🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще има ли Парижко споразумение и за пластмасата

Тази седмица във френската столица се договаря проект за глобален договор на ООН за намаляване на замърсяването с пластмаса

Темата накратко
  • Ключова точка е дали споразумението ще е само за почистването на пластмасовите отпадъци, или обхватът му ще е по-голям
  • Според ООН замърсяването с пластмаса може да бъде намалено с 80% до 2040 г. чрез възприемане на кръгов подход
  • Разглежда се и предложение производителите да носят фискална отговорност за разходите за изхвърляне на техни пластмасови продукти

Парижкото споразумение, с което безпрецедентен брой (195) държави през 2015 г. поеха ангажимент да опитат да задържат ръста на глобалната температура под 1.5 градуса спрямо прединдустриалните нива, скоро може и да не е синоним само на битката с климатичните промени, а също и на борбата със замърсяването с пластмаса.

Тази седмица във френската столица се договаря и глобален договор на ООН за пластмасата, като очакванията са в края на този преговорен кръг да има и проект. Миналия декември страните се споразумяха да разработят правно обвързваща сделка относно пластмасовото замърсяване до 2024 г.

Ключова точка на напрежение за момента е дали споразумението трябва да се съсредоточи върху почистването на пластмасовите отпадъци, които вече задръстват световните океани, или обхватът му да бъде по-голям - например да ограничи производството на потенциално вредни компоненти в полимерни продукти или дори да наложи забрани за употреба на пластмаса.

САЩ, едни от най-големите производители и потребители на пластмаса, например засега настояват за първия вариант, казват наблюдатели, които следят преговорите. Различни местни неправителствени групи лобират и се борят за максимално разширяване на ангажиментите по проектодоговора. Така например от Pew Trust, базирана във Вашингтон група за застъпничество, искат там да залегнат дори проблеми като замърсяването с прах и частици от автомобилните гуми - скорошни проучвания показаха например пряка връзка между химикал в гумите и смъртността на сьомгата в северозападната част на Тихия океан. Друга организация от Вашингтон - Ocean Conservancy, лобира проектът да регулира и неща, като например изоставено риболовно оборудване, понякога известно като "призрачно оборудване", което е направено предимно от пластмаса и създава рискове за здравето на морските бозайници.

Усилията на лобиращите страни са огромни, защото след тази седмица би трябвало да стане факт първият реален проект на текст на международното правно обвързващо споразумение. Какво ще съдържа той сега е много важно, тъй като добавянето на неща на по-късен етап става много трудно.

По-малко пластмаса - как?

Всъщност от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) вече намекнаха как биха могли да изглеждат бъдещите стандарти и практики в свой доклад, публикуван на 16 май. В него на практика беше изложена пътна карта за драстично намаляване на рисковете чрез възприемане на кръгов подход, който не позволява пластмасите да попадат в екосистемите, в организмите и в икономиката.

В доклада се казва, че замърсяването с пластмаса може да бъде намалено с 80% до 2040 г., ако държавите и компаниите направят дълбоки промени в политиката и пазара - с повече повторна употреба, рециклиране и повече преориентиране и диверсификация на пластмасовите продукти.Това включва насърчаване от страна на правителствата на бутилките за многократно пълнене, диспенсърите за насипни стоки, схемите за депозит и схемите за обратно приемане на опаковки - което има потенциал да намали с 30% пластмасовите опаковки

Допълнително намаление с 20% би могло да дойде, ако рециклирането се превърне в по-стабилна и печеливша индустрия. Така например премахването на субсидиите за изкопаеми горива и законови изисквания към дизайнерите на опаковки да подобрят възможностите за рециклиране на продуктите би могло да увеличи количеството на рециклирумемите пластмаси от 21% на 50%.

Използването на алтернативи като хартия или компостируеми материали вместо пластмаса за опаковки, пакети и продукти за вкъщи също би могло да спести още 17% от замърсяването с пластмаса, се казва в доклада на UNEP.

Друго решение е приемането на закони за разширената отговорност на производителя. Те биха изисквали производителите да носят фискална отговорност за разходите за изхвърляне в края на жизнения цикъл на техните пластмасови продукти. А също и ще изискват замяна на пластмаса с органични материали, когато е възможно, например с картонени контейнери за храна за вкъщи.

Няма да е евтино

Авторите на доклада твърдят, че преминаването към кръгова икономика ще доведе до икономии в размер на над трилион долара, а други над 3 трилиона долара ще бъдат спестени от подобряване на здравето, климата, замърсяването на въздуха, морските екосистеми и разходите, свързани със съдебни спорове.

Разбира се, инвестиционните разходи са "значителни, но по-ниски от разходите без тази системна промяна" - около 65 млрд. долара според доклада би струвало пренасочването на икономиките далеч от пластмасата и изграждането на инфраструктура за правилно рециклиране. Голяма част от тези средства могат да дойдат от пренасочване на инвестиции, първоначално предназначени за по-голямо производство на пластмаса или чрез въвеждане на такса върху продуктите от първична пластмаса.

Според UNEP проблемът с пластмасата е много сериозен. Тя е открита в почти всички краища на света, включително в Антарктида, а по-рано тази година учените за първи път регистрираха заболяване, причинено от пластмаса при птиците - наречено пластилоза - което възпалява храносмилателния тракт. Ако политики срещу замърсяването с пластмаса не бъдат въведени навреме и се забавят с до пет години, това може да доведе до увеличаване на замърсяването с пластмаса с още 80 млн. тона до 2040 г.