Reuters
Reuters    ©  Reuters

Войната в Украйна | Русия вероятно пробива фронта за първи път от месеци

Частната армия "Вагнер" твърди, че е завзела почти целия стратегически град Соледар. Украински спецчасти отбраняват западните части на селището и подстъпите към огромен подземен комплекс от мини под него.

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За първи път от края на миналото лято въоръжените сили на Руската федерация успяват да организират голяма офанзивна операция на територията на Украйна. Елитни части на Кремъл, както и формирования на частната военна компания "Вагнер", успешно провеждат през последните дни интензивно настъпление в района на град Соледар на територията на Донецка област. Той се намира на около 15 км североизточно от регионалния център Бахмут, около който са съсредоточени основните бойни действия от зимната военна компания на Кремъл.

Ако Соледар бъде завзет напълно, това ще застраши една от основните украински снабдителни линии към донецкия фронт. По информация, потвърдена от украинска страна, руснаците вече контролират по-голямата част от градчето, като хвърлят в операцията най-боеспособните си бойни части, подкрепени от многочислени мобилизационни формирования, използвани като "жив щит". Руският напредък в Соледар беше потвърден във вторник и по време на ежедневния разузнавателен брифинг на британското военно министерство.

Ден по-късно обаче информацията за ситуацията в градчето продължава да е противоречива, което вероятно означава, че то се е превърнало в "сива зона" и нито една от враждуващите страни не го контролира напълно.

Дори Соледар все пак да попадне в руски ръце, това едва ли ще доведе до стратегически срив на украинската отбрана, подобен на руското хаотично бягство от Балаклея, Изюм и Купянск. На практика армията на Киев воюва с Москва в Донецка област от 2014 г., изградила е дълбоко ешелонирани защитни линии на територията на целия регион и може постепенно да се оттегля, принуждавайки окупаторите да напредват много бавно с цената на огромни загуби в жива сила и техника.

Ожесточени сражения се водят около подстъпите към на солните мини в Соледар, които изграждат огромен комплекс от подземни галерии с дължина около 200 км. Тунелите явно имат важно военно-стратегическо значение: те са защитени, защото слизат на дълбочина около 300 м и могат да се използват, както за укрития на военнослужещи и за съхранение на боеприпаси, така и за изненадващи нападения от засада в тила на врага - нещо, което армията на Киев е започнала да прави след началото на настоящото руско настъпление. В момента главният вход на соледарските солни мини се отбранява от украински въздушнодесантни сили и специални части. Във вторник сутринта генералният щаб на Украйна влезе в режим на оперативна тишина за ситуацията в града, като не коментира дали ще продължи отбраната или изпраща подкрепления, за да избегне обкръжаване и за да прикрие свое стратегическо отстъпление.

Потенциален психологочиски удар по Украйна

Евентуалното падане на Соледар обаче със сигурност би било сериозен морално-психологически удар по украинската армия, която от края на август държи инициативата и принуди руснаците последователно да се изтеглят от Харковска област и Западен Херсон. Москва от своя страна отчаяно се нуждае от "добра новина" от фронта, с която да върне морала на силно демотивираната си армия - евентуалното превземане на градчето би могло да се окаже нещо подобно.

Това би била първата успешна офанзивна операция на Кремъл от четири месеца насам, първа видима стъпка за евентуално бъдещо обсаждане на Бахмут и първи пробив на територията на Донецк от превземането на Лисичанск в началото на юли. Също така това би било и първото нагледно доказателство, че т.нар. "частична военна мобилизация", организирана от Путин в края на септември, не е тотален провал и безидейно хвърляне на хиляди неподготвени руски мъже във фронтовата месомелачка.

Очакванията на западните разузнавания са, че през оставащите зимни месеци на фронта ще започват да се появяват и първите "свежи" новосформирани бойни части, изцяло изградени от запасняци, преминали през допълнително военно обучение. Съществуват опасения, че Путин може да открие нов северен фронт срещу Украйна от територията на Беларус, както и че може да започне втори кръг на военната мобилизация. Макар и да нямат бойните способности на професионалната руска армия и да не са оборудвани с най-новата военна техника, бойните части от запасняци ще имат предимството да не са изтощени от близо едногодишни почти непрестанни военни действия на фронта.

Още западно оръжие за Киев

Вероятно затова и западните съюзници на Киев внезапно активизираха усилията си за изпращане на по-тежка западна бронирана техника в помощ на Украйна. Броени дни след като Франция обеща да осигури леки колесни "танкове" AMX-10RC, САЩ - поне 50 верижни бойни машини на пехотата М2 Bradley, a Германия - около 40 бронетранспортьори Marder, ненадейно най-накрая започна и открит публичен дебат за осигуряването и на тежки основни бойни танкове.

Първа беше Великобритания, която е на път да се ангажира с изпращането на 10-тина свои машини Challenger 2. За Германия темата с танковете продължава да е табу, но като че ли Берлин може и да смекчи позицията си относно предоставянето на нейни машини Leopard 2, закупени от трети страни. Испания направи заявка за изпращане на подобни танкове в Украйна още през лятото, а към нея сега може да се присъединят държави като Полша, Финландия и Дания. Въпреки че в момента няма подобни планове, по принцип и Германия не изключва напълно възможността да предостави на Киев свои Leopard-и, стига да е част от по-мащабно съюзническо усилие за париране на руската агресия.

Въпросът с осигуряването на тежки западни танкове за Украйна вероятно ще бъде основната тема на натовска военно-техническа среща на 20 януари, която ще се проведе в американската военна база "Рамщайн" под егидата на САЩ. Паралелно източници от Вашингтон неофициално обявиха, че Пентагонът ще даде на украинските въоръжени сили и колесни бойни машини Stryker, каквито самата американска армия използва в момента. Така след 1-2 месеца, когато първите руски мобилизационни формирования пристигнат на фронта, те най-вероятно ще се сблъскат с по-модерна натовска бойна техника, сериозно превъзхождаща като огнева мощ техния разконсервиран от "съветските" военновременни складове арсенал.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvy471149733 avatar :-|
    qvy471149733
    • - 4

    От текста не стана ясно какво представлява изпращането на танкове на Украйна - продажба, наемане, командироване, подаряване?
    Липсва също оценка на стойността/цената на споменатата техника.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    Без коментар:

    https://www.youtube.com/watch?v=wszO464N1l4

    Нередност?
  • 3
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!

    Русия не пробива, оказа се фейк нюз. Соледар си остава украински.

    Нередност?
Нов коментар