Какво означава смазващата победа на Путин

Президентските "избори" в Русия бяха фарс. И все пак имат значение

На крилете на народната любов.
На крилете на народната любов.
На крилете на народната любов.    ©  Reuters
На крилете на народната любов.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Путин най-вероятно би спечелил и в не толкова безсрамно нагласени избори. Но смехотворният мащаб на победата му е послание сам по себе си.
  • Путин 5.0 няма да е много по-различен от Путин 4.0. Едва ли някой очаква той да се превърне изведнъж в миролюбец, по-голяма е вероятността да върви по сегашния си път на конфликти навън и репресии вътре.
  • Всичко това означава, че новият мандат на Путин е заплаха за Европа и Запада.

Резултатът от президентските "избори" в Русия показва, че режимът на Владимир Путин се е разделил с някогашния модел на "управлявана демокрация" и "сега се е отправил към фазата си на бананова република". Думите на Марк Галеоти, старши изследовател в Royal United Services Institute и преподавател във Факултета по славянски и източни европейски изследвания в University College London, добре обобщават вота, проведен между 15 и 17 март. Рекордните числа - победа на Путин с 87% (най-високият процент в постсъветско време) и избирателна активност 77.5% - всъщност са нелепи. С тях руският президент влиза в една категория с лидери като покойните автократи Гeйдар Алиев в Азербайджан и Ислам Каримов в Узбекистан, които печелеха с между 85% и 90%. И вече му остава да догонва само фигури като Нурсултан Назърбаев (който победи в последните два вота в Казахстан с 95%) и Гурбангули Бердимухамедов в Туркменистан (97%), както и абсолютния шампион Сапармурат Ниязов, триумфирал през 1992 г. в Туркменистан с 99.5%.

Путин най-вероятно би спечелил и в не толкова безсрамно нагласени избори. Но смехотворният мащаб на победата му е послание сам по себе си. "Кремъл вече не просто не се срамува да опорочава изборите. Това е заявка в стил "Е, и? Какво можете да направите?" към гражданското общество. "Разбира се, че знаете, че лъжем, но ще трябва да го преглътнете, защото няма алтернатива," коментира Галеоти пред в. Washington Post.

Аз, царят

Нямаше нужда от кристално кълбо, за да се отгатне победата на Путин. Все пак Кремъл контролира стриктно политическата система, включително изборите. Всякакви опасности бяха отстранени превантивно - кандидатите, позволяващи си да критикуват войната в Украйна, не бяха допуснати до вота, а Алексей Навални, най-яркият опозиционен лидер, почина миналия месец в арктическа наказателна колония при неизяснени обстоятелства. Освен Путин в бюлетината фигурираха имената на трима безлични политици, които дори не се преструваха, че се опитват да спечелят. Така формалното гласуване позволява на Путин да остане на поста си до 2030 г., което ще му осигури цели три десетилетия начело на Русия като президент или премиер.

Всъщност малкото останали независими социологически проучвания като тези на "Левада-центр" показват, че рейтингът на Путин действително върви нагоре, подкрепен от изненадващата устойчивост на руската икономика въпреки широкообхватните западни санкции след нахлуването в Украйна, както и от постепенния, но последователен напредък на Москва на бойното поле през последните месеци, съчетан с отслабваща подкрепа за военна помощ за Киев от САЩ и други страни. Друг е въпросът какво точно се крие зад тази подкрепа. "Числата, които получаваме в анкетите в Русия, не означават, че хората действително мислят каквото казват. Защото Русия не е електорална демокрация, а военна диктатура. Вероятно, ако хората имаха някаква алтернатива, биха направили друг избор", посочва пред в. New York Times Алексей Миняйло, опозиционен активист и основател на проекта "Хроники", който прави социологически проучвания в Русия.

В тази ситуация обаче може да се твърди с голяма степен на сигурност, че Путин 5.0 няма да е много по-различен от Путин 4.0. Едва ли някой очаква той да се превърне изведнъж в миролюбец, по-голяма е вероятността да върви по сегашния си път на конфликти навън и репресии вътре. Което означава продължаване на войната в Украйна и конфронтация със Запада. Що се отнася до руското гражданско общество, то вече е подложено на силен натиск, който може да се увеличи още.

Сигналите вътре в страната

Колкото и западните държави да твърдят, че изборите в Русия не бяха нито свободни, нито честни, тези 87% позволяват на Кремъл да обяви, че цялата нация се е обединила около Путин и руският президент има пълната подкрепа на народа. И сега той може да твърди, че има мандат за войната си в Украйна и за посоката, в която води Русия.

"В България хибридните действия на Русия са особено силни поради стратегическото ни положение и важното място, което САЩ отдават на София като стратегически съюзник на НАТО на Балканите."

Доц. Искрен Иванов, преподавател по международна сигурност в СУ "Св. Климент Охридски"

Ето защо има опасения, че Путин може да използва победата си, за да започне нова военна мобилизация. И макар руските власти да отричат подобни планове, тревогите остават, тъй като сега Путин може да предприеме стъпки, които е избягвал преди гласуването.

Макар потенциалната мобилизация да остава най-голямата причина за безпокойство, тревога предизвикват също така финансите и икономиката. Някои руснаци се притесняват, че рублата, която беше подкрепена от държавата след спада през миналата година, може да бъде оставена да се обезцени отново, което ще увеличи цената на вноса. Бизнесът от своя страна се притеснява, че ще бъдат повишени данъците. Миналата седмица Путин заяви, че правителството ще изготви нови данъчни правила за физическите лица и компаниите, а според експерти това най-вероятно означава, че данъците ще се повишат и за двете групи.

Има и опасения, че след вота Кремъл може да засили още повече репресиите срещу инакомислещите и да ескалира войната в Украйна, която беше замислена като бърза "специална военна операция", но се превърна в агония, довела до стотици хиляди жертви.

Анализатори отбелязват, че при авторитарни избори резултатите са предвидими, но последствията не са. Ако системата реши, че се е справила добре и всичко е наред, тогава следизборният период може да бъде време за вземане на непопулярни решения. Примерно преизбирането на Путин през 2018 г. беше последвано от изключително непопулярно увеличение на пенсионната възраст в Русия. "Президентските избори в Русия не са толкова важни, колкото това, което ще се случи след тях. Путин често е отлагал непопулярни действия за след изборите", казва в коментар Брин Розенфелд, професор от Cornell University и изследовател на посткомунистическата политика.

Според Денис Волков, директор на "Левада-центр", след първоначалния шок от инвазията в Украйна и последвалата седем месеца по-късно мобилизация, повечето руснаци са се адаптирали към новия свят. Въпреки това той посочва, че поляризацията между поддръжниците и противниците на Путин нараства. "Взаимното неразбиране днес е по-голямо и по-остро, отколкото преди", казва Волков пред New York Times. Много руски антикремълски активисти - както тези, които остават в страната, така и тези, които са я напуснали - се опасяват от нови репресии срещу тях. И е възможно сега дисидентите да бъдат изправени пред дилема - да избягат или да бъдат хвърлени в затвора.

Но има и друга теза - че Путин едва ли ще направи много повече от това, което вече е направил, за да смаже опозицията. Аргументът е, че системата не може вечно да бъде в състояние на мобилизация и стрес. "Ако дадете твърде много правомощия на службите за сигурност, утре те могат да ви отстранят от власт", казва пред The New York Times Александър Кинев, руски политолог. "Владимир Путин го разбира добре."

Резултатите от изборите изпращат и ясно послание към политическия елит на Русия: "Обърнете внимание, че тук все още има само един човек, който управлява, и това няма да се промени скоро". А това е важно за Путин по-малко от година след краткия, но драматичен бунт на частната военна компания "Вагнер".

Опасностите за Запада

Колебанието на Запада как да продължи да подкрепя Украйна във войната и опасността Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом (както и отношението му към съюзниците на САЩ) могат да насърчат още повече Путин. Веднага след изборната победа той обяви, че основните предизвикателства на следващия му шестгодишен мандат са "постигането на целите на специалната операция [в Украйна] и укрепването на нашия отбранителен капацитет и въоръжени сили". И отново предупреди НАТО да не предприема никакви действия, които биха довели до пряк конфликт с Русия, като заяви, че това би било "една крачка от Трета световна война". Всичко това означава, че новият мандат на Путин е заплаха за Европа и Запада. Не за първи път в историята на Русия репресиите у дома вървят ръка за ръка с войнствено поведение навън.

Александра Вакру, директор на Центъра за руски и евразийски изследвания "Дейвис" в Харвардския университет, предполага, че до няколко години Русия ще направи опит да оцени ангажимента на НАТО към член 5 - гаранцията за обща отбрана на алианса, според която нападение срещу един член се счита за нападение срещу всички. "Не мисля, че Путин смята, че трябва да бъде военно по-силен от всички останали държави. Той просто има нужда те да бъдат по-слаби и по-раздробени. И затова въпросът за него е... вместо да се тревожи толкова много за това да стане по-силен, "как мога да направя всички останали по-слаби", казва тя пред AP.

"Нов мандат на Путин няма да засегне директно Европа, тъй като ние сме под ядрения чадър на САЩ. Единственото, което би спряло руския президент да нападне континента, е ядреният паритет между Вашингтон и Москва. Но изборната победа на Путин ще се отрази индиректно на ЕС и НАТО по три направления", посочва пред "Капитал" доц. Искрен Иванов, преподавател по международна сигурност и управление на конфликти в СУ "Св. Климент Охридски". Първото е хибридно - Кремъл ще продължи с хибридните си атаки към Европа по канала на дезинформацията, на фалшивите новини и на пропагандата. В България тези действия са особено силни поради стратегическото разположение на страната и поради важното място, което САЩ отдават на София като стратегически съюзник на НАТО на Балканите, припомня доц. Иванов.

Второто направление е по отношение на продължаващата война в Украйна. "На този етап няма пряка опасност от война между НАТО и Русия, но има една червена линия - ако Киев падне, ако имаме нов президент в Белия дом или ако подкрепата за Украйна напълно спре, тогава е възможно Путин да се опита да провокира конфликт с алианса, тъй като тогава НАТО ще е слабо и разединено, защото американският ядрен чадър, до момента сдържащ Москва, ще бъде привилегия за държавите, които плащат 2% от БВП за отбрана", казва преподавателят от СУ.

И третото направление е допълнителен възход на националистическите партии в Европа - на онези фракции и движения, които в момента се опитват да играят все по-сериозна роля в политическия процес. "В голяма част от тях открито прозират проруски интереси, които се опитват да повлияят на държавите в рамките на НАТО и ЕС", посочва доц. Искрен Иванов.

По темата работи и Марина Станева

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 7

    Означава едно - руснаците си искат Путин и в ситуацията, в която Западът постави Русия, те нямат алтернатива. Колкото и в Кремъл да не искат да казват на войната - война, те са в точно такава не само с Украйна, но все повече и с НАТО. За обикновения руснак, войната в Украйна е война за оцеляването на страната, борба за люлката на тяхната цивилизация. Но либералният зеленчук не може да разбере руската народопсихология и така е вече от няколко века.

    В статията добре се посочва, че Левада е независим социологически център, но после идват внушенията с някакъв си самозван опозиционер, който си пие кафето във Вашингтон. Цялата либерална опозиция на Русия се изнесе на Запад, всичките 3-4% ако не и по-малко от населението на страната. Протестният вот в Русия е 1,2%, колкото е електоралната маса, на неосъществения опозиционен кандидат. Ако искате реални изборни резултати вижте тези от чужбина - 72% са за Путин. Дали ще са 72% или 87% в демократичните държави разлика няма. Просто химерата, че в Русия ще се сменя режима или ще има гражданска война умря напълно. Западът е бесен, че сбърка тотално с всичките си калкулации и все повече започна да се усеща, че идеята да провокира войната в Украйна е изключително тъпа и все повече се обръща срещу него. Но толкова е затънал в това блато, че няма излизане - бой до последния местен герой, но в един момент ще трябва да се гмурне и той самият.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 3

    Трудно се пише след kuranakyumura...

    САЩ и детската градина на Запада, която подтичква след него, с украинския казус би следвало да са убедили в поне две неща:
    а) че системата им от издържани от властта тинк-танкове не дава правилните решения просто защото не познава психокултурните пластове на потенциалния противник - нито на Русия, нито на Китай;
    б) не са готови за сериозен военен конфликт, за това наблягат на пропагандата и медийно моделирано представяне на събитията и процесите за собственото население.

    Преелементарно е продължаващото отъждествяване на Русия с Путин, но и за пропагандата, и за хамстерите то е по-лесно за овладяване. Кой се интересува пък и може да вникне в сложните процеси в руския истаблишмант?З Затова западната пропаганда кара по най-простата пирамидална схема: Путин и под него племе.
    И тук така: племето си избра вожд.
    Да ви е честита опростачващата пропаганда!

    Карбовски, когото от едно известно време следя внимателно, има скорошни разсъждения върху необходимостта да пратим на Народен съд либералната догма, която върши същото, каквото направи с германците преди 2-3 поколения един кучицък ариец:

    https://www.lentata.com/vredata-ot-liberalizma-e-ravnosilna-na-vredata-ot-fashizma

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-@
    borodino
    • - 1

    Американското посолство в Москва дни преди изборите предупреди за готвен терористичен акт. И - хоп! - днес той се случи: хора в камуфлажи са открили огън срещу публиката на концерт в Подмосковието... 15-20 убити, много ранени...
    От американските посолства всичко знаят... Нострадамуси гадни!

    Нередност?
  • 4
    emil_ avatar :-|
    emil
    • + 2

    Победата на Путин с 87% трудно може да бъде наречена смазваща. Бай Тошо печелеше победи с 99.99% и ние си шушукахме, че във Варна има "силна опозиция" защото там победата беше само с 99.97%.

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Гражданска война няма да има. Ще има преврат. Вече има и прецедент. Докторе, уж си умен човек. Умишлено или не обаче, пропускаш някои важни обстоятелства. Които явно не ти изнасят.

    Нередност?
  • 6
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    До коментар [#5] от "Венцеслав Ралев":
    Докторе, умен човек сте, мислете !! Общество в състояние на война избира лидера, който е възприеман, като най-краен и силен с идеята, че той ще въстанови реда или дори ще донесе победа над противника. В този ред на мисли Путин вероятно въобще не е най-лошият възможен избор за Русия в момента . Той е човек от службите и винаги е предпочитал не-военното решение. Дори преди три седмици пак предлагаше мирни преговори. Много по-лошо би било да бъде сменен от някой генерал (примерно Суровикин), който разбира само от военни стратегии и победи. И ще ескалира войната до краен предел, което не е добре за никого.
    Ето мнението на Джефри Сакс, човек който не е възможно да бъде обявен за русофил;
    Jeffrey Sachs: "You can't run a world on hate in the nuclear age without risking destroying humanity
    https://www.youtube.com/watch?v=Z6SeFUHuN8o

    ПС. Всеки който си мисли, че е възможно да се направи в Русия преврат подобен на Октомврийската революция е вероятно на някакви синтетични субстанции. Защо това е така е дълго за обяснение.

    Нередност?
  • 7
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1

    До коментар [#6] от "Vassil Stoychev":

    Ще прощавате, че се намесвам в културния ви дебат със зъболекаря.
    Кратка вметка: президентът на РФ реално е балансьор и медиатор между действителните субекти на властта там: силовите структури, ВПК, либералните олигарси от Елцин, държавният капитализъм, църквата.
    Путин е еманация на руското чувство за самосъхранение. Това е нация с много различен от западния психоментален код и няма как със англосакс инструментите да се разгадае, обясни и обори. Просто не става.
    Ако не е ВВП, ще е някой, наложен от най-силната структура. В момента това са МО, ФСБ, външното разузнаване, ВПК.
    Западният тип либерална опозиция на руския тип държава събра едва-едва 1,2%. Дори към него да прибавим и десетината процента за останалите трима - пак не стигат за нищо.
    И в края на краищата не е ли работа на всеки народ да си заслужава управниците? Далавераджиите-властомани от ППДБ да не би да са ни гордост?

    Нередност?
Нов коментар