Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Високи ли са рентите на земеделската земя в България

Според данните на Евростат страната ни е на 5-о място в ЕС по този показател

Високи ли са рентите на земеделската земя в България
Високи ли са рентите на земеделската земя в България
   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Средната цена на 1 ха обработваема площ в ЕС е близо 45 пъти по-висока от рентата й.
  • България е в долната част на класацията по продажни цени на земята, но в горната по нивата на рентите.
  • За близо 12 години цените на нивите са скочили близо пет пъти, а на рентите - над два пъти.

Масовите фермерски протести и в България от миналата седмица осветлиха един интересен въпрос - този за рентите на земеделските земи. Едно от исканията на българските зърнопроизводители, редом с по-големите финансови компенсации от държавата заради ефектите на войната в Украйна, бе и регулацията на рентите, за които те в последните години периодично твърдят, че са твърде високи.

Подобно искане в пазарната икономика не е възможно и държавата не може да се меси в отношенията между собственици и наематели.

Въпреки това данните на Евростат за рентите в различните държави на ЕС са интересни.

Те варират в голям диапазон в различните държави, а освен това в цяла Европа се наблюдават огромни контрасти между цените на земеделската земя и на рентите.

Цената на земята и рентите в ЕС и България

Според статистиката на Евростат през 2022 г. средната цена на 1 хектар обработваема земя в ЕС е била 10 578 евро. Тази цена е 45 пъти по-висока от средната годишна наемна цена от 233 евро на хектар. Цените и рентите на земеделските площи варират значително в различните държави от ЕС и зависят от редица фактори, в това число национални (като закони), регионални (например климат и близост до транспортни мрежи) и местни фактори на производителността (като качество на почвата, наклон или дренаж). Търсенето и предлагането на пазара също влияят на цената на земеделската земя.

Като изключим малките и островните държави като Малта (където обработваемата земя е на космически цени от над 230 хил евро/ха), Ирландия и Люксембург, най-скъпа през 2022 г е земята в Нидерландия - над 85 хил. евро/ха, следвана от Словения (над 23 хил. евро/ха) и Дания (малко под 20 хил. евро/ха). Обработваемата земя пък е била най-евтина в Хърватия - 3700 евро средно за 1 ха.

В България през същата година цената на 1 хектар площ е била 7303 евро и по този показател страната ни се нарежда в долната половина на класацията, но същевременно обработваемата земя тук е по-скъпа от тази във Франция и повечето страни от Централна и Източна Европа.

Не така стоят нещата при рентите обаче, като по този показател България е на пето място през 2022 г с цена от 313 евро/ха (сред страните, за които има данни) след Нидерландия (843 евро/ха), Дания, Ирландия и Гърция. Средната наемна цена на обработваема земя и/или постоянно затревени площи в ЕС е 199 евро на хектар. Най-ниската средна стойност е в Словакия - 57 евро на хектар.

Как се движат цените през годините?

Според данните на НСИ за близо 10 години цените на рентите са се удвоили - през 2011 г. наемите са били на ниво 30 лв./дка, докато през 2022 г. те вече са 63 лв./дка. Много по-драстичен е скокът на цените на нивите - от 280 лв./дка през 2010 до 1430 лв./дка през 2022 г.

Тези стойности със сигурност са се повишили значително през 2023 г. заради продължаващите ефекти на войната в Украйна. Високите цени и силните продажби през 2022 г. засилиха много търсенето на земя под наем - съответно повишиха и рентите. Проблемът сега е, че цените на зърното и други суровини на борсите са много ниски и високите наеми тежат много на производителите.

Според прогнозите на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя се очаква през 2024 г. цените на земеделска земя и рентите да нараснат, но с под 10%. В прогнозата са взети предвид фактори като развитието на войната в Украйна, възстановяването на веригите за доставки, цените на енергийните ресурси, семената, торовете и други.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    zxn08569761 avatar :-|
    zxn08569761
    • - 1

    Нарастването на рентата на обработваемата земя в България е извадено от контекста на общото увеличение на цените на недвижимата собственост и наемите, с което се губи обективността.

    Нередност?
Нов коментар