🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Си Цзинпин видя "напредък" в отношенията между Китай и САЩ на среща с Антъни Блинкен

Китайският лидер намеква за примирие по време на посещението на американския държавен секретар

Визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай кулминира със срещата с китайския президент Си Цзинпин
Визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай кулминира със срещата с китайския президент Си Цзинпин
Визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай кулминира със срещата с китайския президент Си Цзинпин    ©  Reuters
Визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай кулминира със срещата с китайския президент Си Цзинпин    ©  Reuters

САЩ и Китай са постигнали "напредък" в стабилизирането на влошените двустранни отношения, заяви Си Цзинпин в понеделник, когато китайският президент проведе дълго отлагана среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Коментарите на Си са най-силният досега сигнал, че Пекин е готов да обмисли примирие във все по-острите си отношения с Вашингтон, отбелязва Financial Times.

Блинкен е първият висш дипломат на САЩ, който посещава Пекин от пет години насам, и разговорите му с високопоставени китайски служители се смятат за ключов момент относно възможно стопляне на отношенията. Позитивен знак беше и мястото на срещата със Си - Голямата зала на народа - място, което Китай често използва за поздрави на държавни глави. Според анализатори това е дипломатическо изявление за желание за подобряване на отношенията.

В речта си Си заяви, че това дали Китай и САЩ могат да се разбират има "отношение към бъдещето и съдбата на човечеството".

"Двете страни трябва да се справят правилно с китайско-американските отношения с отношение на отговорност към историята, хората и света", каза Си. По време на обширните разговори между висши китайски служители и Блинкен "двете страни... постигнаха напредък и постигнаха съгласие по някои конкретни въпроси", добави той.

Си и американският президент Джо Байдън се срещнаха на конференцията на Г-20 през ноември, която се проведе в Бали. Тогава бяха поети обещания за по-честа комуникация, въпреки че връзките оттогава се влошиха по въпроси, които варират от Тайван до опасения за шпионаж.

Отлагано пътуване

Планирано беше Блинкен да посети Пекин в началото на тази година. Но пътуването беше отложено, след като предполагаем китайски шпионски балон прелетя над чувствителни военни обекти в САЩ, преди да бъде свален през февруари.

Отношенията между страните се влошиха, като САЩ са обезпокоени от нарастващата военна активност на Китай около Тайван и от отказа му да осъди Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. В същото време Пекин обвинява Вашингтон, че налага контрол върху износа на модерни технологии и засилва споразуменията за сигурност с регионалните съюзници, за да ограничи стратегически амбициите на Китай.

Администрацията на Байдън се стреми да възстанови дипломацията и да отвори каналите за комуникация с Пекин, за да намали риска от това, което нарича "погрешно възприемане и грешни изчисления" в отношенията. В същото време Китай се бори със слабия икономически растеж и влошените нагласи за чуждестранни инвестиции, които се изострят от напрежението със САЩ.

Си заяви пред Блинкен, че Китай уважава интересите на САЩ и няма да "предизвиква или заменя Съединените щати". "По същия начин Съединените щати също трябва да уважават Китай и да не накърняват законните права и интереси на Китай. Нито една от страните не може да оформя другата според собствените си желания, камо ли да лишава другата от законното ѝ право на развитие", заяви китайският президент.

Срещата с външния министър

Срещата на Блинкен със Си последва разговорите му с външния министър Цин Ган, които продължиха повече от пет часа и след това приключиха с работна вечеря. Те доведоха до напредък "на редица фронтове", като и двете страни показаха "желание за намаляване на напрежението", заяви високопоставен служител на Държавния департамент пред репортери, цитиран от CNN. Въпреки това "дълбоките различия" между САЩ и Китай обаче също бяха ясни по време на срещата, добавя служителят.

Макар и Цин да е външен министър, ключова роля в определяне на външната политика на Пекин има висшият съветник по външните работи на Китай Уанг И. Той също проведе разговор с Блинкен, който продължи над три часа. Повтаряйки типичната реторика на Пекин, Уанг обвини "погрешното възприятие" на Вашингтон за Китай като "първопричина" за влошаването на отношенията между двете страни. Той поиска САЩ да спрат да "потискат" технологичното развитие на Китай и да рекламират "китайската заплаха", според показание от китайската държавна телевизия CCTV. Съветникът има предвид наложените ограничения за износ на технология, която се използва за производството на полупроводници. Подобни санкции наложиха и Нидерландия и Япония, което фактически парализира китайския сектор.

