🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западът усилва натиска върху Турция да приеме Швеция в НАТО

Амбицията е скандинавската страна да влезе в отбранителния съюз през следващия месец

Швеция подаде молба за приемане в отбранителния съюз заедно с Финландия през 2022 г., скоро след руската инвазия в Украйна, изоставяйки дългогодишната си политика на неутралитет
Швеция подаде молба за приемане в отбранителния съюз заедно с Финландия през 2022 г., скоро след руската инвазия в Украйна, изоставяйки дългогодишната си политика на неутралитет
Швеция подаде молба за приемане в отбранителния съюз заедно с Финландия през 2022 г., скоро след руската инвазия в Украйна, изоставяйки дългогодишната си политика на неутралитет    ©  Reuters
Швеция подаде молба за приемане в отбранителния съюз заедно с Финландия през 2022 г., скоро след руската инвазия в Украйна, изоставяйки дългогодишната си политика на неутралитет    ©  Reuters

Западните страни засилват натиска върху Турция да приеме Швеция в НАТО, тъй като Стокхолм прави последен опит да преодолее съпротивата на Анкара срещу членството си. Премиерът на Швеция Улф Кристерсон заявява пред Financial Times, че новият антитерористичен закон, който влиза в сила в четвъртък, е "последната част" от споразумението за осигуряване на подкрепата на Анкара за влизане във военния алианс. "Време е сериозно да се разгледа кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Само [руският президент] Владимир Путин може да спечели нещо от това Швеция да остане извън НАТО", смята Кристерсон.

Високопоставен шведски служител заяви: "Този закон за борба с тероризма е голямата ни надежда за отключване на ситуацията. След това решението зависи от Турция."

Швеция подаде молба за приемане в отбранителния съюз заедно с Финландия през 2022 г., скоро след руската инвазия в Украйна, изоставяйки дългогодишната си политика на неутралитет. Финландия беше приета през март тази година, след като всички 30 държави членки я подкрепиха, но турският президент Реджеп Ердоган оспори влизането на Швеция в НАТО, настоявайки, че Стокхолм укрива кюрди на своя територия и отказва да ги екстрадира. Новият шведски закон цели да успокои напрежението, свързано с възприетото от Ергодан укриване на терористи.

Липсата на консенсус относно разширяването на НАТО създаде вътрешен конфликт между Турция и другите държави в отбранителния съюз, които искат да приемат Швеция, за да гарантират по-високо ниво на сигурност. САЩ и другите съюзници от алианса проявиха търпение към възражението на Ердоган и го оставиха да проведе своята кампания за президентските избори, сред чиито водещи елементи беше твърдото му становище относно кюрдите. След финализирането на неговата победа този изминал уикенд Западът засили усилията си да го убеди.

Байдън притиска Ердоган

Американският президент Джо Байдън заяви, че в разговор турският държавен глава Реджеп Ердоган е повторил желанието на Анкара да закупи изтребители F-16 от САЩ, а той му е казал, че Вашингтон иска първо Анкара да се откаже от възражението си срещу присъединяването на Швеция към НАТО. Размяната на реплики е станала, когато Байдън се е обадил на Ердоган, за да го поздрави за победата му на президентските избори в Турция.

"Той все още желае да се договорим за (самолетите) F-16. Аз му казах, че искаме споразумение за Швеция, затова нека първо да свършим това", каза Байдън относно разговора между двамата лидери.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен посети Стокхолм във вторник, за да обсъдят членството на Швеция в НАТО. "Сега е времето да се движим напред и желаем това да се случи преди срещата във Вилнюс", казва той пред Financial Times.

Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е "напълно възможно" Швеция да влезе в НАТО до юли, когато ще се проведе среща на лидерите в Литва, което е и един от най-големите приоритети на Белия дом. Столтенберг публикува съобщение в социалните мрежи, че е имал "добър разговор" с Ердоган във вторник, в който двамата са обсъдили "финализирането на шведското присъединяване в НАТО".

Директорът по комуникациите на Ердоган Фахретин Алтун изрази притесненията на Анкара в социалните мрежи, като публикува пост, че турското правителство "искрено се надява, че новият (шведски) закон за борба срещу тероризма... ще бъде правилно въведен". Алтун призова Стокхолм да спре това, което той определи като организирана демонстрация от ПКК в неделя.

Ердоган и Кристерсон са поканени на среща в Молдова в четвъртък на Европейската политическа общност, нов форум, подкрепян от френския президент Еманюел Макрон.

"Очакваме, че Турция сега ще одобри членството на Швеция", заяви тази седмица и премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре.