🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавният дълг на САЩ отново е опасно близо до лимита си

Финансовото министерство предприема "извънредни мерки", за да си осигури ликвидност

Според финансовия министър Джанет Йелън е "малко вероятно" правителството да остане без пари преди "началото на юни"
Според финансовия министър Джанет Йелън е "малко вероятно" правителството да остане без пари преди "началото на юни"
Според финансовия министър Джанет Йелън е "малко вероятно" правителството да остане без пари преди "началото на юни"    ©  Reuters
Според финансовия министър Джанет Йелън е "малко вероятно" правителството да остане без пари преди "началото на юни"    ©  Reuters
Темата накратко
  • Държавният дълг на САЩ доближава заложения по закон лимит, който в такава ситуация обикновено се повишава.
  • Сега обаче нито демократи, нито републиканци изглеждат склонни да правят отстъпки по отношение на финансовата политика.
  • Неизвестността и рискът от неизпълнение ще държат под напрежение пазарите до постигане на компромис.

Американското министерство на финансите предприема извънредни мерки, за да може да продължи да прави своите плащания. Това се налага, след като в четвъртък държавният дълг на страната достигна заложения по закон лимит - 31.4 трлн. долара. Въпросните мерки са временно решение, което ще позволи на правителството да избегне неизпълнение по дълга си поне до юни по думите на финансовия министър Джанет Йелън, а в същото време Конгресът вероятно за пореден път ще се наложи да повиши тавана, тъй като Белият дом не възнамерява да свива разходите. Сблъсъкът между демократи и републиканци относно държавните финанси се очертава известно време да държи на нокти пазарите, докато рискът от дефолт изглежда най-сериозен от 2011 г. насам.

Споровете за тавана на дълга се превърнаха в рутинни през последното десетилетие и в повечето случаи бяха разрешавани без драматични последствия. Има обаче и изключения, когато играта на нерви ескалира и съгласие не се постига до последния възможен момент. При подобен епизод през 2011 г. агенция Standard & Poor's за първи път понижи кредитния рейтинг на САЩ, което разклати финансовите пазари. Сега сред инвеститорите нарастват страховете, че новото републиканско мнозинство в Конгреса ще направи постигането на компромис изключително трудно.

Таванът на дълга е определяната със закон граница за това колко максимално средства може да заема федералното правителство. Последно лимитът беше повишен на 31.4 млрд. долара през декември 2021 г., когато демократите контролираха и двете камари.

Катастрофални последствия

Дефолт по американския дълг би имал катастрофални икономически и финансови последици, предупреждават политици и икономисти.

За начало дори само нарастващият риск от неизпълнение може да накара някои инвеститори да се насочат към международни акции и облигации на чужди правителства. Липсата на решение през 2011 г. предизвика разпродажба на акции и доведе САЩ до ръба на фалит, като страната загуби своя най-висок кредитен рейтинг. По данни на Goldman Sachs S&P 500 тогава е паднал с 15%, а акциите, които са най-чувствителни към федералните разходи, са се сринали с 25%.

След като правителството изчерпи своите извънредни мерки и парите свършат, то няма да може да издава нов дълг. Това означава, че няма да има достатъчно средства да плаща задълженията си, включително лихви на облигационерите, заплати на държавни служители и пенсии наред с много други разходи.

Неизпълнение по дълга на САЩ би имало последствия за световните финансови пазари, тъй като инвеститорите ще загубят доверие в способността на САЩ да изплащат своите облигации, а те се смятат за едни от най-сигурните инвестиции и стоят в основата на глобалната финансова система. Това "може да остави някои трайни белези", казва пред Reuters Дейвид Кели, главен глобален стратег в J.P. Morgan Asset Management, включително трайно да повиши разходите за финансиране на американския дълг.

Временни решения

За да си осигури достатъчно ликвидност, за момента финансовото министерство ще спре инвестициите в различни държавни програми и ще направи промени в Плана за спестяванията за федерални служители, който инвестира в нетъргуеми ценни книжа. На следващ етап могат да бъдат спрени реинвестициите като цяло.

След като тези първоначални мерки бъдат изчерпани, Министерството на финансите може да се опита да даде приоритет на определени плащания пред други, главно такива на лихви и главници по дълга. В опасност от недофинансиране могат да се окажат програми за социално и здравно осигуряване за военен персонал и други обезщетения за ветерани, както и заплати на федерални служители.

Според Йелън е "малко вероятно" правителството да остане без пари преди "началото на юни". Анализатори от JPMorgan смятат, че министерството ще може да избягва фалит до ноември, като много ще зависи от силата на данъчните постъпления. Goldman Sachs изчислява, че ако не бъде повишен, таванът на дълга ще бъде достигнат между август и октомври.

В задънена улица

Лидерите и на двете големи партии заявяват, че ще работят за избягване на най-лошия сценарий. Въпреки това страховете от фалит се разпространяват във Вашингтон, тъй като някои републиканци вероятно ще настояват за големи бюджетни съкращения. Поляризацията, включително сред редиците на консерваторите, пролича при трудния избор на Кевин Маккарти за председател на Камарата на представителите. Той получи подкрепата на по-крайна фракция републиканци едва след известни отстъпки, включително ангажимент да не се подкрепя увеличение на тавана на дълга без значителни бюджетни съкращения. От Белия дом обаче многократно са заявявали, че администрацията на Байдън няма да преговаря и че лимитът трябва да бъде повишен "без условия".