Технологични войни, епизод пореден

Геополитическото съперничество продължава да променя глобалната технологична индустрия

Политиците във Вашингтон разработват все по-дълъг списък с наказания за китайските компании - процес, който започна по време на президента Доналд Тръмп.
Политиците във Вашингтон разработват все по-дълъг списък с наказания за китайските компании - процес, който започна по време на президента Доналд Тръмп.
Политиците във Вашингтон разработват все по-дълъг списък с наказания за китайските компании - процес, който започна по време на президента Доналд Тръмп.    ©  Shutterstock
Политиците във Вашингтон разработват все по-дълъг списък с наказания за китайските компании - процес, който започна по време на президента Доналд Тръмп.    ©  Shutterstock

Технологичната война между Китай и САЩ едва сега се разгаря. На 7 октомври американското правителство започна пълномащабна атака с последния си кръг от мерки. То отряза своя конкурент от много от ключовите компоненти, необходими за развитието на изкуствения интелект (AI). Американски компании вече не могат да изнасят най-модерните чипове за Китай, както и софтуера и оборудването, необходими за проектирането и производството им. Администрацията на Джо Байдън планира да забрани всякакви по-нататъшни американски инвестиции в китайски технологични фирми. През 2023 г. тя може също така да спре компании като TikTok, популярна платформа за кратки видеоклипове, контролирана от китайска група, да събират лични данни от американски потребители.

Политиците във Вашингтон разработват все по-дълъг списък с наказания за китайските компании - процес, който започна по време на президента Доналд Тръмп. Тръмп на практика унищожи ZTE, китайски производител на телекомуникационно оборудване, като временно му забрани да купува американски чипове. Huawei, неговият много по-голям конкурент, се бори от 2019 г. насам, за да запази части от бизнеса си, работещи без американски компоненти.

Новите мерки на САЩ ще ускорят постепенното отделяне на двете най-големи икономики в света.

Вместо да промени или намали ограниченията върху китайския технологичен сектор, Байдън само ги увеличи. Но докъде ще стигнат новите ограничения върху китайските технологични инвестиции? Вече има списък с десетки забранени компании, повечето от които са свързани с правителството. Основанието за тези ограничения е да се спре притокът на американски долари във високотехнологични фирми, чиито продукти биха могли да се използват от китайските въоръжени сили (т.нар. технологии с двойна употреба). Анализаторите смятат, че този списък ще бъде разширен, за да включи много по-широк кръг частни компании, включително тези, които работят по разпознаване на лица и други форми на AI.

Новите мерки на САЩ ще ускорят постепенното отделяне на двете най-големи икономики в света. Освен че ще въведат нови ограничения, САЩ ще започнат да се отнасят по-сериозно и към правоприлагането, тъй като усилията им да осуетят технологичните амбиции на Китай невинаги водят до желания ефект. Разследване на The Wall Street Journal например установи, че много от високотехнологичните продукти на американски компании, за които се предполага, че е наложена забрана да бъдат продавани на китайски фирми, все още си проправят път през Тихия океан. Необходимостта от по-строго отношение към Китай е една от малкото области на двупартийно съгласие във Вашингтон. Ако напрежението по отношение на Тайван продължава да нараства, ограниченията върху технологиите ще се затягат още повече.

От своя страна Китай ще продължава да настоява технологичната му индустрия да се фокусира по-малко върху потребителските интернет услуги като пазаруване или доставка на храна и повече върху собствените иновации в областта на "дълбоките технологии" като полупроводници и AI, за да постигне целта си за технологична самодостатъчност. На 6 септември китайският президент Си Цзинпин заяви на политическа среща, че страната трябва да "мобилизира общонационални ресурси за постигане на ключови технологични пробиви". Анализаторите на брокерската компания Jefferies очакват, че много от водещите китайски компании в областта на изкуствения интелект и софтуера ще се възползват от нови държавни субсидии и друга подкрепа за насърчаване на научноизследователската и развойната дейност през следващите месеци.

Ще проработи ли тази стратегия? Китайският технологичен сектор вече преминава през това, което Си определи като първите дни на "нова индустриална революция", основана на AI и интелигентно производство. Но неговата тежка намеса в технологичната индустрия рискува да задуши иновациите и предприемачеството, а някои анализатори смятат, че държавата разпределя неефективно ресурсите за тези усилия. Както и при други политики, които са тясно свързани със Си обаче, изглежда, няма изгледи Китай да промени курса си през 2023 г.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved