🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо политическата съдба на Ердоган е важна не само за Турция

Настоящият турски президент е глобална фигура, която оказва влияние не само на своята страна, а и на Европа и САЩ

Ердоган има преднина в изборите, но е под прага от 50%, необходим за избягването на балотаж
Ердоган има преднина в изборите, но е под прага от 50%, необходим за избягването на балотаж
Ердоган има преднина в изборите, но е под прага от 50%, необходим за избягването на балотаж    ©  Reuters
Ердоган има преднина в изборите, но е под прага от 50%, необходим за избягването на балотаж    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стивън Колинсън, репортер в CNN Politics, в анализ за медията

Борбата на президента Реджеп Тайип Ердоган да се задържи на власт след изборите с близки резултати в Турция в неделя е поредната глава от една история за глобална силна фигура, която оказва влияние не само на своята страна, а и на Европа и САЩ. Политическата му съдба ще има съществено отражение не само за турската демокрация, която той не спря да подкопава. Въпреки че Анкара е съюзник в НАТО, Ердоган често пъти влизаше в сблъсък с Вашингтон, а една от причините бе сближаването с Русия.

Според непълните изборни резултати настоящият турски президент има преднина, но е под прага от 50%, необходим за избягването на балотаж, който може да го остави извън властта или да доведе до договорки сред ключови политически фигури, за да удължи управлението си. Преброяването до този момент дава малко под 50% на Ердоган и малко под 45% за основния му противник.

Опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу не се отказва и обещава да се бори, за да осигури върховенството на закона и справедливостта в Турция. "Нашите хора трябва да бъдат сигурни, че ние определено ще спечелим. И ще донесем демокрация в тази страна", коментира той. Освен това обвинява властите, че възпрепятстват броенето на бюлетини, подадени за опозицията.

През един свой следващ мандат Ердоган вероятно още повече ще ограничи свободите, като същевременно продължи да бъде контра на западните лидери.

Ердоган е представлявал проблем за поредни американски президенти. Но в последно време неговото отношение към руския му колега Владимир Путин противостои на САЩ, които са насочили усилия към спасяването на суверенитета на Украйна след инвазията на Москва преди повече от година.

Потенциалното политическо наследство на американския президент Джо Байдън ще бъде доминирано от сблъсъка му с руския лидер и от даването на нов стимул на трансатлантическото партньорство в подкрепа на демокрация в Украйна чрез мултимилиарден поток от помощи и оръжие. Същевременно най-важното външнополитическо предизвикателство за САЩ - възходът на един по-силен и по-националистически Китай, е усложнявано от най-агресивния лидер в Пекин от десетилетия - президента Си Цзинпин, който предлага на света алтернативен на западната демокрация политически модел. В последните месеци Байдън е все по-отчужден и от израелския премиер Бенямин Нетаняху заради неговите опити за съдебна реформа, която се разглежда като начин за дясното му правителство да подкопае демократичните принципи в страната.

Байдън многократно е призовавал за международна борба за запазването на демокрацията. На среща на демокрациите в Белия дом през март той каза, че западните усилия да бъде спасена Украйна са знак за глобалния курс срещу автократичното управление. "Благодарение на ангажимента на лидерите, които са се събрали тук днес, и благодарение на присъствието на хора във всеки регион по света, които искат техните права да бъдат уважавани и техният глас да бъде чут, ние виждаме истински признаци, че обръщаме течението на историята", посочи американският държавен глава.

Опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу говори за нуждата да се запази демокрацията в Турция.

Загуба на Ердоган на балотажа след две седмици би отстранила от властта един лидер, който от две десетилетия работи, за да отслаби влиянието на демократичните институции в Турция, като съдилищата, медиите и ключови икономически региони. През един свой следващ мандат той вероятно още повече ще ограничи свободите, като същевременно продължи да бъде контра на западните лидери.

През последните месеци например Ердоган блокира членството на Швеция и Финландия в НАТО, след като техните политически ръководители решиха да се присъединят към алианса след руската инвазия в Украйна. Той поиска мерки срещу кюрдските изгнаници в двете държави, които смята за терористи. В крайна сметка турският президент вдигна ветото за Финландия, но все още блокира приема на Швеция. Действията на Ердоган са класически пример как той преследва собствените си интереси, без да се съобразява със съществуващите структури на алианса, и защо отдавна се е превърнал в проблем за Запада. Което контрастира с похватите на Кемал Кълъчдароглу, който преди турските избори говори за нуждата да се запази демокрацията в страната.

В неделя Байдън даде следния отговор, когато бе попитан от журналисти за вота в Турция: "Вече има достатъчно проблеми в тази част на света." Походът му в защита на демокрацията в глобален мащаб осветлява една класическа дилема, която отдавна затруднява американската външна политика - какво да се прави, когато демократичните стандарти на една държава и нейните стратегически интереси се сблъскат. Действията, които се предприемат тогава, представляват труден баланс. И показват, че подкрепата за демокрацията, макар и кодирана в американската ДНК често се усложнява, когато се намеси по-широката геополитическа реалност. Също така помагат отчасти да се обясни защо САЩ не могат просто така да игнорират силен регионален лидер като Ердоган, ако той се окаже победител на балотажа в Турция.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Не е адекватно да се иска външнополитическите и външноикономическите си интереси Турция (и която и да било друга СУВЕРЕННА държава) да подчини на моментните настроения на Държавния департамент.

    Да напомня, че в навечерието на опита за преврат срещу Ердоган през юли 2016 г САЩ и Германия като по команда изтеглиха от Турция батареите си Пейтриът. Кагато стана ясно участието на турските ВВС от Инджирлик в преврата, нещата с незастрашаването на превратаджиите си дойдоха на мястото. Оттогава САЩ непрестанно отказва да продаде на Турция ЗРК. Това е единствената причина Турция да купи три руски батареи от най-съвременните им експортни С-400.

    Или може би САЩ/ЕС са предложили на турция да построят АЕЦ Аккую?
    Или може би САЩ/ЕС са предложили на Турция да я направят газов център на Балканите?
    Ами не са!
    Тогава? Турция да стои на тъмно и студено ли?
    А разбиранията в статията, че всеки държавник по света трябва да си сверява часовника по западното слънце е неизтребим рудиментарен неоколониализъм.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 2

    Турция така или иначе стои на тъмно и на студено. Заради малоумната политика на Ердоган лирата е в състояние на свободно падане и хората обедняват. Мощно. И емигрират към лошия Запад. Не към земния рай на Путин. Според теб защо?

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-P
    masay

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Изключително загриженият за светлото бъдеще на Турция ЕС я държи пред вратата на съюза вече половин век. И цяла една преговорна глава е затворена за това време...

    Нередност?
Нов коментар