🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фермерите искат да продължават да управляват Европа

А европейските политици не смеят да ограничат прекомерните им привилегии

Вълната от протести в Европа отново направи фермерите почти толкова популярни, колкото и политиците.
Вълната от протести в Европа отново направи фермерите почти толкова популярни, колкото и политиците.
Вълната от протести в Европа отново направи фермерите почти толкова популярни, колкото и политиците.    ©  Reuters
Вълната от протести в Европа отново направи фермерите почти толкова популярни, колкото и политиците.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Технократите в Брюксел с удоволствие биха намалили субсидиите за земеделие, но европейските политици няма да им го позволят.
  • Те се страхуват от "аграрния популизъм", който вече е показвал своя потенциал по време на избори.
  • В европейското земеделие още преобладават семейни предприятия, които нямат достатъчно мащаб и не са конкурентоспособни.

Ако бяхте в Брюксел миналия четвъртък, щяхте да станете свидетели как фермери от цяла Европа замерят с различни продукти от впечатляващо разстояние белгийската полиция за борба с безредиците. От една страна, в последната година-две земеделците наистина преживяват труден период и спад на доходи. От друга обаче, секторът, свикнал с прекомерни привилегии - все пак около една трета от бюджета на ЕС отива за субсидии за Общата селскостопанска политика, усеща как те се изплъзват от ръцете му. Протестите сега може да бъдат определени, от една страна, като гласа на нечутите, и от друга - като гнева на най-привилегированите.

Не е новина, че европейските фермери от десетилетия са политически силни и това проличава винаги при преговорите за условията, при които те ще получат петилетното си финансиране. Последната договорка е за 270 млрд. евро за периода 2023-2027 г. Дебатът, общо взето, е за това колко условия ще бъдат поставени - вариантите варират от малко до много малко.

Комплекс от причини

През последните години фермерите се сблъскаха с високата инфлация, нарастващите разходи и всички други последици върху сектора от руската инвазия в Украйна, както и с политиките за устойчивост на ЕС, които намаляват добивите. И сега протестират срещу всичко това.

Във Франция те блокираха големи участъци от магистрали, създавайки криза за новия премиер Габриел Атал. Той пътува до ферма в югозападната част на страната, за да предложи поредица от мерки в опит да ги успокои. Някои от техните опасения, като разрастващата се бюрокрация, имат национален характер; други посочват по-широки проблеми, включително нарастващата цена на дизела за селскостопански цели, забавено плащане на субсидии от ЕС или конкуренция от евтин внос. Фермерите казват, че това е битка за оцеляване и няма да спрат сега.

Протестите обхванаха голяма част от Германия, въпреки че там имат предимно национален характер. Фермерите са ядосани от постепенното премахване на данъчните облекчения върху дизела за селскостопански продукти, което според тях ще ги доведе до фалит.

В България желанията предимно са по-големи финансови компенсации, но в списъка с исканията са и регулиране на ренти и отпадане на някои зелени изисквания.

Не може да се отрече, че животът на европейския фермер става по-труден - седнали върху паркираните трактори в Брюксел, те обясняваха, че всеки чек за субсидиите е придружен от куп формуляри, които трябва да се попълнят. Зелените правила, които ЕС се опитва да въведе, засягат приходите на производителите независимо дали изискват част от земята да не се обработва, или определят размерите на местата за отглеждане на животни.

В същото време ЕК договаря търговски споразумения, които позволяват внос на храни от далечни страни с по-малко екологични изисквания - отворените безмитни коридори за Украйна, както и преговорите с южноамериканския съюз МЕРКОСУР. А разходите за енергия и торове остават високи в резултат на войната на Русия в Украйна, чиито огромни ферми вече могат да продават евтино зърно и други храни в ЕС без мита.

Общата селскостопанска политика (ОСП) обаче не прави много, за да промени положението. Днес най-старата обща политика на ЕС се превръща в големия проблем на политическата структура на ЕС. На практика ОСП е странна форма на преразпределение. Около 20% от фермите получават 80% от парите, като агрогигантите са едни от големите печеливши, обръща внимание The Economist (в България това изкривяване е още по-голямо). Обикновено страните обещават да регулират изкривяването, но това така и не се случва и земеделските стопани остават все така влиятелни.

Начинът, по който ЕС разработва селскостопанската политика, помага на земеделските производители да запазят огромната си власт. Процесът прилича на пазар, на който всичко се продава на правилната цена. Длъжностните лица от страните се пазарят помежду си, отстъпвайки по една тема, за да получат това, което искат, по друга. Като система тя е непрозрачна, но работи. Освен това земеделието е изолирано от другите теми на договорките при съставянето на бюджета на ЕК. Резултатът - правителствата се опитват да приберат колкото се може повече пари, вместо да се питат дали изобщо трябва да ги има.

Брюксел е виновен

Селскостопанският сектор винаги е гледал с подозрение на "зелените" мерки на ЕС в земеделието, които целят да направят сектора и ОСП по-устойчиви. Над 70% от средствата отиват за директни плащания на фермерите като предпазна мрежа.

Сега новите "зелени" изисквания включват задължение за отделяне на най-малко 4% от обработваемата земя за необработваеми цели ( т.е. да не се засява), има и изискване за сеитбообръщение и намаляване на използването на торове с най-малко 20%. Много фермери твърдят, че тези мерки ще направят европейския селскостопански сектор по-малко конкурентен спрямо вноса. Те също така се притесняват, че инфлацията драстично е намалила стойността на техните директни плащания. "Фермерите трябва да направят много повече с по-малко подкрепа", казва Люк Верне от базирания в Брюксел мозъчен тръст Farm Europe пред BBC. И добавя: "Те вече не виждат как могат да се справят."

Технократите в Брюксел с удоволствие биха намалили субсидиите за земеделие, но европейските политици няма да им го позволят. Селското стопанство генерира едва 1.4% от европейския БВП, но има огромно влияние.

Доскоро политиката на ЕС в областта на климата се размиваше, когато ставаше въпрос за селското стопанство, въпреки че емисиите му съперничат на много по-сериозни индустрии. Земеделските стопани вече не могат да отхвърлят тази загриженост, но водят сериозна борба срещу всяка промяна в тази посока.

Популярни = отстъпки

Вълната от протести в Европа отново направи фермерите почти толкова популярни, колкото и политиците. Така отстъпките идват бързо. Планираните увеличения на данъците върху горивата за земеделските производители бяха отложени във Франция и забавени в Германия. Търговското споразумение на ЕС с Южна Америка беше спряно, въпреки че се водеха... две десетилетия преговори. Отказват се отстъпки за Украйна, които особено дразнят земеделските производители в съседни страни като Полша и Румъния, въпреки че лидерите на ЕС одобриха финансова помощ от 50 млрд. евро за поддържане на икономиката на страната.

Експертите обръщат внимание на това, че проблемите в европейското земеделие са типичен пример за все по-намаляващата значимост на континента. Селското стопанство е оставено на заден план в сравнение с други сектори, така както по-широката европейска икономика е изпреварена от геополитическите си конкуренти.

От 1995 г. насам делът на ЕС в световния БВП е спаднал с над една трета, а делът на селското стопанство в икономиката на ЕС също е намалял с подобна стойност. Секторът осигурява само 1.4% от БВП на ЕС за 2022 г. (215.5 млрд. евро, или колкото икономиката на Гърция за същата година), което е по-малко от складовите услуги, необходими за транспортирането на пратките на Amazon. Подобно на Европа, където почти няма технологични гиганти, в европейското земеделие също все още преобладават семейни предприятия, които нямат достатъчно мащаб и не успяват да са конкурентоспособни. Почти две трети от стопанствата са по-малки от 5 ха, анализира ситуацията The Economist.

Политиците се страхуват от смели действия, защото т.нар. аграрен популизъм е показал своя потенциал по време на избори. През март миналата година нова фермерска партия в Нидерландия спечели регионалните избори с 19% от гласовете в страна, в която само 2.5% от работната сила се занимава със земеделие. Крайнодесните политици виждат възможност да съберат подкрепа преди европейските избори през юни. Дори центристки настроените политици говорят за необходимостта от смекчаване на изискванията на Зелената сделка, чрез която Европа се надява да намали въглеродните емисии.

Това означава, че привилегиите за фермерите трудно ще бъдат ограничени, макар че все повече земеделски продукти извън ЕС намират място на масата ни.

Брюксел пак направи отстъпки

ЕК очаквано удължи с още една година (до юни 2025 г.) безмитния внос на зърно и храни от Украйна. Предложението на комисията се забави с няколко седмици на фона на напрежението в сектора и протестите в редица страни в ЕС. Брюксел все пак остави вратичка за определени чувствителни продукти - пилешко, яйца и захар, за които се предвижда аварийна спирачка, която би коригирала вноса спрямо средните обеми на внос през 2022 и 2023 г. За зърното от Украйна засега не се предвижда въпреки недоволството на източноевропейските страни.

В същото време заради протестите Брюксел направи и някои отстъпки от "зелените" си политики и предлага на фермерите през 2024 г. да се възползват от дерогация от правилата, които ги задължават да поддържат определени площи незасети. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пък директно

поиска ЕК да оттегли изцяло регламента за намаляване наполовина на пестицидитедо 2030 г.

Така ЕК опитва да угоди и на двете страни: да осигури коридори през Европа за украинските храни, тъй като този експорт е важно приходно перо, с което Киев финансира войната с Русия; и в същото време да опита да тушира с отстъпки прерасналото в масови протести напрежение сред фермерите.

Конкуренцията с евтиното украинско зърно е един от големите проблеми на земеделците специално в Източна Европа, а общ за всички е спадът на доходите в последната година заради ниските борсови цени на основни продукти и все повечето "зелени" изисквания на Брюксел към фермерите, които правят сектора по-устойчив и щадящ природата, но намаляват и оскъпяват продукцията.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 8

    Европа се управлява от Сорос и синчето му. Вие сте част от медийната му империи в Европа за манипулации на населението. Не знам какви фермери ви гонят?

    Нередност?
  • 4
    verapetkantchin avatar :-|
    Vera Petkantchin
    • - 5
    • + 2

    Интересно ми е защо думата "зелени" е използвана в кавички на повечето места в статията. Нима не е ясно, че селското стопанство трябва да се трансформира из основи, защото и то е част от пъзела с решения на климатичната криза? Фермерите трябва да бъдат подкрепяни в това да постигнат разбиране за взаимовръзките между тяхната дейност и климата. И също да видят как продукти, произведени с по-малко пестициди, торове и СО2 като цяло имат друга добавена стойност. Тук дори не става дума за това, че ще загубят пари, а за това, че едни вкоренени с десетилетия практики трудно се променят доброволно, докато човек не потърси и получи достатъчно адекватна информация и сам не пожелае да направи промяна.

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#4] от "Vera Petkantchin":

    Промяната в климата се дължи на фактори извън човешкия контрол. "Зелената" идеология се промотират от глобалистките елити с цел налагане на нов вид техно-тоталитарна диктатура и трансхуманизъм т.е. имплантиране в телата на хората на устройства, посредством които да се следят постоянно и да се влияние на поведението им.
    Европейските фермери в ЕС са едни от малкото останали истински консерватори, искащи да защитят поминъка си. (На голяма част от младежите вече са им промили мозъците със зелената пропаганда). За глобалистките фермерите са неприемливи,защото могат да бъдат самодостатъчни, т.е. да не зависят от решенията на глобалното правителство.

    Нередност?
Нов коментар