"Трябва да обърнем низходящата спирала на китайско-американските отношения, да насърчим връщането към здрав и стабилен път и заедно да намерим правилния начин Китай и Съединените щати да съществуват съвместно в новата ера", каза Уанг. Той добави, че посещението на Блинкен идва в "критичен момент в отношенията между САЩ и Китай, където трябва да се направи избор между диалог или конфронтация, сътрудничество или конфликт".

Уанг също повтори, че Тайван е един от "основните интереси" на Китай, по отношение на който страната "няма място за компромис или отстъпление". По време на срещата Блинкен подчерта необходимостта страните "отговорно" да управляват конкуренцията си чрез "отворени канали за комуникация", за да гарантират, че "няма да премине в конфликт", каза в изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

САЩ ще продължат да използват своята дипломация, за да "отстояват интересите и ценностите на американския народ", каза Блинкен, според изявлението, което описва разговорите като "откровени и продуктивни". Държавният департамент добавя, че те включват обсъждане на потенциално сътрудничество по споделени транснационални предизвикателства. Анализатори заявиха, че опитите за възобновяване на диалога биха могли да спомогнат за подготвянето на почвата за лична среща между Си и президента Джо Байдън по време на срещата на върха на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в САЩ през ноември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 1

    Учудих се на тая констатация за "напредъка" в отношенията.
    Нарочно четох тук-там из китайците. Няма такова нещо от китайска гл.т.! Си Цзинпин казва, че "перспективите пред човечеството зависят от това ще могат ли Китай (1) и САЩ (2) правилно да се "напаснат" един с сруг. В свободен превод по смисъл.
    Просто китайците във върховете на политиката им могат да говорят на лош английски, но мислят единствено на мандарин и за страната си.

    Комунистически пропоганден фусил е посещението на Блинкен (четири месеца след обявяването/отлагането му) да се възвеличава за "историческо". Нищичко историческо няма в него.

    Какво иска Китай от САЩ?
    Стабилност и предсказуемост. За това и Си е казал на Блинкен, че светът очаква китайско-американски отношения, които да са стабилни. Но тъкмо стабилността в онтошенията е нещото, което американците не искат да гарантират на Китай - нито за развитието му, нито за глобалната му стратегия. А оттук произлиза и нестабилността в двустранните отношения - Вашингтон непрекъснато напряга тези отношения - от митнеческа война, през налагане на американското разбиране за демокрация и права на човека (които дори в САЩ не се спазват така стриктно), до разкраченото положение за Тайван.

    Причината е проста — времето работи за Китай.
    И САЩ са готови да платят всякаква цена, за да не позволят на съперника си да се засили дотолкова, че да застраши американската хегемония. Всъщност това със заплахата за хегемонията е англосаксонски пропаганден калъп.
    Китай не претендира да замени САЩ в йерархията. Си го казва пределно ясно: "Китай уважава интересите на САЩ и не се опитва да ги отхвърли или да ги замени". Цитирам дословно, защото е важно!

    Китай по сщество предлага на САЩ мирно съществуване без противопоставяне на идеологически и икономически системи, но пък със зачитане на вътрешното устройство и интересите в света, а не Америа да събира военни алианси до китайските граници.

    На думи Америка всеки път се съгласява с необходимостта от уважителен диалог. Блинкен повтори, че САЩ не искат да променят политическата система в Китай и изобщо не поддържат независимостта на Тайван.

    А ето тук Капитал, цитирайки US медии, пише нещо съвсем друго:

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2023/06/07/4492328_sasht_sa_gotovi_da_se_spraviat_s_agresivnostta_na/

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2023/06/18/4497110_dronovete_na_sasht_iaponiia_i_taivan_shte_obmeniat/

    Аз лично бих се доверил на газетата.
    Блинкен не ми внушава доверие.

    Нередност?
Нов коментар