🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на храните остават високи заради сушата и войната

Нивата ще останат по-високи, отколкото преди COVID

Третата година на суши в САЩ, Европа и Аржентина и високите цени на торовете допринасят за по-високите от обикновено цени в хранителния бранш.
Третата година на суши в САЩ, Европа и Аржентина и високите цени на торовете допринасят за по-високите от обикновено цени в хранителния бранш.
Третата година на суши в САЩ, Европа и Аржентина и високите цени на торовете допринасят за по-високите от обикновено цени в хранителния бранш.    ©  Reuters
Третата година на суши в САЩ, Европа и Аржентина и високите цени на торовете допринасят за по-високите от обикновено цени в хранителния бранш.    ©  Reuters

Цените на храните ще продължат да бъдат високи заради продължаващата война на Русия в Украйна, която лишава света от продукцията на два от най-големите износителя, както и необичайно дългите суши в САЩ, Европа и Аржентина, съобщава Financial Times. Военните действия също така вдигнаха цените и на най-използваните торове, което също дава отражение върху производството и крайните цени.

Икономисти и земеделски експерти са на мнение, че лекият спад в цените, който се наблюдава, е временен и не се очаква да се задържи през 2023 г. Очакванията им са, че котировките ще се задържат на нива, които са значително по-високи от тези преди началото на пандемията от COVID.

Последната актуализация на индекса на цените на храните на международно търгуваните селскостопански стоки, съставен от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO), публикувана в началото на декември, отчете осми пореден месечен спад през ноември след пика през март. Индексът за ноември показва, че цените са само с 0.3% по-високи от година по-рано.

Въпреки това дори и дългосрочното стабилизиране да стане факт, крайните потребители няма да усетят сериозна промяна. Разходите ще останат доста над нивата отпреди пандемията, тъй като войната и метеорологичните явления ограничават способността на производителите да се възползват от по-високите цени чрез увеличаване на предлагането. Това от своя страна би довело до сваляне на цените, което е и добре познат цикъл в бранша. "Обикновено лекарството за високите цени са високите цени", каза Карлос Мера, старши анализатор в Rabobank. "Виждаме слабост в търсенето, но производството не е много еластично", добавя той пред Financial Times.

Кога започнаха високите цени

След няколко години на много добри реколти цените на зърното се повишиха по време на пандемията. Това беше следствие на презапасяването от страна на потребители, компании и правителства, които нямаха яснота колко ще продължат затварянията заради вируса. Дори преди февруарската инвазия на Русия в Украйна, която доведе до скок на цените поради важността на двете страни в производството на стоки като пшеница, постоянните суши в ключови региони на растеж тласнаха цените нагоре.

Третата година от метеорологичния феномен Ла Ниня, който причинява тежки суши в САЩ, Аржентина и Европа, дава своето отражение върху фермерите, като ограничава техните способности за увеличаване на продукцията. Това от своя страна задържа цените на горе-долу едно и също ниво, защото разлика в предлагането няма.

"Реакцията на доставките е бавна. Фермерите по света използват по-малко торове и на места като Африка това ще доведе до по-ниско производство", каза Йозеф Шмидхубер, заместник-директор по търговията и пазарите във ФАО, който очаква производството на зърно да бъде по-ниско през следващата година в сравнение с предходната години.

Цените на торовете започнаха да растат още преди войната, тъй като Русия ограничи доставките на газ, а това е основната суровина за производството им. Цените на поташа скочиха, след като западните правителства наложиха санкции срещу Беларус, един от най-големите производители на торове в света, след като Минск насилствено потуши антиправителствените протести и активно подкрепя руското настъпление в Украйна.