🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън и Ердоган говорят за доставки на F-16 и разширяване на НАТО

Американският президент е поставил условие за продажбата на самолетите

Един от най-големите приоритети на Белия дом е да подпомогне приемането на Швеция в НАТО до средата на юли, когато алиансът ще проведе среща на лидерите в Литва
Един от най-големите приоритети на Белия дом е да подпомогне приемането на Швеция в НАТО до средата на юли, когато алиансът ще проведе среща на лидерите в Литва
Един от най-големите приоритети на Белия дом е да подпомогне приемането на Швеция в НАТО до средата на юли, когато алиансът ще проведе среща на лидерите в Литва    ©  Reuters
Един от най-големите приоритети на Белия дом е да подпомогне приемането на Швеция в НАТО до средата на юли, когато алиансът ще проведе среща на лидерите в Литва    ©  Reuters

Американският президент на САЩ Джо Байдън заяви, че в разговор в понеделник турският президент Тайип Ердоган е повторил желанието на Анкара да закупи изтребители F-16 от САЩ, а Байдън му е казал, че Вашингтон иска Анкара да се откаже от възражението си срещу присъединяването на Швеция към НАТО.

Размяната на реплики е станала, когато Байдън се е обадил на Ердоган, за да го поздрави за победата му на президентските избори в Турция в неделя.

"Говорих с Ердоган. Поздравих Ердоган. Той все още иска да работим върху нещо по отношение на F-16. Казах му, че искаме да сключим сделка с Швеция, така че нека да я сключим. И така отново ще поддържаме връзка помежду си", заяви Байдън, цитиран от Reuters.

Запитан дали очаква някаква промяна от страна на Ердоган по отношение на членството на Швеция в НАТО, Байдън отговори: "Повдигнах този въпрос пред него. Ще поговорим повече за това следващата седмица."

Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО миналата година, изоставяйки дългогодишната политика на неутралитет след нахлуването на Русия в Украйна. Заявките за членство трябва да бъдат одобрени от всички членове на НАТО. Турция и Унгария все още не са одобрили кандидатурата на Швеция.

Според Ердоган на шведска територия се укриват кюрди, които Анкара смята за терористи от ПКК, а правителството на Швеция отказва да ги екстрадира. Допълнителен фактор, допринасящ за възражението на Турция към шведското членство в НАТО, е, че през 2019 г. Швеция е наложила оръжейни санкции на Турция заради военната й операция на територията на Сирия.

Самолетните амбиции на Анкара

Турция иска да купи от САЩ самолети F-16 на стойност 20 млрд. долара и близо 80 комплекта за модернизация. Продажбата обаче е спряна поради възраженията на Конгреса на САЩ срещу отказа на Анкара да даде зелена светлина за разширяването на НАТО, срещу състоянието на човешките права и политиката ѝ спрямо Сирия, въпреки че администрацията на Байдън многократно е заявявала, че подкрепя продажбата.

Много по-малък пакет на стойност 259 млн. долара, включващ модернизация на софтуера за авиониката за сегашната флотилия от изтребители F-16 на Турция, беше одобрен от Конгреса на САЩ по-рано тази година, дни след като Турция ратифицира присъединяването на Финландия към НАТО.

Администрацията на Байдън многократно е отхвърляла всякакви твърдения за някакво quid pro quo (услуга за услуга) между продажбата и разширяването на НАТО, въпреки че турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви през януари, че американската страна е дала ясно да се разбере, че одобрението на предложенията за членство в НАТО ще бъде възприето положително от Конгреса.

Един от най-големите приоритети на Белия дом е да подпомогне приемането на Швеция в НАТО до средата на юли, когато алиансът ще проведе среща на лидерите в Литва. Приемането на Швеция в отбранителния съюз ще гарантира по-високо ниво на сигурност за другите страни членки, включително и САЩ.

Турското правителство коментира кратко разговора между Ердоган и Байдън, като обяви, че двамата лидери споделят желанието си да задълбочат сътрудничество си във всички сфери.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Пореди втория тур на изборите попаднах на феноменална политическа карикатура, наподобяваща бюлетината: отляво портрет на Реджеп, отдясно - на Кемал. Под тях имената им, а отдолу на мястото на логата на партиите им: под фотото на Ердоган - котка, изтегната блаженно на два стола, а под фотото на Калъчдароглу - тексаски ботуш, обсипан с целувки...

    Тази политическа карикатура казва всичко за Реджеп - ще продължи да седи на колкото повече столове може! При това го прави добре и 20 + години не пада от стола.

    Пазарлъците със САЩ за изтребители са отдавнашни и протяжни.
    Заради руските дивизиони С-400 САЩ изхвърлиха Турция от програмата за разработването на Ф-35. Драмата беше, че не са ѝ възстановили до момента вложените над 4 млрд $. Нещо като данък "приятелство"...
    А руските ЗРК се купиха от Турция, защото 5 г Реджеп безуспешно опитваше да склони и Обама, и Тръмп да му продадат ЗРК "Пейтриът". Получаваше твърдо NO!

    В същото време САЩ заложиха на Гърция и започнаха да ѝ продават въоръжение срещу съгласието ѝ да разширят досегашните си база в Гърция и да строят нова за ВМС край Александруполис, с което реално ще вземат под контрол проливите.

    В този ред на мисли САЩ не са много склонни да въоръжават Турция, която има тлеещ исторически конфликт с Гърция.
    Допускам, че закачката на Байдън за Ф-16 срещу пускане на Швеция в Нато е нещо като морковче в сравнение с тоягата с 4-те млрд за Ф-35.
    Преди 2 години Реджеп започна проучване за покупката на две ескадрили Су-35, което доведе янките до тремор.

    Реджеп, за разлика от балканския си приятел, не може да бъде стиснат за топките толкова просто...

    А Швеция?
    Ще видим какво са склонни да сложат на каруцата с дарове янките...

    Нередност?
Нов коментар