🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какви ще са последиците извън Турция от победата на Ердоган

Малцина очакват изненади във външната политика на турския президент през новия му мандат, но Западът следи внимателно връзките между Анкара и Москва

Важни световни лидери побързаха да поздравят Реджеп Тайип Ердоган за победата му на президентските избори в неделя в Турция
Важни световни лидери побързаха да поздравят Реджеп Тайип Ердоган за победата му на президентските избори в неделя в Турция
Важни световни лидери побързаха да поздравят Реджеп Тайип Ердоган за победата му на президентските избори в неделя в Турция    ©  Reuters
Важни световни лидери побързаха да поздравят Реджеп Тайип Ердоган за победата му на президентските избори в неделя в Турция    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Катя Адлър, редактор за Европа в ВВС, в анализ за британската медия.

Глобалната стратегическа значимост на Турция, която рязко се увеличи на фона на войната в Украйна, бе потвърдена от списъка с важни световни лидери, които побързаха да поздравят Реджеп Тайип Ердоган за победата му на президентските избори в неделя в страната. Първи бе руският държавен глава Владимир Путин. Той толкова искаше да погали егото на турския си колега, че дори не изчака официалните резултати, преди да похвали "независимата външна политика" на Ердоган, която според него е причина за преизбирането му.

Може да се заключи, че турската политика, за която Москва е особено признателна, е отказът на Ердоган да скъса връзки с Кремъл след пълномащабната инвазия в Украйна, когато съюзниците на Анкара в НАТО наложиха санкции и прекъснаха своята енергийна зависимост от Путин. Всъщност търговията между Турция и Русия дори съществено се е увеличила от началото на войната в Украйна.

Но също така поздравления последваха и от американския президент Джо Байдън и френския му колега Еманюел Макрон. Въпреки тяхното недоволство от топлите отношения на Ердоган с Москва, както и от продължаващото посегателство срещу демократичните норми в Турция, за тях страната е важен, макар и труден и непредвидим съюзник на Запада.

Търговията между Турция и Русия дори съществено се е увеличила от началото на войната в Украйна.

Анкара поддържа сложен баланс. Тя е ключов член на НАТО и взема участие във всички мисии. Ердоган може да поддържа близки връзки с Кремъл, но освен това осигурява военна помощ за Киев. Турският президент посредничи в сключването на сделката, която сложи край на блокадата на украинското зърно, позволявайки доставките за държави, които силно разчитаха от тях. Също така, макар и след дълги колебания, Ердоган даде официално одобрение на руския съсед Финландия да се присъедини към НАТО.

Някога голям поддръжник на членството на Анкара в ЕС, сега турският президент говори как "ще направи Турция отново велика". За него това означава следването на по-независима външна политика.

САЩ не крият, че искат час по-скоро да убедят Ердоган да одобри присъединяването в НАТО и на Швеция. Западът се надява, че лошото състояние на турската икономика и вероятността президентът да се концентрира върху стабилизирането на финансите и привличането на чужди инвестиции ще намалят съпротивата на Анкара срещу членството на Швеция в замяна на някои облаги.

Същевременно френският президент Макрон се притеснява от емиграцията към ЕС и се опитва да получи гаранции по въпроса от Ердоган възможно най-скоро. По време на миграционната криза от 2015 г. над 1 млн. бежанци и търсещи убежище, основно от Сирия, предприеха пресичане на Средиземно море в посока ЕС с трафикантски лодки. Впоследствие Брюксел сключи сделка с Турция - в замяна на съществени средства и визови облекчения при пътуването на турците в ЕС (като последното така и не бе напълно изпълнено заради европейското несъгласие с арестуването на политическите опоненти на Ердоган) турският президент ще положи всички усилия, за да предотврати напускането на страната и отправянето към блока на мигранти без документи.

ЕС се тревожи отново да не заприиждат трафикантските лодки в Средиземно море.

Но увеличаващият се брой на сирийски бежанци в Турция се оказа силно непопулярно за местните гласоподаватели. И този месец всяка една политическа партия, участваща в изборите, обеща да вземе мерки за решаването на "мигрантския проблем".

ЕС се тревожи отново да не заприиждат трафикантските лодки в Средиземно море. Освен това се притеснява и как ще се развие спорът между Гърция и Турция за няколко острова в Егейско море, а Кипър все още е неспокоен, след като Ердоган призова за създаването на две държави (гръцка и турска) като начин за решаването на дългогодишното разделение на острова.

Западът бе свикнал да описва турската стратегическа важност като "мост между Европа и Близкия изток", но сега руската инвазия в Украйна трансформира и разшири статута на страната. Малцина очакват някакви големи изненади във външната политика на Ердоган по време на новия му мандат. Но съюзниците на Анкара в НАТО следят всичко случващо се много внимателно. Защото това, което Турция прави, е от значение.

Все още няма коментари
Нов коментар