Китай с нови военни учения в отговор на срещата на високо ниво между САЩ и Тайван

Френският президент Макрон отново заговори за желанието си Европа да се превърне в "трета световна сила" и да не разчита единствено на Вашингтон

Ученията в близост до Тайван и Япония се предават на големи видеоекрани в Китай
Ученията в близост до Тайван и Япония се предават на големи видеоекрани в Китай
Ученията в близост до Тайван и Япония се предават на големи видеоекрани в Китай    ©  Reuters
Ученията в близост до Тайван и Япония се предават на големи видеоекрани в Китай    ©  Reuters
Темата накратко
  • Китайски самолетоносач е в близост до Тайван и провежда учения.
  • Очаква се това да е само началото на китайските военни учения в региона.
  • Френският президент използва възможността отново да лобира за стратегическа автономност за Европа.

След като миналата седмица Говорителят на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти и тайванският президент Цай Инг-вен се срещнаха в Калифорния, Китай започна мащабни военни учения във водите източно от Тайван и южно от Япония. Народна освободителна армия (PLA) е извършила поне 120 полета от самолетоносача "Шандонг" през последните три дни, заяви говорител на японската армия.

Целта е да се симулират въздушни и морски битки, насочени към демонстриране на "изолацията" на Тайван. Освен това около 20 военни кораба както от Китай, така и от Тайван са събрани около тесния Тайвански проток - неофициалната граница между двете страни в спора. "Шандонг" е стациониран южно от един от най-южните острови на Япония - Мияко. До края на миналата седмица той и ескортиращите го военни кораби заемаха позиция югозападно от Тайван

"Тези операции служат като строго предупреждение срещу сговора между сепаратистките сили, стремящи се към "независимост на Тайван" и външните сили, и срещу техните провокативни дейности", заяви говорителят на PLA Ши Ин, цитиран от различни близки до управлението в Пекин медии. Това е и причината напрежението в региона да се покачи значително. "Тайван не е единствената им цел", каза неназован тайвански служител пред Reuters. "Чужди военни цели" са симулирани във водите на югозападното крайбрежие на Тайван, каза източникът, в "много провокативен ход". Японската армия е изпратила изстребители близко до региона в отговор на действията на Китай.

Пълният обхват на отговора на Пекин все още не е ясен. През август, когато тогавашният говорител Нанси Пелоси посети острова, военните учения продължиха около месец. Тогава дори бяха изстреляни ракети, които паднаха в японската изключителна икономическа зона. Очаква се този път до подобни ескалации да не се стига, като главната причина е символичното отстъпване на САЩ относно срещата с тайванския президент. Американски издания през януари разпространиха информацията, че Маккарти и Пентагонът вече подготвят визитата му в Тайван, но това в крайна сметка не се случи. Според анализатора на международните отношения Брайън Хайо това се дължи на притеснение от евентуалния китайски отговор. "Тази промяна дойде, след като Тайван сподели информация с Маккарти за потенциалния отговор на Китай, ако той посети Тайван", пише той в The Diplomat.

Макрон иска Европа да намали зависимостта си от Вашингтон

В неделя приключи посещението на френския президент Еманюел Макрон в Китай, като на обратния полет той говори пред френски журналисти. Пред тях той заявява, че Старият континент трябва да намали зависимостта си от САЩ, което би помогнало за избягване от въвличане в потенциален конфликт с Пекин отсносно Тайван. Той каза, че "големият риск", пред който е изправена Европа, е, че тя "попада в кризи, които не са наши, което й пречи да изгради своята стратегическа автономия".

"Парадоксът би бил, че, обзети от паника, ние вярваме, че сме просто последователи на Америка", каза Макрон в интервюто. "Въпросът, на който европейците трябва да отговорят... в наш интерес ли е да ускорим [кризата] в Тайван? Не. По-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да станем последователи на тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и прекомерната реакция на Китай", казва той, цитиран от Politico.

Логично темата за Тайван е била сериозно обсъдена от Макрон и китайският му колега Си Цзинпин. Според придружавали френския държавен глава той, изглежда, е възприел по-примирен подход от САЩ или дори от Европейския съюз относно въпроса. Това изглежда логично на фона на политиката на "стратегическа автономия" за Европа, която Макрон подкрепя, а и на фона на френските икономически интереси в Китай.

"Европа е по-склонна да приеме свят, в който Китай се превръща в регионален хегемон", каза Янмей Сие, геополитически анализатор в Gavekal Dragonomics. "Някои от неговите лидери дори вярват, че подобен световен ред може да бъде по-изгоден за Европа", добави той пред изданието.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Съчувствам на опитите да се обясни политическата шизофрения на Вашенгтон...

    Република Китай (Тайван) има дипломатически отношения с едва 13 страни, най-известната от които е Ватикана... Миналия месец Хондурас прекрати отношенията и се върна кам Пекин. Ерозията на подкрепата за непризнатата в ООН държава е конкретния повод президент(кат)а Цай да тръгне за Централна Америка.
    Няма как да има "срещата на високо ниво между САЩ и Тайван", както пише Капитал, по простата причина, че официално Вашингтон - както и ООН - признава о.Тайван за част от КНР, с която има дипломатически отношения.
    Още повече именно САЩ в лицето на президента Картър в продължение на политиката на тандема Никсън/Кисинджър през 1972 г. извадиха от ООН Р.Китай и я захвърлиха в дипломатическото нищо.

    Това, което гледаме в момента е политическа шизофрения. Чиито проявления се опитват да ни обяснят горе.

    За тези, които се интересуват, линк към един значително по-сериозен анализ по темата на CATO institute:

    https://www.cato.org/commentary/are-americans-willing-die-taiwan

    Нередност?
  • 2
    weiss avatar :-|
    Weiss

    Заглавието е наистина сериозен гаф, Капитал, показва пропуски на базово ниво. Тайван е част от Китай. Това е официалната позиция на Държавния департамент. От там тататък няма как да има срещи на високо ниво , нивата са различни. Отвъд пропагандата, няма поводи за радост....Тайванците наистина са развили нова национална идентичност (почти едновременно със Северна Македония, и по сходен алгоритъм), факт. Но: географията е вече съдба, казва една мъдрост, и там няма поводи за радост за народа на Тайван, както няма за Украйна. Дано тайванците да са по-мъдри от другите...

    Нередност?
Нов коментар