🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай вече е изразил готовност да подкрепи Путин военно, твърди FT; Жена протестира на живо в ефир по руския "Първи канал"

Преговорите за мир продължават във вторник поради "технически причини"; Първи конвой се измъкна от обкръжения Мариупол; Русия е блокирала Украйна по море

Бойци от украинската армия заемат позиция в киевското предградие Ирпин
Бойци от украинската армия заемат позиция в киевското предградие Ирпин
Бойци от украинската армия заемат позиция в киевското предградие Ирпин    ©  Reuters
Бойци от украинската армия заемат позиция в киевското предградие Ирпин    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В средата на третата седмица от руската инвазия в Украйна двете враждуващи страни за първи път дават индикации, че може да има напредък в преговорите помежду им. Очаква се, днес делегации на Киев и Москва отново да се видят на живо или поне да проведат видеоконферентна връзка. Според Михайло Подоляк, който е съветник на украинския президент Зеленски, Кремъл за първи път започва да подхожда конструктивно към диалога. Не е ясно обаче дали потенциалният напредък е постигнат по линия на хуманитарната тема или по въпроса за евентуалното спиране на огъня.

Противно на очакванията за дипломатически пробив, през уикенда насилието продължи да ескалира. Руските сили удариха влак, превозващ бежанци от фронтовите градове, обстреляха с ракети украински тренировъчен център край полската граница, където може би е имало и натовски инструктори и заплашиха Запада, че ще бомбардират оръжейните доставки за армията на Киев. В украинската столица загина първият западен журналист. Кремълските сили в окупираните територии засилиха репресиите срещу бунтуващото се население, започнаха да отвличат кметове и да назначават тяхно място проруски марионетки.

Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан от своя страна предупреди, че Русия ще плати "сурова цена", ако използва химически оръжия в Украйна, каквито подозрения има, и че каквато и да е атака срещу територията на НАТО ще активира цялостен отговор от западните съюзници. Днес Съливан трябва да се срещне със свой китайски колега във връзка с информациите, че официален Кремъл е молил Китай за доставки на оръжейни системи и боеприпаси, тъй като руските запаси явно започват да намаляват.

"Капитал" следи на живо развитието на кризата:

Тук може да проследите хода на инвазията през първите 5 дни.

Тук са обобщени събитията от понеделник до петък миналата седмица.

Тук може да проследите ключовите събития от хода на войната за:

5 март, 6 март, 7 март, 8 март, 9 март, 10 март и 11-13 март.

14 март

23:15

Жена протестира на живо в ефир по руския "Първи канал"

Тази вечер по време на новинарска емисия на руската държавна телевизия в кадър се появи млада жена с антивоенен плакат. "Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат", пише на плаката на руски език, както и "Не на войната" и "Руснаци против войната" - на английски.

По-късно стана ясно, че това е Мария Овсяникова, редактор в "Първи канал", смятан за основен рупор на пропагандата на Кремъл. Каналът Baza в Telegram съобщи, че журналистката е била задържана след акцията. Преди всичко това да се случи, тя е успяла да обясни във видеозапис в Telegram защо е предприела тази стъпка.

"Това, което се случва сега в Украйна, е престъпление. Агресорът е Русия и отговорността за тази агресия е на един човек - Владимир Путин", заявява Овсяникова. Тя казва също така, че се срамува, че в последната година е работила за кремълската пропаганда и че тя и колегите й са били съучастници на режима на Путин.

20:45

FT: Китай вече е изразил готовност да подкрепи Путин военно

САЩ е предупредил своите съюзници в Европа и Азия с дипломатически грами, че Китай вече е изразил готовност да предостави на Русия военна подкрепа във връзка с инвазията в Украйна, твърди във втора поредна публикация авторитетният всекидневник Financial Times. От материала не става ясно дали китайската военна помощ ще бъде осигурена в бъдеще или вече се предоставя.

Подобен ход би влял нови сили във вените на руската армия, чиято офанзива като че ли напълно е загубила темпо в средата на третата седмица от нахлуването в Украйна. По-рано днес официален Пекин гневно отрече да Путин да е искал военна помощ и нарече американските твърдения "дезинформация". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък отхвърли твърденията и обяви, че руската армия може да се справи сама с Украйна.

Днес съветникът по въпросите на националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан би трябвало да се е срещнал в Рим със своя китайски колега Йанг Джиечи и да го е предупредил, че за Китай ще има "тежки последствия", ако въоръжава армията на Путин или му помага да заобикаля икономическите санкции.

Още по темата може да прочетете тук.

20:09

Украйна и Русия разменят обвинения заради ракета, взривила се в Донецк

Украинските власти отхвърлиха твърденията на Русия, че са изстреляли ракета земя-земя от типа "Точка", която се е взривила в центъра на град Донецк и е убила 20 души.

По-рано днес говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков обяви, че проруските сепаратисти са прихванали ракетата, а сепаратисткият лидер Денис Пушилин от своя страна уточни, че нейните осколки са убили цивилни, чакащи на автобусна спирка и пред банкомат. Говорителят на украинската армия Леонид Матюхин отхвърли обвиненията, казвайки, че ракетата, носеща бойна глава с шрапнели, всъщност е била руска.

За момента твърденията на която и да е от двете страни не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

19:20

Военните министри на НАТО се събират заради Украйна

Министрите на отбраната от държавите-членки на НАТО се събират в сряда в Брюксел на извънредна среща, посветена на руската инвазия в Украйна. В разговорите ще участват и представители на Украйна, Грузия, Швеция, Финландия и Европейския съюз.

Швеция и Финландия вече сериозно обмислят дали да не се присъединят към алианса, въпреки че през последните дни постоянно получават заплахи от Москва по въпроса. Грузия пък се притеснява дали няма да е следваща мишена Русия, тъй като има на територията си два замразени конфликта с участието на проруски сепаратисти - в Абхазия и в Южна Осетия.

Прави впечатление, че във форума този път по изключение няма да участват представители на Молдова - най-вероятно защото се чувства особено застрашена покрай войната в Украйна, тъй като проруските сепаратисти на нейна територия, обитаващи т.нар. Приднестровие, поискаха да бъдат признати за независима държава в деня, когато правителството в Кишинев внесе кандидатурата си за членство в ЕС.

17:37

Поне 160 коли са напуснали обсадения Мариупол

Хуманитарният коридор за евакуация от Мариупол явно днес най-накрая е сработил и колона от поне 160 автомобила успешно се е измъкнала от обкръжения град, съобщават от общинската управа. Гражданите на пристанищния град на Азовско море са в капан от повече от две седмици и вече почти са останали без провизии, вода, ток и отопление, обкръжени от редовна руска армия и проруски сепаратисти от т.нар. Донецка народна република.

Това е първият път, когато хуманитарният коридор към Мариупол сработва - през последните няколко дни спирането на огъня беше краткотрайно, което направи невъзможно както изтеглянето на цивилни, така и доставката на провизии.

Настоящият конвой от частни коли е потеглил днес около 13 ч. Той е достигнал безпрепятствено Бердянск и се е насочил към окръжния център Запорожия, който е под украински контрол и все още не е зона на активни бойни действия.

16:45

Преговорите за примирие ще продължат утре

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк написа в социалните мрежи, че поради "техническа пауза" преговорите между Киев и Москва ще продължат утре.

16:21

Кремъл: Не изключваме да поставим под пълен контрол основни градове

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че бойните действия в градските центрове "неизбежно ще доведат до голям брой жертви сред цивилните". И допълни: "Министерството на отбраната, макар да гарантира максимална безопасност на мирното население, не изключва възможността да постави под пълен контрол основни населени центрове с изключение на зони, които са използвани за хуманитарна евакуация". Песков посочи, че САЩ и ЕС "тласкат Русия към нападането на големи градове в Украйна с намерението да припишат отговорността за цивилните жертви на нашата страна".

15:30

Активисти са окупирали и френска вила, свързвана с Путин

Активисти твърдят, че са окупирали вила във френския курорт Биариц, която е собственост на бивш роднина на Владимир Путин. Те казват, че ще ползват имота за настаняване на украински бежанци. Според един от активистите във вилата са намерени документи, които принадлежат на бившия зет на руския президент Кирил Шамалов и на олигарха Генадий Тимченко, който е приближен на Путин.

14:08

Скуотъри окупираха лондонски имот на Дерипаска

Групата Anarchist Action Network е окупирала имот в Лондон, свързан с руския олигарх Олег Дерипаска. Акцията е протест срещу руската инвазия в Украйна и в солидарност с украинците и руснаците, които "никога не са били съгласни с тази лудост". Имотът ще се използва "за подкрепа на бежанците, за хора от Украйна и за хора от всички националности и етноси".

13:30

Четвъртият кръг от преговорите между Украйна и Русия е чрез видеовръзка

Михайло Подоляк - един от преговарящите от Киев, публикува снимка от четвъртия кръг на разговорите между Украйна и Русия, които се провеждат чрез видео връзка. Подоляк заяви, че и двете страни вече са заявили позициите си за днешните дискусии. По-рано той посочи, че фокусът ще бъде върху договорка за спиране на огъня, изтегляне на руските войски и гаранции за сигурността на Украйна.

11:20

Русия атакува авиоиндустрията на Украйна, засегнат е заводът "Антонов"

Руските части са ударили самолетния завод "Антонов" днес, съобщиха местните власти. В момента не се знае какви са пораженията, но от видео в социалните мрежи се виждат издигащи се облаци дим от предприятието, което е близо до Киев.

Атаката e била рано тази сутрин, като е засегната и многофункционална сграда в близост и има най-малко две жертви. "Антонов" произвежда два вида транспортни самолети, които се използват и от военните, както и два регионални за пътнически превози, става ясно от сайта на компанията. Атаката срещу производствените й мощности идва около две седмици след като руската армия разруши най-големия транспортен самолет в света АН-225 Мрия. Това стана при битката за летище Гостомел, близо до Киев.

11:13

ЕС и Г-7 искат да изключат Русия от Международния валутен фонд и Световната банка

Без важни предимства като член на СТО, натиск върху руските елити, по-голям контрол върху крипто активите им, без износ на луксозни стоки от ЕС и внос на желязо и стомана от Руската федерация са сред новите, четвърти по ред санкции, които ЕС налага на Русия от събота. Съюзът, заедно с Г-7 ще опитат още да отнемат правата на Русия за членство във водещи финансови институции, включително Международния валутен фонд и Световната банка (което ще лиши страната от финансиране, заеми и др.). ЕС предлага още забрана за нови европейски инвестиции в енергийния сектор на Русия.

10:27

Германия купува стелт-изтребители F-35

Германия ще придобие 35 броя от най-модерните американски стелт-изтребители F-35, съобщава висш правителствен източник, пожелал да остане неназован. След началото на руската инвазия в Украйна федералната република реши да направи драстичен завой в своята външна политика, базирана на "меката сила", и спешно гласува увеличаване на годишния военен бюджет със 100 млрд. евро.

По принцип правителството в Берлин от известно време прави проучвания с какъв тип бойни самолети да започне да подменя остаряващия авиопарк на Бундесвера, като F-35 беше една от опциите. Досегашните индикации бяха, че Берлин по-скоро ще се спре на "видимите" изтребители от 4-то поколение F/A-18E/F Super Hornet на Boeing. В контекста на настоящата бърза ескалация обаче Германия явно е преценила, че няма време за тромави тръжни процедури и направо е избрала щатските стелт-изтребители, които да бъдат доставени на базата на междуправителствено споразумение.

Особено критично важно за военновъздушните сили на федералната република е бързо да подмени старите си бойни самолети Tornado, чиято задача е да носят тактически ядрени бомби B61, предоставени от Пентагона по линия на програмата за ядрено споделяне на НАТО. Най-вероятно първите F-35 ще бъдат изпратени именно в тези германски ескадрили на Luftwaffe. За разлика от въпросните стелтове на Lockheed Martin, самолетите F/A-18E/F Super Hornet, които бяха предишния фаворит на Берлин, за момента нямат опция да носят ядрено оръжие.

Освен Германия, с американски бомби B61 разполагат още четири съюзнически държави - Белгия, Холандия, Италия и Турция. Ключовете за използването на бойните глави обаче се контролират от САЩ и могат да бъдат активирани само в случай на глобална ядрена ескалация.

10:15

Беларус изтласква хора от Близкия изток към Украйна

Въоръжените сили на Беларус изтласкват към границата с Украйна търсещи убежище хора от Близкия изток, които попаднаха в капан в страната след началото на бойните действия, твърдят хора от бежански лагери. Десетки мигранти са били оставени с месеци в импровизирано общежитие в Брузги, село в Беларус на по-малко от 2 км от полската граница. Един от тях разказва, че на 5 март беларуски войници са им наредили да напуснат сградата веднага, като са им били дадени две възможности - да пресекат границата с Полша, където са връщани обратно от граничните полицаи, или да влязат в Украйна, където се води война.

08:50

Чеченският лидер Кадиров твърди, че се е включил в обсадата на Киев

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, който е обвинен от международни неправителствени организации в сериозни нарушения на човешките права в строго контролираната кавказка република, публикува в Telegram видео, на което е във военна униформа и изучава военни планове около маса в стая с бойци. Той твърди, че се намира в Гостомел - летище близо до Киев, превзето от руските сили в първите дни на тяхната офанзива. През последните години чеченските сили на Кадиров са нещо като лична преторианска гвардия на Владимир Путин.

За момента тази информация не може да бъде проверена от независим източник.

08:48

Тежки "последствия" за Китай, ако помогне на Русия

Има твърдения, че Русия е поискала от Китай военна помощ и съдействие за избягване на санкциите. Китайското посолство във Вашингтон заявява, че не е запознато с това искане. САЩ казват, че Китай ще бъде изправен пред тежки "последствия", ако все пак помогне на Русия. Щатският съветник по националната сигурност Джейк Съливан ще се среща по темата с китайски дипломат. Външното министерство на Китай пък определи подобни твърдения като "дезинформация".

Също така по-късно днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече Москва да е искала военна подкрепа от Пекин. "Русия би могла да установи пълен контрол над големите градове на Украйна и има достатъчно военен ресурс да изпълни всички свои цели в Украйна без нужда от каквато и да е китайска помощ", коментира той пред местни медии.

Повече по темата може да прочетете тук.

08:15

Русия е блокирала Украйна по море, твърди британското разузнаване

Военноморските сили на Русия "ефективно са изолирали Украйна от международната морска търговия", се казва в последния брифинг на британското военно разузнаване. Твърди се, че руският флот е установил отдалечена блокада на украинското крайбрежие на Черно море и продължава да нанася ракетни удари по цели из цялата страна. "Русия вече извърши военноморски десанти по крайбрежието на Азовско море и може би се подготвя да извърши още подобни операции през задаващата се седмица", се казва в доклада.

Най-приоритетните цели на атакуващите морски пехотинци най-вероятно ще са корабостроителният център Николаев, който спира руското настъпление на югозапад и Одеса, който е третият по големина град на Украйна и основното й пристанище на Черно море.

06:50

FT: Русия е молила Китай за оръжия

Според американски официални източници Русия е отправяла молби за военна екипировка към Китай още от самото начало на инвазията, твърди в своя публикация Financial Times.

Това е провокирало страхове в Белия дом, че Пекин може да реши да помогне на Путин и така да подкопае западните усилия да укрепи отбраната на Украйна. "Други американски официални източници твърдят, че с навлизането в третата седмица на войната се наблюдават индикации за изчерпване на някои видове въоръжение от страна на Русия", добавя FT.

По повод материала на FT от посолството на Китай в САЩ са коментирали, че не знаят за такова искане и че в момента приоритетът е напрегната ситуация да не ескалира или да не излезе от контрол, съобщава агенция Reuters.

Повече по темата може да прочетете тук.

06:40

Oracle спира софтуерите си в Русия

Oracle стана първата водеща софтуерна компания, която прекратява всички свои дейности на територията на Руската Федерация. Оттук нататък руските клиенти на компанията няма да имат достъп до поддръжка, няма да получават софтуерни ъпдейти и няма да могат да даунлоудват пачове. Също така Oracle прекратява и всичките си консултантски дейности в страната.

Освен към Oracle, украинският президент Зеленски отправи аналогична молба и към Microsoft и SAP.

06:30

Възстановено е подаването на ток към АЕЦ "Чернобил"

Подаването на електричество към атомната централа "Чернобил" е възстановено и по този начин рискът от потенциални аварии за момента е елиминиран, съобщават от украинското министерство на атомната енергетика. Системите за охлаждане на отработеното ядрено функционират нормално, без да е нужно използването на резервно захранване, допълват оттам.

Все още обаче има притеснения за състоянието на персонала в централата, който е принуден да работи при екстремни условия под контрола на руски военни и е физически и психически изтощен.