🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделката за тавана на американския дълг решава едни проблеми, но създава други

Пускането на отложените емисии се очаква да залее пазарите и да отклони ликвидността от други активи

С връщането на държавата обратно на дълговия пазар ликвидността за останалите играчи може рязко да спадне.
С връщането на държавата обратно на дълговия пазар ликвидността за останалите играчи може рязко да спадне.
С връщането на държавата обратно на дълговия пазар ликвидността за останалите играчи може рязко да спадне.    ©  Reuters
С връщането на държавата обратно на дълговия пазар ликвидността за останалите играчи може рязко да спадне.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Американското правителство се очаква да потърси финансиране на стойност около 1.3 трлн. долара до края на годината, по-голямата част още през юни и юли.
  • Това ще изложи на допълнителен натиск пазарите и банките, които вече страдат от високите лихви и намаляваща ликвидност.
  • До намиране на трайно решение за тавана на американския дълг епизодите на несигурност периодично ще се повтарят.

Инвеститорите си отдъхнаха след постигнатата сделка за тавана на американския дълг, която на практика замрази неговото действие за две години и развърза ръцете на федералното правителство да продължи да обслужва своите задължения. Но радостта може да е прибързана, тъй като решението води след себе си нови проблеми. С връщането на държавата обратно на дълговия пазар ликвидността за останалите играчи може рязко да спадне.

Ако през първата половина на годината едно от основните опасения за пазарите беше дали сблъсъкът между републиканци и демократи изкуствено ще вкара САЩ в неплатежоспособност, то през втората е точно обратното. През последните месеци наличните средства на американското министерство на финансите рязко се стопиха заради достигането на лимита на дълга и трябваше да бъдат взети извънредни мерки, за да продължи държавата да извършва своите планирани плащания. След отложеното емитиране на дълг през последните месеци сега предстои най-голямото увеличение на издаването на американски съкровищни бонове в историята, с изключение на кризата през 2008 г. и пандемията през 2020 г., прогнозират експерти.

Предстоящият "потоп"

По различни оценки американското правителство се очаква да потърси финансиране на стойност около 1.3 трлн. долара до края на годината, а огромната част ще дойде още през юни и юли. Това ще привлече инвеститори, които търсят сигурността на по-нискорисковите държавни ценни книжа, оставяйки по-малко финансиране за останалите активи на пазара. За шока ще допринесе и Фед, който доскоро беше сред големите купувачи на държавен дълг, но вече свива баланса си.

Фондовете на паричния пазар са друг основен купувач на държавни ценни книжа, но сега едва ли ще поемат предлагането, казват анализатори. Те вече получават щедра безрискова възвръщаемост (над 5%) върху средствата на овърнайт депозити във Фед, която е съвсем малко под лихвения процент на съпоставимите ДЦК. В момента около 2.2 трлн. долара се влагат в овърнайт механизма на централната банка, голяма част от които са на фондовете на паричния пазар, по данни на Financial Times.

Големият обем на новите емисии вероятно ще повиши доходността по държавния дълг и така косвено ще "открадне" и част от депозитите на банките, които вече са под напрежение заради покачващите се лихви и фалитите на три регионални кредитора. Това може да накара банките да предложат по-високи лихви по депозитите, но подобен ход би струвал твърде скъпо на по-малките финансови институции. "Всеки знае, че идва потоп", казва Генадий Голдбърг от инвестиционната банка TD Securities. Доходността ще се повиши, съкровищните бонове ще поевтиняват още и това ще окаже натиск върху банките, добавя той.

По отношение на икономиката ефектите от споразумението за дълга се очаква да са негативни, макар и минимални. Замразяването на ограничението за финансиране на държавата ще помогне за посрещането на непосредствените предизвикателства, но инфлацията и високите лихви ще продължат да тежат на американската икономика и рисковете от рецесия не са избегнати. По различни оценки ограничаването на правителствените разходи, което е част от сделката, ще струва на американската икономика около 0.2-0.3% растеж тази година и загуба на работни места.

Отлагане, а не решаване

Постигнатото решение е краткосрочно и в него липсва какъвто и да е опит за решаване на дългосрочните фискални проблеми на САЩ, посочва The New York Times в свой анализ. Двете големи партии не предприеха нито увеличаване на данъци, нито реформи на здравната и социалната системи. Липсват съществени съкращения на разходите, а вместо това единствено се ограничава техният растеж през следващите две години. Споразумението адресира едва около една десета от прогнозираното увеличение на дефицита до 2033 г.

Според някои анализатори сделката може да е началото на ера на по-строги икономии и контролиране на дефицитите, особено на фона на покачващите се разходи за лихви. Таванът на дълга е инструмент, който републиканците могат да продължат да използват, за да държат харчовете под контрол.

Критиците на тавана на дълга обаче посочват, че почти никоя друга държава в света няма подобен механизъм. Когато подготвят бюджета на страната, политиците могат да спорят за данъците и разходите, но след като той е приет, изглежда неоснователно да обсъждат впоследствие тяхното финансиране и да поставят под риск изплащането на задълженията. Тези спорове са сериозен репутационен удар върху доверието във финансовата стабилност на американското правителство, както и върху основополагащата роля на американските валута и ценни книжа в глобалната финансова система.

В крайна сметка споровете за тавана и намирането на решение в последния момент преди катастрофата пораждат единствено несигурност - за икономиката, домакинствата, пазарите и всички зависими от държавно финансиране сектори. Без дългосрочно решение подобни епизоди остават неизбежни, а следващият вероятно предстои през 2025 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Финансовите проблеми на САЩ са възможни за разрешаване.
    Сега държавната власт на САЩ прилага вид създаващ щети държавен бюджет. Държавната финансова грешка е с много силно влияние за щети.
    При създадените условия Федералният резерв е жертва на държавната грешка на САЩ.
    Запазването на създавашото щети устройство на държавния бюджет е истински най-опасен вредител на американската икономика.
    Възможно е прекратяване на лошия вид държавен бюджет. Правителството на САЩ ще е с възможност да изплати своите дългове.
    Сигурният подход за осъществяване на стопански колапс на САЩ е запазването на вида създаващ щети държавен бюджет на САЩ.

    Нередност?
Нов коментар