🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Унгария започва подготовка за председателството на ЕС въпреки критиките

Все по-малко вероятен изглежда сценарият за отлагане на европредседателството, предвидено за втората половина на 2024 г.

Министър-председателят обяви, че вече тече работата по второто председателство на неговото правителство. Евродепутатите искат да им го отнемат
Министър-председателят обяви, че вече тече работата по второто председателство на неговото правителство. Евродепутатите искат да им го отнемат
Министър-председателят обяви, че вече тече работата по второто председателство на неговото правителство. Евродепутатите искат да им го отнемат    ©  Reuters
Министър-председателят обяви, че вече тече работата по второто председателство на неговото правителство. Евродепутатите искат да им го отнемат    ©  Reuters
Темата накратко
  • Унгария продължава да бъде "лошото момче" в ЕС.
  • Евродепутатите заплашват да й отнемат европредседателството.
  • Комисията безпрецедентно блокира близо 27 млрд. евро европейски средства за страната, докато не бъдат извършени нужните реформи, а напредъкът по тях се бави.

Премиерът Виктор Орбан и членовете на кабинета участваха миналата седмица на форум за подготовка на унгарското председателство на ЕС през втората половина на 2024 г. Министър-председателят обяви, вече тече работата по второто председателство на неговото правителство, което е почти безпрецедентно в съюза. "Готови сме да се справим с предизвикателствата пред Европа по координиран и ефективен начин", подчерта Орбан.

Напоследък обаче Унгария е подложена на нарастваща политическа атака от страна на Европейския съюз. Виктор Орбан, най-дълго управлявалият настоящ лидер в ЕС, е критикуван заради проблемите с върховенството на закона в страната, правата на ЛГБТИК+ лицата и учителите, както и системната корупция.

Правителството на Виктор Орбан е подложено на процедурата по член 7 за системно незачитане на основните ценности на ЕС (т.нар. ядрена клауза, или най-тежкото възможно обвинение към правителство на държава членка) и със спрени европейски фондове. В същото време министрите на Орбан, а и самият той, често блокират ключово европейско законодателство и имат двусмислени позиции за руската инвазия в Украйна. Всичко това неминуемо повдига въпроси за възможността управляващото мнозинство в Унгария да ръководи балансирано и успешно Европейския съюз за 6 месеца догодина.

В тази връзка Европейският парламент вече гласува резолюция, в която поставя директно въпроса как Унгария ще може надлежно да изпълнява тази задача през 2024 г., като евродепутатите отправят искане към съвета да намери подходящо решение или евродепутатите ще използват всички дадени им правомощия да реагират.

Опциите на масата

Възможността за спиране на ротационното председателство на страна членка е нещо, което съществува на теория, но не е реализирано досега. На практика опциите са три:

Отлагане - гласуване с квалифицирано мнозинство от всички държави в ЕС да променят реда на председателството. Идеята е унгарското европредседателство да се измести за неопределена дата в бъдещето, докато страната не се върне в лоното на задължителните норми на ЕС.

Опростен дневен ред на председателството - двете държави, които ще заемат следващите председателства преди Унгария - Белгия и Испания, в рамките на така наречената трио система да променят своите вътрешни договорености, както и дневния ред на председателството на Унгария.

Разделяне на периода на председателството между други две страни - и накрая, още един вариант може да доведе до пълно блокиране на председателството на Унгария, като Белгия и Испания вземат половината от шестте месеца на Унгария всяка, което води до съответните им ротации да са с продължителност от девет месеца.

Като се има предвид, че председателството на Унгария ще започне във важен и законодателно интензивен момент, непосредствено след следващите избори за Европейски парламент всеки един от тези сценарии изглежда малко вероятен. Допълнително след Унгария начело на ЕС трябва да дойде Полша - друга непокорна страна членка с много проблеми.

Окончателното решение трябва да се вземе от лидерите на държавите в ЕС, а те към момента изглеждат скептични. Сега Швеция е ротационен председател на ЕС до 30 юни, а шведският министър по европейските въпроси вече обяви, че не възнамеряват да започват дебат по темата. Европейската комисия също не изглежда толкова притеснена: "Когато една страна влезе в ролята на председател, тя поема тази роля като честен посредник, тя става неутрална", заяви вицепредседателката на ЕК Маргрете Вестагер пред репортери наскоро, добавяйки, че "ако това е подходът на унгарците, тогава ще имат нормално президентство".

Замразените еврофондове също вълнуват евродепутатите

Това, което по-скоро е на дневен ред за изпълнителния орган на ЕС, е да влияе на държавите от съюза чрез еврофондовете. Комисията замрази почти 22 млрд. евро за Унгария от европейския бюджет, докато не бъдат изпълнени 27-те етапа - за възстановяване на върховенството на закона и основните права. Още 5.8 млрд. евро субсидии от плана за възстановяване остават блокирани поради опасения, свързани с независимостта на съдебната система.

"Искаме средствата да достигнат до гражданите и компаниите в Унгария по прозрачен начин", коментира и председателят на комисията по бюджетен контрол в ЕП Моника Холмайер (ЕНП) след посещение в Будапеща и добави, че парламентът ще продължи да следи отблизо ситуацията в страната. Тя критикува още манипулирането на обществените поръчки, незадоволителното докладване на случаи на измами пред прокуратурата, липсата на участие на местните и регионалните власти във взимането на решения и др.

Колкото до бизнес средата, законодателите на ЕС съобщават за използването на изкривяващи ценови ограничения в някои сектори и произволни промени в законите, както и сплашващи действия, които рискуват да компрометират свободния единен пазар.

Всичко това тревожи Брюксел и отдалечава от разблокирането на средствата. Темата скоро ще бъде предмет на резолюция в Европейския парламент, потвърди евродепутатът Даниел Фройнд (Зелените).

"Отключването на замразените средства на този етап ще даде картбланш на "Фидес" (управляващата партия в Унгария) да продължи атаките си срещу основните права", коментира Гуендолин Делбос-Корфийлд, френският евродепутат от Зелените, който е постоянен докладчик на Парламента за Унгария. Членовете на ЕП също ще обсъдят спирането на евросредствата с европейския комисар по бюджета Йоханес Хан на заседание на комисия тази седмица.

Все още няма коментари
Нов коментар