Сраженията край Киев стават по-интензивни; Русия забрани износа на вносни стоки

Преговорите за примирие в Украйна не постигнаха успех; Литва затяга извънредното положение, налага военна цензура на медиите; Москва изпратила наборници на фронта "по погрешка"

Чували с пясък покриват знаменитата статуя на дук де Ришельо в Одеса, за да я предпазят при бъдеща руска атака. Най-голямото черноморско пристанище на Украйна се подготвя за евентуален скорошен обстрел и десант на руската морска пехота.
Чували с пясък покриват знаменитата статуя на дук де Ришельо в Одеса, за да я предпазят при бъдеща руска атака. Най-голямото черноморско пристанище на Украйна се подготвя за евентуален скорошен обстрел и десант на руската морска пехота.
Чували с пясък покриват знаменитата статуя на дук де Ришельо в Одеса, за да я предпазят при бъдеща руска атака. Най-голямото черноморско пристанище на Украйна се подготвя за евентуален скорошен обстрел и десант на руската морска пехота.    ©  Reuters
Чували с пясък покриват знаменитата статуя на дук де Ришельо в Одеса, за да я предпазят при бъдеща руска атака. Най-голямото черноморско пристанище на Украйна се подготвя за евентуален скорошен обстрел и десант на руската морска пехота.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петнадесетия ден на руската инвазия в Украйна ще мине под знака на крехките надежди, че по дипломатически път може да бъде постигнат мир или поне по-широко споразумение за спиране на огъня. За днес е планирана среща между украинския външен министър Дмитро Кулеба и руски му колега Сергей Лавров, която ще се проведе в турския курорт Анталия. Турският президент Ердоган, който се стреми да поддържа балансирани контакти както със Запада, така и с Кремъл, ще се опита да стане медиатор за по-бързо уреждане на най-тежката военна криза в Европа за последните близо 80 години.

И днес светът продължава да заклеймява варварските действия на руските окупационни сили, които вчера бомбардираха детска болница в обсадения фронтови град Мариупол. Украинският президент Зеленски твърди, че става дума за "директен обстрел", британският премиер Джонсън нарече руските действия "извратени", а САЩ излязоха с разузнавателна сводка, според която нападащите сили все по-често използват непрецизни, свободно падащи авиационни боеприпаси, които причиняват огромни съпътстващи цивилни жертви и служат най-вече за всяване на страх и ужас.

"Никое здравно заведение никога не трябва да е цел", е официалното изявление на ООН във връзка с ударите в Мариупол. Международната организация вече има потвърдени данни за обстрела на поне 18 болници в Украйна за последните две седмици.

От Обединените нации също така излязоха с анализ, според който няма данни властта в Киев да се опитва да произведе оръжия за масово поразяване - ядрени, химически или биологични. Подобни обвинения систематично идват от руска страна през последните няколко дни, според САЩ най-вероятно за да оправдаят предстояща провокация и операция "под фалшив флаг", която да бъде основание за засилване на офанзивата.

22:01

Сраженията край Киев стават по-интензивни

Украинските сили са унищожили днес част от руска военна колона с бойни машини в предградията на Киев. Според свидетелски разкази сраженията са избухнали в района на Бровари на североизток от града, като защитниците на столицата са атакували от засада и вероятно са имали въздушна подкрепа от дронове. Унищожаването на бронираната техника ефективно е спряло настъплението на руснаците. По време на битката са загинали и няколко украински войници.

Активизацията на бойните действия край Киев вероятно е индикатор, че огромната руска бойна колона, която бавно напредваше към столицата от север, вероятно скоро ще достигне целта си - независимо от тежките логистични проблеми и свирепата съпротива на украинската армия.

17:14

Вместо МиГ-29, Украйна би могла да получи далекобойни зенитни ракети

Група запасни генерали от американската армия и началници на отбраната от Източна Европа излязоха с открито писмо, в което призовават Украйна да бъде снабдена със съветски тип мобилни противовъздушни системи, способни да поразява цели на средна и голяма височина. Подобни ПВО установки, каквито има в няколко натовски армии, биха позволили на отбраняващата се армия да обстрелва изтребители и крилати ракети, много преди те да приближат целите, които се готвят да атакуват.

В момента Украйна разполага само с нараменни преносими ракети Stinger, предназначени за унищожаване на нисколетящи цели на височина до 3-4 хил. метра. Това позволява на руските самолети да изстрелват ракети или да хвърлят бомби от високо, оставайки извън обсега на зенитните системи. По този начин обаче те често пропускат мишените си и поразяват околните цивилни обекти и беззащитни граждани.

Според запасните генерали, организирани от бившия върховен главнокомандващ на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав, подобна стъпка може да е ефективен заместител на "зоната, забранена за полети", която Западът отказва да установи, за да не бъде въвлечен във войната. А също така и на старите съветски МиГ-29, които източноевропейските съюзници се страхуват да предоставят, защото или нямат други, или за да не бъдат обявени за "агресори" от Русия.

До началото на руското нахлуване украинската армия разполагаше с далекобойни мобилни ПВО-системи С-300, каквито в момента имат четири натовски държави: България, Словакия, Унгария и Гърция. Страната ни обаче едва ли би се лишила от въпросните зенитни установки, ако не бъде компенсирана със западен аналог, защото това е най-доброто, с което армията ни има. Освен тях, армията ни разполага и с по-старите и по-късобойни ПВО системи C-75, C-125, С-200, 2К12 "КУБ" и 9К33 "ОСА", с които украинската армия също най-вероятно е обучена да работи.

16:50

Герхард Шрьодер ще разговаря с Путин като посредник за мир

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е в Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин като част от посреднически усилия за прекратяване на войната в Украйна, съобщи европейският Politico, позовавайки се на свои източници.

Шрьодер беше подложен на ожесточени критики в Германия и в чужбина, защото отказа да прекъсне близките си връзки с Москва след нахлуването на Путин в Украйна. Служители в офиса му в Берлин напуснаха миналата седмица, след като стана ясно, че той ще запази позициите си в ръководните органи на свързаните с Кремъл енергийни гиганти "Роснефт" и "Газпром".

Откакто слезе от канцлерския пост през 2005 г. бившият високопоставен политик от Германската социалдемократическа партия се радва на доходоносна бизнес кариера благодарение на руската си енергийна роля, посочва изданието. Шрьодер пристигна в четвъртък в Москва от Истанбул, където е разговарял с украински политик, член на делегацията за мирни преговори с Русия, твърдят източниците на Politico. Миналата седмица посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник предположи, че Шрьодер може да се опита да посредничи между Москва и Киев.

В сряда прокуратурата в Хановер потвърди, че срещу бившия германски канцлер е внесена жалба за участие в престъпления срещу човечеството, която е препратена до главната прокуратура на Германия в Карлсруе.

16:38

ЕК предлага временна държавна помощ за бизнеса във връзка с войната в Украйна

Европейската комисия изпрати днес на държавите-членки проектопредложение за временна държавна помощ в подкрепа на икономиката на ЕС. Целта е смекчаване на щетите за бизнеса, пряко причинени от руската военна агресия срещу Украйна.

Предложението включва временна ликвидна подкрепа за всички компании, засегнати от настоящата криза. Тази подкрепа може да бъде под формата на гаранции и субсидирани заеми. Предвижда се още помощ за допълнителни разходи поради изключително високите цени на газа и електроенергията. Подкрепата може да бъде предоставена под всякаква форма, включително ограничени безвъзмездни средства, за частично компенсиране на компаниите, по-специално интензивните потребители на енергия.

Мерките ще бъдат достъпни и за компании, които се квалифицират като "изпаднали в затруднение" с остри нужди от ликвидност.

16:35

Русия забрани износа на вносни стоки

Руското правителство прие списък на стоките, внесени по-рано от чужбина, които са временно забранени за износ от страната. Става дума за 200 артикула, сред които технологично, телекомуникационно и медицинско оборудване, превозни средства, селскостопанска техника и електрически апарати, както и жп вагони и локомотиви, контейнери, турбини, машини за обработка на метал и камък, монитори, проектори, конзоли и панели. Износът на тези стоки е временно ограничен до всички чужди страни, с изключение на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Южна Осетия.

Освен това до края на годината е ограничен износът на определени видове дървесина от Русия за държави, които са извършили неприятелски действия - сред, които са всички страни-членки на ЕС.

14:57

Литва затяга извънредното положение, налага военна цензура на медиите

Литва наложи още по-строго извънредно положение в четвъртък в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Ограничаването на правото на свободно изразяване чрез медии и мирните протести са сред най-строгите мерки, засягащи личните права, налагани в прибалтийската република от съветско време насам, коментира агенция Reuters.

Извънредното положение ще е в сила поне до 20 април, като мярката позволява на полицията да премахва достъпа до дадена медия за срок до 72 часа заради "дезинформация", "военна пропаганда" или "подбуждане на омраза" във връзка с инвазията, реши парламентът на страната.

Литва е особено притеснена от евентуално руско нахлуване или хибридна операция заради разположението си край т.нар. Сувалски коридор - 100-километровата зона по границата с Полша, която отделя територията на Беларус с автономния руски ексклав Калининград, който няма сухопътна връзка с "континентална" Русия.

13:52

Китай е отказал да доставя части за руските авиокомпании

Китай е отказал да осигури самолетни части за руските авиокомпании. Това е съобщил по време на конференция за сектора Валери Кудинов, ръководител на отдела за летателна поддръжка на самолети на "Росавиация", пише кореспондент на руското издание РБК. Руската авиация попадна под санкциите на Запада, след като полетите до ЕС и САЩ бяха забранени.

13:27

Европарламентът призовава за повече действия срещу дезинформацията

Законодателите на ЕС подкрепиха с огромно мнозинство серия препоръки за ограничаване на информационната намеса от страна на Москва и Пекин. Докладът на специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз (INGE), твърди, че чуждестранната намеса и информационна манипулация основно от страна на Русия и Китай изостря допълнително пропуските в предложенията за законодателство и недостатъчната координация между държавите от ЕС . Докладът включва още препоръки за правила за онлайн платформи, медии, киберсигурност, международно сътрудничество. Европейските законодатели също приветстваха забраната в целия ЕС на руските издания RT и Sputnik.

13:03

Американци ще могат да даряват личните си оръжия на Украйна

Министерството на търговията на САЩ е подело сериозна инициатива да ускори и облекчи процедурата по обработка на заявките за износ на леки огнестрелни оръжия за Украйна. С други думи това означава, че американските граждани ще могат директно да пращат своя личен арсенал, в това число дългоцевни полуавтоматични карабини, в подкрепа на украинските Сили за териториална отбрана.

Най-вероятно щатите, от които най-активно ще се се възползват от законовата поправка, са Тексас, Флорида и Вирджиния, където има и най-голям брой регистрирани лични оръжия - общо над 2 млн. броя. Самата инициатива е стартирала още с началото на войната, когато хиляди американци започнаха да даряват бронежилетки и патрони.

13:00

Европейците категорично подкрепят Украйна

Това сочи ново проучване, в което гражданите на най-големите европейски държави - Франция, Германия, Италия и Полша, подкрепят масово както санкциите срещу Русия, така и изпращането на оръжия за украинците. Интересно е, че подкрепата за членство на Украйна в ЕС се е вдигнала рязко. Повече детайли тук.

12:50

Срещата между Лавров и Кулеба завърши без споразумение за примирие

Разговорите в Анталия между външните министри на Украйна Дмитро Кулеба и на Русия Сергей Лавров приключиха без напредък по договаряне на за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен коридор за евакуиране от Мариупол. Очакванията за тази среща не бяха големи, но все пак тя е първата на толкова високо ниво от началото на войната.

На пресконференция след срещата Лавров посочи, че Русия иска "сериозен разговор" за уреждане на украинската криза "в контекста на гарантирането на сигурността на европейския континент." Той повтори руските твърдения, че украинците използват цивилни като човешки щитове и заяви: "Не планираме да нападаме други държави, ние не сме нападали и Украйна". По всяка вероятност руската армия до дни ще настъпи към ключовия пристанищен град Одеса и почти сигурно ще активира проруските сепаратистки сили от т.нар. Приднестровие на територията на съседна Молдова.

Повече по темата може да прочетете тук.

Кулеба от своя страна каза, че има две приоритетни задачи - хуманитарен коридор от Мариупол (където вчера бе бомбардирана детска болница) и споразумение за 24-часово прекратяване на огъня. Той изрази надежда неговият руски колега да обсъди с взимащите решения в Кремъл въпроса как да заработи този коридор и добави, че неговата страна няма да се предаде и войната може да бъде спряна, само ако Русия има желание да я спре.

Преди срещата имаше обнадеждаващи сигнали, че Русия започва да смекчава част от исканията си. Но днес в Анталия не бе постигнат и минимален напредък дори по най-спешните теми.

11:48

Великобритания все пак санкционира Роман Абрамович

Руският олигарх Роман Абрамович, който се опитва да продаде лондонския футболен клуб "Челси" и дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин, беше санкциониран от Великобритания. Той е сред седемте руски прокремълски бизнесмени, попаднали в списъка на Лондон. Сега към него се добавят други членове на вътрешния кръг на Путин, като Олег Дерипаска, Дмитрий Лебедев и Игор Сечин. Активите им ще бъдат замразени и те няма да могат да влизат в страната. "Не може да има сигурни убежища за онези, които подкрепиха жестокото нападение на Путин срещу Украйна", каза британският премиер Борис Джонсън.

10:44

Британското разузнаване: Руската армия край Киев пълзи едва-едва

Огромната руска военна колона, която бавно настъпва към столицата Киев, се е придвижила съвсем малко през последната една седмица и понася нови и нови загуби от украинските въоръжени сили, се казва в днешния разузнавателен брифинг на британското военно разузнаване. Според него Русия през последните дни видимо е намалила и активността на своята авиация, която и без това беше неочаквано ниска още от първите дни на инвазията. Причината според британските военни е изненадващо високата ефективност и издръжливост на украинската противовъздушна отбрана.

Разузнаването също потвърждава, че Русия е изпратила наборни войници на фронта въпреки уверенията на Путин в обратното, а също така твърди, че президентът ще бъде принуден да изтегли кадрови военнослужещи от други поделения из страната, за да запълни своите загуби на фронта.

10:22

Украинският централен банкер предлага блокираните руски пари да се използват за възстановяването на страната

Замразените руски активи (вероятно над 300 млрд. долара) трябва да бъдат използвани за възстановяване на Украйна след войната, предлага в интервю за BBC управителят на централната банка на Украйна Кирило Шевченко. Той настоява и за нови санкции срещу Русия, включително спиране достъпа на руски и беларуски брокери до международна търговия и блокиране на Москва от достъп до МВФ.

Предложенията на Шевченко:

  • САЩ и ЕС да инструктират своите банки да прекъснат кореспондентските отношения с руските банки.
  • Банката за международни разплащания да изгони централната банка на Русия.
  • МВФ да изключи Русия и Беларус от своите срещи, да блокира достъпа им до специалните права на тираж.
  • Китайската система за разплащане с карти UnionPay (подобна на Mastercard и Visa) да спре обслужването на разплащателни карти, издадени от руски банки.
  • Платформите за търговия и финансови данни Refinitiv и Bloomberg да прекратят достъпа за руски и беларуски клиенти.
  • Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Турция и Виетнам да блокират руската платежна система "Мир".
  • Western Union да спре доставките на пари в брой към руски и беларуски банки.

10:08

Западни учебни заведения изтеглят студентите, които са на обмен в Русия

След като ЕК реши да спре сътрудничеството с руските организации в областта на научните изследвания, науката и иновациите, американски и европейски университети закриват програмите си в Русия. Западните учебни заведения казват на студентите си да се прибират, защото се опасяват от влошаване на условията в Русия, репресии от страна на властите или липса на достъп до финансови средства в резултат на санкциите и обезценяващата се рубла.

9:54

Извънредна среща на лидерите на ЕС в Париж

През днешния ден ще се състои среща на върха в парижкото предградие Версай, организира на от президента Еманюел Макрон. Темата отново ще бъде инвазията на Русия в Украйна, като се очаква се държавите-членки да се ангажират да увеличат разходите си за отбрана, да обсъдят кандидатурата на Украйна за членство в ЕС и възможни нови санкции срещу Москва. Последните включват и планове за постепенно спиране на руските енергийни доставки, помощ за справяне с бежанската криза, както и други важни зависимости от Русия и Украйна, включително от пшеница.

Малко вероятно е обаче ЕС да се съгласи с някакви нови драстични мерки, защото държавите-членки са дълбоко разделени по отношение на опции като петролно ембарго.

09:38

Шефът на агенцията за атомната енергия ще участва в преговорите в Турция

Генералният директор на Международната агенция за атомната енергия (МААЕ) към ООН Рафаел Гроси пристига днес в турския град Анталия, за да вземе участие в мирните преговори между външните министри на Украйна и Русия. "По време на срещите там се надявам да постигнем напредък по неотложните въпроси за осигуряването на безопасността и сигурността на украинските ядрени мощности. Трябва да действаме сега!", коментира той в Twitter.

В момента руските сили контролират извадената от експлоатация АЕЦ "Чернобил", както и АЕЦ "Запорожие", която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Разузнавателни части са се насочили и към АЕЦ "Южноукраинска". Украинските власти обаче алармират, че прекъсвания на електрозахранването към въпросните съоръжения може да извади от строя охлаждането на складовете за отработено гориво, което да доведе от мащабна радиационна авария.

09:02

Русия потвърди, че е изпратила наборници на фронта

Командването на руските въоръжени сили в крайна сметка потвърди официално, че по фронтовете в Украйна действително са изпратени срочно служещи руски момчета. Преди дни самият президент Путин отрече, че има планове да използва наборници на първа линия в своята офанзива срещу властта в Киев. Също така той твърди, че не се предвижда мобилизация на резервисти или отслужили руснаци.

Сега ръководството на армията лансира версията, че наборниците са изпратени в Украйна по погрешка и вече "на практика всички са изтеглени". Президентът пък е наредил на главната прокуратура да започне разследване как въпросните непрофесионални войници са се озовали на фронтовата линия, а някои - дори са попаднали в украински плен.

По принцип всички руски мъже между 18 и 27-годишна възраст по закон подлежат на военна служба със срок една година.