.

Наскоро екипът на Навални съобщи, че съживява мрежата от щабове на неговото движение, тъй като "спящото мнозинство в Русия" се е събудило. Каква е тактиката ви, как се опитвате да засилите опозицията?

От десет години, откакто се присъединих към битката на Навални, се опитваме да правим всичко възможно в репресивната среда, създадена от Путин. Навални идентифицира корупцията като фокус на нашата дейност, защото тя обединява хора с различни идеологии - няма значение дали си националист, ляв или десен, корупцията е нещо, което всички ненавиждат. Правим разследвания, организираме масови протести, изричаме истини пред руския народ. Откакто започна войната, активно говорим със западни правителства, за да им помогнем санкциите срещу Русия да бъдат по-ефективни в това да спрат войната и да помогнат за промяна в страната.

Как си представяте Русия след войната, каква държава ще бъде тя?

Ще й предстои труден преход към демокрация. Ако опитаме постепенно да възстановим трите фундаментални стълба на европейските ценности - представителна политическа система, свободни медии и независима и честна съдебна система, мисля, че Русия ще поеме отново по пътя към европейската цивилизация.

Интервюто взе Светломира Гюрова

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    robbiewww avatar :-|
    robbiewww
    • - 1

    "до пет години"
    или ако не до 5, то с голяма степен на увереност - до 100 години задължително

    Нередност?
Нов коментар