🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горещ шоколад – цената на какаото е на рекордните 9400 долара за тон

Резкият скок е на фона на недостига на доставки в света

Сухите метеорологични условия не се очаква да приключат скоро.
Сухите метеорологични условия не се очаква да приключат скоро.
Сухите метеорологични условия не се очаква да приключат скоро.    ©  Reuters
Сухите метеорологични условия не се очаква да приключат скоро.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Nvidia може и да е в заглавията на вестниците, но най-горещата търговия на 2024 г. се очертава да бъде с какаото. Фючърси върху какаото са поскъпнали повече от два пъти от началото на годината, като сега цените им надминаха 9 хил. долара за метричен тон, като в понеделник вечерта достигнаха 9400 долара. В началото на 2024 г. какаото се търгуваше под 4200 долара за тон.

Защо поскъпва

Причината за този огромен скок на цените се крие в смущенията в търсенето и предлагането. Сухите климатични условия, предизвикани от Ел Ниньо, горските пожари и епидемия по какаовите зърна намалиха предлагането на какао. Търсенето обаче остава високо въпреки рекордните цени.

"Цените на какаото се увеличиха повече от два пъти през последната година, стимулирани от слабата реколта в най-големите производители Кот д'Ивоар и Гана и от стремежа на преработвателите да се сдобият с какаови зърна", коментира пред Reuters Джерард Стейпълтън, анализатор в областта на агробизнеса в GlobalData. "През последните дванадесет месеца до третата седмица на март цените на какаовите зърна са се увеличили съответно със 166% и 189% на фючърсните пазари на какаови зърна в Ню Йорк и Лондон."

Изглежда, че сухите метеорологични условия няма да приключат скоро. Обикновено дъждовният сезон в Кот д'Ивоар продължава от април до октомври, но в момента регионът е изправен пред по-високи от обичайните температури, което може да удължи липсата на обилни валежи, съобщава Reuters. Липсата на дъжд може да доведе до намаляване на размера и качеството на зърната, което допълнително ще ограничи предлагането на какао в бъдеще.

Според Джеф Килбърг, главен изпълнителен директор и основател на KKM Financial, макар че проблемите с доставките в Западна Африка предизвикаха първоначалното покачване, сега инерцията е основен компонент на покачването на цените на какаото.

"Стоките, които са с много по-малки обеми и не се търгуват толкова масирано, колкото типичните американски капиталови индекси като S&P 500, имат способността да превишават тези движения. Винаги, когато махалото се люлее твърде много, няма яснота кога ще се обърне.", казва той пред CNBC.

Килбург не вижда края на покачването на цените на какаото. Всъщност той не би се изненадал, ако цените на какаото скочат с още 50 %, преди ралито да приключи.

Как ще се справят производителите на шоколад

Въпреки високите цени търсенето също така остана силно в страни като САЩ, което помогна на компании като Hershey's и Mondelez да прехвърлят нарастващите цени върху потребителите. Великденските яйца вече поскъпнаха заради миналогодишния скок на цените, а някои производители ограничават размерите на шоколадите или предлагат разновидности с други съставки, за да смекчат удара.

Шоколадът може да бъде още по-скъп за Великден през тази година, ако болестите по какаовите дървета и лошото време удължат дефицита на фона на високите цени на захарта, казва в бележка от петък анализаторът на Bloomberg Intelligence Диана Гомес.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар