Рекордните цени на какаото заплашват да оскъпят шоколадовите изделия

Фючърсите в Ню Йорк се покачват, тъй като производителите се сблъскват с болести по културите и суша

Потребителите вече отделят повече средства за шоколадови изделия, а поскъпването на какаото ще се отрази негативно на резултатите на производители на шоколад
Потребителите вече отделят повече средства за шоколадови изделия, а поскъпването на какаото ще се отрази негативно на резултатите на производители на шоколад
Потребителите вече отделят повече средства за шоколадови изделия, а поскъпването на какаото ще се отрази негативно на резултатите на производители на шоколад    ©  Reuters
Потребителите вече отделят повече средства за шоколадови изделия, а поскъпването на какаото ще се отрази негативно на резултатите на производители на шоколад    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фючърсите върху какаото достигнаха рекордни цени на борсата в Ню Йорк заради недостига на суровината, което заплашва да оскъпи шоколада и другите сладкарски изделия. През последната година цените се удвоиха, тъй като производителите в Западна Африка, които отговарят за по-голямата част от световното предлагане, са засегнати от екстремни климатични условия. Дъждовете по-рано бяха причина за разпространението на болести по културите и забавиха прибирането на реколтата. След това настъпи сезонно засушаване, което може допълнително да свие производството, обяснява ситуацията Bloomberg.

Потребителите вече отделят повече средства за шоколадови изделия, а поскъпването на какаото ще се отрази негативно на резултатите на производители на шоколад като Hershey. Високите цени на суровините ще ограничат ръста на приходите през тази година, заявиха ръководителите на базираната в Хърши, Пенсилвания, компания.

Най-лошото може да не е дошло

Най-лошото може да предстои, тъй като производителите на шоколад изчерпват запасите. Въпреки че печалбите накараха някои производители да разширят производството, на новите дървета ще им е нужно няколко години, за да дадат реколта.

Пол Дейвис, ръководител на отдел "Какао" в най-големия търговец на подобни суровини, Sucres et Denrees, заяви в интервю по време на Седмицата на какаото в Амстердам: "Намираме се в много тесен баланс, който вероятно ще се запази още 18 месеца до три години."

Свитото предлагане се очаква да продължи с години, което ще окаже допълнителен натиск върху цените.

Дейвис, който е и президент на Европейската асоциация на производителите на какао, заяви, че не изключва възможността цените да достигнат 6000 долара за тон. Световните доставки на какао са напът да не достигнат търсенето за трети сезон.

Най-активно търгуваният фючърсен договор за какао в Ню Йорк достигна в четвъртък най-високата си стойност от 5600 долара за метричен тон, надминавайки пика от 5379 долара за тон през 1977 г. По този начин цената е на най-високото ниво от 65 години по данни на Bloomberg. Търговията с какао в Ню Йорк започва преди един век. Ключовият спред между мартенските и майските фючърси в Ню Йорк също нарасна до рекорд.

Въпреки че цените се покачват, отрасълът се бори с наследството на слабата възвръщаемост за производителите. Необходими са по-добри доходи, за да се стимулират инвестициите в суровини и подобрения в стопанствата, което ще осигури по-надеждни бъдещи реколти, заяви Джоузеф Боахен Аиду, главен изпълнителен директор на Съвета по какаото на Гана, по време на събитието в Амстердам.

Приетите наскоро в Европейския съюз разпоредби за обезлесяване, които влизат в сила от края на тази година, могат да допринесат за повишаване на цената. Блокът е най-големият потребител на какао в света и на пазара ще е необходимо време, за да се адаптира към изискванията за данни и проследяване, за да отговори на стандартите.

"Потребителите ще трябва да разберат, че в краткосрочен план това ще струва малко повече, но в дългосрочен план ще е добре за околната среда", казва Дейвис.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар