🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предстоящата контраофанзива на Украйна може да оформи нейното бъдеще – и това на Европа

Това ще подготви сцената за бъдещи мирни преговори

Десетки хиляди украински войници са готови за действие - проверяват оборудването си, пишат писма, които може да са последните им. Не знаем кога и къде, но скоро Украйна ще започне своята отдавна планирана контраофанзива срещу нашествениците, които превзеха незаконно почти една пета от страната. Съдбата на Украйна и формата на съюзите на Запада може да зависят от това какво ще се случи през следващите няколко седмици.

Украйна може никога да не получи по-добър шанс от този. Окупаторите са отслабени; през последните два месеца Русия търпи сериозни загуби на жива сила около Бахмут, в района на Донбас, и досега не успя да замени десетките хиляди мъже, които изгуби там. Владимир Путин прие нови закони, които ще улеснят набирането на повече пушечно месо, но ще минат месеци, преди злощастните му новобранци да са на разположение за действие.

Ново западно оръжие за Украйна

Украйна вече започна да получава стандартни за НАТО оръжия: танкове, прецизни ракетни системи, мощна артилерия; и милиони патрони. Бойни самолети са на път, но само от Полша и Словакия. Америка и основните европейски сили все още се въздържат, както правеха твърде дълго с доставката на танкове.

Какво трябва да направи Украйна с предимството, което има в момента? Трябва да се опита да унищожи или поне да прекъсне сухопътния мост, който свързва Крим с Русия през Донбас. Изграждането на този мост е единственото постижение, с което Путин може да се похвали за цялата пролята руска кръв във войната. Без него Крим, украински полуостров, който той анексира през 2014 г., е уязвим, достъпен само по море или през Керченския пътен и железопътен мост, който някой (вероятно Украйна) частично взриви миналия октомври.

Бойното поле беше забележително статично през последните пет месеца, откакто Украйна изтласка руснаците обратно през река Днепър в региона на Херсон през ноември. Това е лоша новина, защото предполага, че конфликтът е застрашен от замръзване по нова "линия на контакт", която ще остави Украйна с проблеми в по-голямата част от територията си на юг и изток и ще бъде лишена от по-голямата част от достъпа си до морето - голям проблем за страна, която зависи от износа на стоки. Много по-добре за Украйна би боло да влезе във всякакви бъдещи преговори с по-голямо предимство и с Русия, изправена пред истинско предизвикателство да загуби окупирания Крим. Това може да убеди Путин, че ако не преговаря, може да загуби това, което е спечелил.

Големи рискове

Рисковете обаче са големи. Украйна разполага с ограничен запас от ракети земя-въздух, необходими за възпиране на руски бомбардировачи. Русия е добре вкопана по по-голямата част от фронтовата линия, с множество нива окопи и противотанкови препятствия. Когато атакува, Украйна ще има нужда от превъзходство на армията си над тази на Русия, а тя може да събере такъв брой само в ограничени райони. Дори и да пробие руската отбрана, ще трябва внимателно да използва такива пробиви или да рискува войските й да бъдат обкръжени.

Така че Украйна и нейните западни поддръжници трябва да се подготвят за възможността контранастъплението да донесе само незначителни ползи или нещо по-лошо. И дори да прекъсне сухопътния мост, няма гаранция, че Путин ще седне на масата за преговори. Той без съмнение се надява, че ако протака войната достатъчно дълго, западната подкрепа за Украйна ще започне да се колебае.

Поддръжниците на Украйна не трябва да смятат, че предстоящата битка ще бъде последната. Почти сигурно е, че не е така. След това Украйна все още ще трябва да капитализира успеха си и да засили отбраната си, за да затрудни бъдещото заграбване на земи от Русия. Фактът, че подновената офанзива на Русия около Бахмут премина толкова зле, не означава, че всички подобни атаки ще бъдат провалени. Америка и Европа трябва да заявят ясно, че ще подкрепят по-нататъшни военни усилия на Украйна.

И за да възпрат Путин, те също трябва да изяснят, че ще подкрепят Украйна много години напред. Колкото по-бързо Западът започне да дава подробности за гаранциите за сигурност, които ще предложи на Украйна, толкова по-добре. Америка и Великобритания (както и Русия) гарантираха териториалната цялост на Украйна през 1994 г. и след това не направиха нищо, след като Путин нагло я наруши през 2014 г. Следващите гаранции трябва да бъдат истински.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар