За Москва България е "неприятелска държава"; ако се стигне до забрана за внос на руски петрол и газ, София ще иска изключение

"Единна Русия" предлага конфискация на активите на западните компании; Netflix и TikTok спират излъчването си в Русия

Бойци от украинските Сили за териториална отбраха охраняват пропускателен пункт към Киев с противотанкови ракети NLAW
Бойци от украинските Сили за териториална отбраха охраняват пропускателен пункт към Киев с противотанкови ракети NLAW
Бойци от украинските Сили за териториална отбраха охраняват пропускателен пункт към Киев с противотанкови ракети NLAW    ©  Reuters
Бойци от украинските Сили за териториална отбраха охраняват пропускателен пункт към Киев с противотанкови ракети NLAW    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дванадесети ден от войната в Украйна. САЩ и Европейският съюз дискутират много активно възможната забрана на вноса на руски петрол заради инвазията в Украйна. В резултат на новината цената на суровината достигна 130 долара за барел, това е най-високото ниво за брента от 12 години.

Продължават дипломатическите усилия за спиране на войната, след като в неделя разговори с Путин проведоха президентите на Франция и Турция Макрон и Ердоган. В понеделник се очаква да се проведе третият кръг преговори между Киев и Москва, като първите два не доведоха до резултат.

Днес сутринта от руското министерство на отбраната обявиха, че ще отворят хуманитарни коридори, за да може цивилното население да напусне Киев, Харков и други големи градове. Информациите от сутринта обаче са, че 8 цивилни са били убити край Киев при напускане.

Западни компании продължават да спират дейността си в Русия, а Южна Корея се присъедини към финансовите санкции срещу Москва и прекъсна отношенията си с Руската централна банка.

23:35

Третият кръг от мирните преговори е завършил без пробив

Членът на украинската делегация Михайло Подоляк твърди, че е постигнат минимален напредък относно логистиката за евакуация на цивилни, но по основните обсъждани проблеми няма движение. Двете страни са се разбрали да продължат да преговарят по въпроса за спирането на огъня. Според ръководителя на руските парламентьори Владимир Медински се очаква хуманитарните коридори да започнат да действат във вторник. До момента три опита за извеждане на цивилните се провалиха в зародиш, тъй като руските сили обикновено откриваха огън малко след началото на евакуацията.

23:31

Няколко държави са против евентуална еврозабрана за внос на руски петрол и газ

България подкрепя санкциите срещу Русия като правилен подход за спиране на инвазията в Украйна, но вероятно ще търси възможност да бъде изключение при евентуална забрана на внос на руски природен газ и петрол, твърди премиерът Кирил Петков в интервю за агенция Reuters в понеделник. Предложението за ограничаване на зависимостта на ЕС от Русия по отношение на газа и другите енергийни източници се очаква да бъде направено от ЕК утре.

Досега санкциите изискваха пълно единство от лидерите на държавите за окончателното им одобрение и влизане в сила. Германия вече бе принудена да замрази газопровода "Северен поток 2", като част от наказателните мерки срещу Русия. Германия и Унгария обявиха днес, че няма да подкрепят забрана на внос на руски природен газ и петрол на този етап.

"България би подкрепила всякакви мерки, защото ние наистина сме против войната, но тези за две (нефт и газ), може би ще поискаме бъдем изключение... Нямаме текущи алтернативи в момента, ние сме твърде зависими", добавя Петков в интервюто си за Reuters.

23:15

В Украйна са навлезли почти 100% от първоначално струпаните руски войски

Според висши служители на американското министерство на отбраната Русия е хвърлила в настъпление близо 100% от всичките 150 хил. руски военнослужещи, първоначално разположени по границата с Украйна. "Това са приблизителните ни данни към момента", коментират те, запазвайки своята анонимност. Това означава, че руският президент Путин в момента е изчерпал почти всичките си резерви като жива сила и трябва да мобилизира още войски от други части на страната, ако иска да подсили своята офанзива. Затова обаче ще трябва време и ресурси.

От началото на инвазията в Украйна вече изминаха 12 дни, а руските сили в голяма степен са спрели настъплението си по северното направление към столицата Киев. Като успешна може да се определи атаката от юг, която завзе крайбрежието на Азовско море, ключовия град Херсон и Запорожката АЕЦ, но за момента като че ли също започва да губи темпо край пристанищния град Николаев. Също така, изненадващо за повечето наблюдатели, настъпващата армия няма видимо въздушно превъзходство в небето над страната, почти не използва авиация и основно разчита на ракетни удари и артилерия.

18:03

Лидерът на "Възраждане" е с 10-годишна забрана да влиза в Украйна

Лидерът на проруската и националистическа партия "Възраждане" Костадин Костадинов е получил забрана да влиза в Украйна за срок от 10 години. Това съобщи самият той на пространна пресконференция днес. Причината за поставянето на черен печат в паспорта му от украинските гранични власти по думите му била, че е бил възприет за руски шпионин.

Депутатът твърди, че е имал покана от българите в молдовския град Тараклия да ги посети по повод националния празник 3 март, след което решил да отиде и в Украйна, където също живеят българи. Пътувал е с личния си автомобил като на молдовско-украинската граница не е имал проблеми.

"След около два часа обаче започва моето издирване в Болград като се ангажират три служби - военнограничната, полицейската и службата за безопасност на Украйна, която всъщност е тяхното контраразузнаване", разказва Костадинов. След това заедно с украински военни и полицейски служители бил върнат на границата, където му било казано, че според информация на службите той е председател на проруска партия в България. Това било сериозно нарушение на законите на Украйна, които в момента се прилагат извънредно.

17:35

Лидерът на "Единна Русия" предлага конфискация на активите на западните компании

Председателят на управляващата в Русия партия предлага да се конфискуват активите на тези компании, които обявяват изтеглянето си от страната заради войната в Украйна. "Западът започна срещу Русия санкционна война, в която се включиха не само правителствата, но и компаниите. Това са действия, които са не по-малко от умишлен фалит", каза днес Андрей Турчак, цитиран от "Новости". Задачата на "Единна Русия", според него е да запази работните места и да не позволи да се уврежда отвътре икономиката на Русия и нейния производствен потенциал. "Това е крайна мярка, но удари в гърба няма да търпим. Става дума за истинска война и то не срещу държавата, а срещу отделните граждани. Ще предприемем жестоки ответни мерки, действайки по военновременни закони", заяви Турчак

Това предложение, както и използваната лексика са показателни за ефекта от санкциите върху руската икономика, както и че тяхната посока и сила са били напълно неочаквани за руската държава.

16:30

Русия включи България в списъка с "неприятелски държави"

Правителството на Русия обяви днес списък с 50 "неприятелски държави", сред които е и България. Той обхваща страните-членки Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Канада, Япония, Швейцария, Сингапур, Южна Корея, Норвегия, Микронезия и др.

Основният ефект от това е, че всички кредитори от тези страни вече ще получават плащанията на руската държава и руските компании в рубли. Мярката цели да намали отлива на валута и е резултат от издадения от Владимир Путин на 5 март указ. Всички сделки на руски компании с бизнес и физически лица от "неприятелски страни" вече ще се одобряват от специална правителствена комисия, част от комисията за контрол над чуждестранните инвестиции, се казва в съобщение на сайта на правителството

Това е на ръба на технически фалит на държавата, тъй като формално тя може да твърди, че изпълнява задълженията си, но връща заетата валута в рубли, макар и според курса към деня на плащането. Мнозина финансисти очакват централната банка на Русия да въведе някакъв фиксиран обменен курс, който е далеч от реалността.

14:40

Външните министри на Украйна и Русия може да преговарят в Турция

Това може да стане рамките на тристранна среща с посредничеството на Турция в средиземноморския град Анталия, която да се проведе още тази седмица, е казал днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу. В момента властта в Анкара се опитва да поддържа балансирани отношения както с Украйна, така и с Русия, затова предлага себе си за медиатор за спиране на въоръжения конфликт.

Този баланс обаче е доста сложен. От една страна Анкара продължава да купува газ през руските тръбопроводи по дъното на Черно море. От друга обаче армията й продължава да снабдява украинските въоръжени сили с оръжие, включително набиращите популярност бойни дронове "Байрактар", особено ефективни за унищожаване на танкове, бронирана техника и вражеска ПВО. Също така Турция контролира трафика на плавателни съдове през Босфора и Дарданелите и след няколко дни двоумене реши да затвори достъпа към Черно море за руски бойни кораби, които не са част от черноморския флот.

14:15

"Член 5 на НАТО е свещен", зарече се държавният секретар на САЩ в Литва

Държавният секретар на САЩ Анртъни Блинкен започна изненадваща обиколка в Латвия, Литва и Естония, които са членове на НАТО, но също така и бивши републики от СССР. "Ангажиментът на САЩ към член 5 е свещен", обяви той при посещението си в Литва, имайки предвид клаузата от Северноатлантическия договор, според която нападение срещу един член на алианса означава обявяване на война срещу всички други 30 държави в него. Блинкен се зарече, че САЩ "ще защитават всеки инч от територията на НАТО". Специално Литва и северна Полша в най-голяма степен могат да се чувстват заплашени от евентуално "преливане" на войната извън границите на Украйна, защото там се намира т.нар. Сувалски коридор - около 100-километровата погранична зона, която отделя Беларус от силно милитаризирания руски ексклав Калининград.

Държавният секретар допълни, че Вашингтон изпраща още 7000 военнослужещи в Европа за подсилване на източния фланг на НАТО. Преди няколко дни стана ясно, че сухопътните сили на САЩ вече са активирали един от оръжейните си хъбове за предно разполагане на техника, който ще послужи за бързо оборудване на още една американска тежка механизирана бригада на Стария континент. Благодарение на предното разполагане американската армия в общи линии само трябва да изпрати своите военнослужещи в Европа, вместо тепърва да превозва бойната техника с кораби през Атлантическия океан.

14:00

Трети кръг от мирните преговори се очаква късния следобед

Разговори с руски дипломатически представители за спиране на огъня се очаква да започнат днес в 16 часа българско време, твърди члена на украинския преговорен екип Михайло Подоляк.

Двете враждуващи страни принципно се разбраха днес да бъдат отворени хуманитарни коридори за изтегляне на цивилните от обкръжените градове, но повечето маршрути, предложени от руската страна, водят не към територии на Украйна без бойни действия, а към Русия и Беларус.

По този повод първият вицепремиер на Украйна Ирина Верешчук определи руската оферта като "неприемлива" и "абсолютно неморална" и обяви по обяд, че маршрутите все още не са отворени и не са безопасни за бежанците. Официални представители на френския президент Макрон пък отрекоха той да е искал осигуряването на точно такива хуманитарни коридори, както твърдят от Кремъл.

Междувременно стана ясно, че около 2000 цивилни успешно са били евакуирани от град Ирпин в близост до Киев.

09:00

Русия пак твърди, че отваря хуманитарни коридори

Според военното министерство на Руската федерация днес ще има временно спиране на огъня срещу градовете Киев, Харков, Мариупол и Суми, за да може да се извърши евакуация на цивилни граждани. Твърди се, че хуманитарните коридори ще заработят от 9 часа българско време и се отварят по лична молба на френския президент Макрон.

При предишните два опита за изтегляне на хора от обсадените украински градове обаче руските сили бързо възобновиха обстрелите. Също така според руската агенция РИА Новости някои от осигурените хуманитарни коридори са с меко казано странен маршрут - този от Киев води кум Беларус, а този от Харков - към Русия.

08:20

Петролът стигна 130 долара за барел

Цените на петрола достигнаха най-високото ниво от 2008 г. поради забавянето на потенциалното връщане на иранския суров петрол на световните пазари и това, че САЩ и европейските съюзници обмислят да забранят вноса на руски петрол. Преговорите за съживяване на ядреното споразумение на Иран със световните сили от 2015 г. станаха несигурни след исканията на Русия в неделя за гаранция от страна на САЩ, че санкциите, с които тя се сблъсква заради конфликта в Украйна, няма да навредят на търговията ѝ с Техеран. Според източници Китай също е поставил нови искания, съобщава Reuters.

В отговор на исканията на Русия държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в неделя, че санкциите, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, нямат нищо общо с потенциалното ядрено споразумение с Иран.

Брентът поскъпна с над 10% и цената надхвърли 130 долара за барел, а американският суров петрол - с близо 10%, до 126 долара.

08:15

САЩ и ЕС обсъждат възможността да забранят вноса на руски петрол

САЩ и Европейският съюз дискутират много активно възможната забрана на вноса на руски петрол заради инвазията в Украйна. Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред CNN. "Разговаряме с нашите европейски партньори и съюзници, за да обмислим по един координиран начин идеята за забрана на руски петрол, като същевременно се уверим, че има достатъчно запаси от петрол на световните пазари", заяви Блинкен. Администрацията на Джо Байдън е под нарастващ натиск да разшири санкциите срещу Русия в енергийния сектор. Досега той беше до голяма степен пощаден от мерките, взети от западните страни, за да не бъдат дестабилизирани пазарите, отбелязва AFP.

Запитана по същата тема в неделя, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен беше по-предпазлива. Тя каза, че целта е да се направи невъзможно за Владимир Путин да финансира войните си и допълни, че ЕС трябва да се отърве от зависимостта си от руските изкопаеми енергийни източници. "В ЕС следователно дискутираме един стратегически подход за начина, по който да ускорим инвестициите във възобновяемите енергии, за начина, по който да диверсифицираме нашите енергийни доставки, допълни тя, без да споменава за забрана на вноса на руски въглеводороди.

07:46

Netflix и TikTok спират излъчването си в Русия

Платформата за стрийминг услуги Netflix спира работа на територията на Русия заради войната в Украйна, предаде ТАСС, позовавайки се на служител на американската компания. В началото на войната платформата обяви, че спира съвместните проекти с руската страна.

Китайското видеоприложение TikTok също обяви, че спира живите предавания и качването на видеа на платформата си в Русия, докато проучва последиците от новия медиен закон, който беше подписан в петък от президента Владимир Путин. "Нямаме друг избор, освен да спрем живите предавания и (качването на) ново съдържание в нашата видеоуслуга, докато преглеждаме последиците за безопасността от този закон", написаха от компанията в Twitter. Компанията уточни, че функцията за размяна на съобщения в приложението няма да бъде засегната от решението. Новият руски закон предвижда присъди до 15 години затвор за разпространяване на новини, които Кремъл смята за фалшиви.

06:57

Украйна въведе експортни лицензи за зърно и спря износа на аграрна продукция

Украйна въведе лицензи за износ на ключовите си селскостопански стоки пшеница, царевица и слънчогледово масло, се казва в решение на правителството, цитирано от агенция "Интерфакс Украйна". Търговците ще се нуждаят и от лицензи за износ на домашни птици и яйца. Киев вече спря износа на ръж, овес, просо, елда, сол, захар, месо и добитък. Най-големият износител на слънчогледово олио в света, страната беше заявила, че може да изнесе над 60 млн. тона зърно, включително 33 млн. тона царевица и 23 млн. тона пшеница през сезона 2021-2022 юли-юни. Министерството на земеделието заяви, че към 23 февруари - денят преди руската инвазия - Украйна е изнесла 43 млн. тона различни зърнени култури за сезон 2021-2022.