🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна превърна Полша във фактор в Европа

Варшава пое нова роля в ЕС - от "саботьора на съюза" до водеща сила в европейския отговор на руската агресия срещу Киев

Полската военна и политическа поддръжка за Киев е забележителна
Полската военна и политическа поддръжка за Киев е забележителна
Полската военна и политическа поддръжка за Киев е забележителна    ©  Reuters
Полската военна и политическа поддръжка за Киев е забележителна    ©  Reuters
Темата накратко
  • Варшава пое нова роля в ЕС - от "саботьора на съюза" до водеща сила в европейския отговор на руската агресия срещу Киев.
  • Полската решимост да помогне на Украйна е в унисон с твърденията, че вече протича препозициониране на изток в европейския гравитационен център.
  • Но за целта Варшава ще трябва да трансформира своя натрупан във военно време капитал в истинско лидерство в ЕС.

Близостта до руската граница дава на Полша ясна представа за заплаха за сигурността на ЕС, която представляват военните амбиции на президента Владимир Путин. И затова не е чудно, че именно Варшава пое водеща роля в европейския отговор на инвазията на Москва в Украйна. Тя е неотклонна в подкрепата си за Киев до степен, в която докато други страни членки се чудеха дали да подпомогнат държавния глава Володимир Зеленски с тежко въоръжение и военни самолети, Полша не показа колебание в решението си да изпрати свои изтребители, които да подсилят украинската отбрана.

Полската военна и политическа поддръжка за Киев е забележителна. Варшава на практика зададе стандарта за европейската хуманитарна реакция на руското нападение. От инвазията насам страната е приела повече украински бежанци в сравнение с другите държави в ЕС. Същевременно Варшава беше ключова в усилията за убеждаването на Берлин за нуждата да се осигурят модерни танкове за Украйна. Както обобщава анализ на Аtlantic Сouncil: "Това са примери за полското лидерство през изминалата година, докато Европа беше засегната от най-големия въоръжен конфликт на континента след Втората световна война." В известен смисъл очевидната двойственост на Германия спрямо агресията на Кремъл позволи на Полша да поеме позицията на морален лидер по отношение на европейската сигурност.

Когато монетата се обърне

Още преди инвазията Варшава беше особено обезпокоена от свидетелствата за задълбочаване на връзките между Берлин и Москва и критикуваше германското участие в руския "Северен поток 2". Тя предупреждаваше, че тръбопроводът позволява на Путин да прескочи украинската система за газов транзит, като същевременно оставя Европа зависима от руската енергия. Германия обаче предпочете да игнорира тези опасения, докато Русия не атакува Киев през февруари миналата година. По време на управлението си руският президент демонстрираше способност да печели френски и германски политици и бизнесмени с търговски сделки, тръбопроводи и други. Междувременно Обединеното кралство гласува да напусне ЕС през 2016 г., което ограничи възможностите му да оформя европейския отговор на заплахата от Кремъл. В тези условия Полша запълва един геополитически вакуум.

Варшава дълго време беше "саботьорът на ЕС", свързвана предимно с националпопулистката партия "Право и справедливост" (ПиС) , евроскептичните изказвания на нейния лидер Ярослав Качински и продължаващото посегателство върху върховенството на закона, откакто ПиС дойде на власт. Подкрепата за Украйна обаче помогна на Полша да преобърне имиджа си и намекна за потенциала на страната. "Преди руската инвазия Брюксел, Берлин и други западноеворпейски столици поучаваха Варшава за европейските ценности от своите морални висоти. Но войната показа, че Полша беше права - за Русия, за "Северен поток 2", за европейската сигурност и за важността на армията. Монетата се обърна и полските лидери са доволни", посочва в анализ Пьотр Бураш от варшавския офис на Европейския съвет по външна политика (ECFR).

Сега в дипломатически аспект Варшава е начело на призивите за по-строги санкции срещу Москва, а в отбранителен е водещ снабдител на военна помощ за Киев. Като човек от населението Полша всъщност е изпратила повече военна подкрепа за Украйна в сравнение с всички останали страни освен балтийските държави. Освен това играе жизненоважна роля в логистичните усилия за доставянето на международна военна помощ, позволявайки на глобална коалиция от държави да снабдяват Киев с оръжие, оборудване и муниции. Полската позиция на хъб за украинските военни доставки означава, че тя е незаменима за американските и европейските усилия за поддържане на съпротивата срещу руската агресия.

Изместване на европейския гравитационен център на изток?

Полската решимост да помогне на Украйна заедно с тази на балтийските държави до голяма степен е в унисон с твърденията, че вече протича препозициониране на изток в европейския гравитационен център. И случващото се в момента може да оформи бъдещия геополитически пейзаж в региона. "След като Русия бъде победена, Украйна вероятно ще засили партньорството си с Полша с цел сформиране на мощен блок в рамките на европейската политика. Заедно двете страни ще имат авторитетен глас в демократичния свят. Европейският геополитически гравитационен център се премества на изток и Полша повежда процеса", пише Даян Францис, анализатор от евразийския център на Atlantic Council. Редакторът "Отбрана" в британския Telegraph Кон Кофлин пък твърди: "Тези дни, ако искаш да се свържеш с европейските страни, които напълно разбират предизвикателствата, пред които сме изправени, британските интереси ще бъдат далеч по-добре обслужени чрез разширяване на връзките с Полша."

Може ли наистина да се говори за нов център на ЕС? Поне много анализатори в Полша биха искали това да е така. Но за целта страната ще трябва да трансформира своя натрупан във военно време капитал в истинско лидерство в съюза. Освен това да бъдеш в центъра не е едно и също със способността да оформяш дневния ред на ЕС. В този смисъл статутът на Полша в блока остава периферен. Страната не показва интерес към финансовата интеграция; среща големи трудности в прилагането на Европейската зелена сделка; кризата с върховенството на закона е продължаваща.

Руската война в Украйна е потенциален източник на глобален пожар. Тя ще засегне моята и вашата страна, ако още не го е направила.

Анджей Дуда, президент на Полша

"Това не означава, че преобръщането на изток не може да се случи. Но Варшава ще трябва да разшири границите на влиянието си и да избегне някои капани, ако иска да стане истински лидер", коментира Пьотр Бураш. Според него разочарованието от германския отговор на руската инвазия подклажда амбициите на Полша да изгради нова ос със скандинавските и балтийските държави. Страната може дори да опита да преначертае политическата карта на един нов и разширен ЕС, като сформира център на влияние с Литва и Украйна.

Челс Мичта, анализатор от Center for European Policy Analysis (CEPA), коментира пред Рolitico, че макар германският канцлер Олаф Шолц да говори за германско лидерство в Европа и НАТО, Берлин все повече е възприеман като изоставащ и дори като спъващ настоящите процеси: "Докато - обратното, Варшава показа лидерство при убеждаването на Германия за нуждата да се осигурят танкове за Украйна и най-важното - демонстрира способност да говори не само от името на балтийските държави, но и на Финландия и на други опори за западния консенсус."

Може би едно ново полско правителство (вероятно съставено от проевропейски и либерални формации) ще може да осъществи надеждите на страната за поемането на водеща роля в ЕС. Изборите тази есен ще бъдат решаващи.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 4

    Не,не! Полша просто се върна към амплоато си на "хиената на Европа" (Чърчил). Този път не под френски чадър, както когато откъсна чехословашката Тешинска област през 1938, а под американски.
    Ако Полша посегне на Западна

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    Грешен бутон, извинявам се
    Украина, ще пламне Третата, както агресията й в Тешинсща обл. бе идна от причините за Втората.
    Ами - прав е бил Чърчил...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    модераторе, в ментална смърт ли сте?

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "Паразитко":

    Цитатът е от самата книга на Чърчил – “Втората световна война: Мемоари. Том 1: Назряващата буря”, глава XIX, страницата в английската версия е 332. Google отдавна не е меродавен източник на информация. Пускам в оригинал или в твоя случай – на майчин език:

    “And now, when every one of these aids and advantages has been squandered and thrown away, Great Britain advances, leading France by the hand, to guarantee the integrity of Poland—of that very Poland which with hyena appetite had only six months before joined in the pillage and destruction of the Czechoslovak State.”

    Полша сега се опитва да си върне предишната слава и по същия начин се облизва за Галиция, както през 1938 г. направи с Чехословакия. И най-вероятно ще си я прибере след някое десетилетие или по-скоро. Поляците открито заплашиха, че в случай на колапс на ВСУ влизат във войната. А такъв предстои след няколко месеца. В това как ще изглежда поствоенна Украйна едно е сигурно – няма да е в границите си от преди 2014 г.

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 2

    До коментар [#5] от "kuranakyumura":

    Украйна е държава, обособена от Ленин през 1918 г. Не натрупа държавност оттогава. И...

    Нередност?
  • 7
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 2

    До коментар [#6] от "borodino":

    Това е така, проблемът е, че Западът ще я превърне в символ на "съпротивата срещу руската агресия" и няма да допусне тя да изчезне напълно. Сценариите в дългосрочен план са в общи линии два:
    - Нейното разпределяне като Чехословакия през 1938 г. - Полша взима Галиция и някоя и друга съседна околност, Румъния Прикарпатите, Русия в зависимост от развоя на събитията до Днепър или до Днестър и останалото около Киев-Виница ще продължи да се нарича Украйна.
    - Влизането на Украйна в някаква конфедеративна форма с Полша (и може би Литва) и така да се пресъздаде Полско-литовското кралство.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#7] от "kuranakyumura":

    Мечтания. Нещата ще опрат рано или късно до Ялта 2.0. Към Изтока ще ни отдадат. Или мислиш, че янките ще гинат за нас ???

    Нередност?
  • 9
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • + 1

    До коментар [#8] от "D-r D":

    Руснаците нямат ресурса да продължат отвъд Днестър, дори за там не е сигурно, че ще им стигнат. А и всичко отвъд румънската граница води до директна война с НАТО, което означава ядрена война, защото Москва НЕ може да води пряк конфликт с алианса.

    Нередност?
  • 10
    basilicum avatar :-|
    basilicum

    До коментар [#7] от "kuranakyumura":

    струва ми се втория и третия сценарий, който описваш имат потенциал да са 2 стадия на 1 и същи процес

    Нередност?
Нов коментар