🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия санкционира президента на САЩ; Премиерите на Чехия, Полша и Словения отиват в обсадения Киев

Петролът поевтиня с 33 долара за седмица; Войната ще свърши до май, смятат в Украйна; Още два инцидента с дронове в небето на НАТО

Боец от силите за териториална отбрана се учи да използва противотанкова система AT4 по време на учение в Киев
Боец от силите за териториална отбрана се учи да използва противотанкова система AT4 по време на учение в Киев
Боец от силите за териториална отбрана се учи да използва противотанкова система AT4 по време на учение в Киев
Боец от силите за териториална отбрана се учи да използва противотанкова система AT4 по време на учение в Киев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 20-тия ден от руската инвазия големият въпрос е един: ще подкрепи ли Китай офанзивата на Владимир Путин, която все повече затъва в мартенската кал на Украйна? За момента сигналите са разнопосочни - на думи Пекин твърди, че е за спиране на огъня и мирно уреждане на кризата със запазване на териториалната цялост на Украйна и зачитане на руските опасения на тема "национална сигурност". Според Вашингтон обаче китайските власти вече са демонстрирали готовност да подкрепят Кремъл военно-технически.

А руската инвазия не е като да няма нужда от подкрепа. Според последния разузнавателен брифинг на Пентагона силите на Москва нямат сериозен напредък от около седмица, а въздушното пространство над бойното поле продължава да е "оспорвано", въпреки че на теория руската авиация би трябвало да е в пъти по-многочислена и технологично превъзхождаща военно-въздушните сили на Киев. Путин е хвърлил в офанзивата 100% от своите предварително подготвени сили, обобщават щатските военни.

Добрата новина е, че първият конвой от около 160 автомобила с цивилни най-накрая успя да напусне безпрепятствено тежко обсадения Мариупол. Днес се очаква да продължат и мирните преговори, които вчера се провеждаха по видеовръзка, но бяха прекъснати "по технически причини".

15 март

18:01

Столтенберг: Москва може да изсценира химическа атака в Украйна

НАТО е притеснена, че Москва може да изсценира операция "под фалшив флаг" с възможно използване на химическо оръжие в Украйна. Това обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг преди утрешната извънредна среща на военните министри от страните-членки. В разговорите ще участва и украинският военен министър Олекси Резников, както и представители на Грузия, Финландия, Швеция и Европейския съюз.

На срещата НАТО най-вероятно ще вземе решение за още по-голямо подсилване на бойните подразделения и предварително позиционираната военна техника по източния фланг. Със сигурност САЩ ще поемат ангажимент за разполагане на противовъздушни системи Patriot в Полша, а Германия и Холандия - аналогични зенитни установки в Словакия. Алиансът вече изпрати елементи от своите сили за бързо реагиране VJTF в Румъния, а също така поетапно повишава бойната готовност на всички формирования в 40-хилядните Сили за отговор на НАТО (NRF). САЩ също изпращат нови и нови свои бойни части към Европа.

Утре министрите ще започнат важна дискусия по конкретните мерки за подсилване на нашата сигурност дългосрочно и във всички оперативни домейни, обобщава Столтенберг. По време на форума се очаква повече информация за това как ще изглежда т.нар. българска "натовска" бойна група, какви са дефицитите на способности в нея и как те ще бъдат запълнени от съюзниците ни.

17:21

Русия санкционира Байдън и правителството на САЩ

Русия обяви, че ще наложи санкции на американския президент Джо Байдън, държавния секретар Антъни Блинкен и други висши американски държавници. В групата попадат още министърът на отбраната Лойд Остин, директора на ЦРУ Уилям Бърнс, съветника по националната сигурност Джейк Съливан и бившия държавен секретар и кандидат-президент Хилъри Клинтън. За момента не се уточнява какви точно ще са санкциите, които са отговор на западните мерки срещу Русия заради инвазията в Украйна.

17:08

Журналистката Марина Овсянникова е на съд в Москва

Журналистката Марина Овсянникова, която снощи издигна протестен плакат в ефира на руската държавна телевизия Първи канал, е изправена на съд в Москва по обвинение в "организиране на неоторизирано обществено събитие". Наказанието е глоба до 30 000 рубли, общественополезен труд или затвор до 10 дни. Това означава, че журналистката не е подведена под отговорност по силата на новия закон за "разпространяване на фалшива информация за руските въоръжени сили".

16:15

Около 2000 автомобила са напуснали обсадения Мариупол

Около 2000 автомобила са успели да напуснат обсадения украински град Мариупол чрез хуманитарен евакуационен коридор, пише британската ВВС. Още толкова чакат да ги последват. В понеделник около 160 коли успяха да напуснат града, което беше първата успешна евакуация на жители след няколко неуспешни опита.

16:01

Преговорите между Украйна и Русия са подновени

След пауза в понеделник сега преговорите между Киев и Москва са подновени. В Twitter украинският съветник на президента Михайло Подоляк посочва какво ще се обсъжда - основни регулаторни въпроси, спиране на огъня, изтегляне на руските войски от Украйна.

15:40

Зеленски обяви радикална данъчна реформа в Украйна

Правителството в Киев пpиe пpoeĸт нa peшeниe зa пoдĸpeпa нa yĸpaинcĸaтa иĸoнoмиĸa, cъoбщи пpeзидeнтът Boлoдимиp Зeлeнcĸи, "Правителството на Украйна одобри пакет от решения за подкрепа на нашата икономика. Така че бизнесът да продължи да работи и хората да имат работа - където сигурността позволява и където хората са готови за това. Първо, започваме данъчната реформа. Вместо ДДС и данък върху печалбата определяме ставка от 2% от оборота и опростено счетоводство. За малките предприятия - еднолични търговци, определяме доброволно плащане на единен данък. Тоест, ако можете - плащате. Ако не можете - няма да има въпроси," каза президентът във видео обръщение.

Втората мярка бе определена от Зеленски като "максимална дерегулация на бизнеса". "Отменяме всички проверки за всички фирми. Така че всички да работят нормално - за да оживеят градовете. И животът продължава навсякъде, където няма враждебни действия. Единственото условие е да осигурите нормалното функциониране на вашия бизнес в рамките на украинското законодателство. Това са само първите две стъпки от нашата данъчна реформа. Следва продължение," обеща държавният глава.

13:40

Кремъл: Действията на журналистката Марина Овсянникова са хулиганство

Действията на журналистката Марина Овсянникова, която прекъсна новините по руската държавна телевизия с анти-военна акция, са хулиганство, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Точните му думи са: "Що се отнася до тази млада жена, това е хулиганство. Телевизионният канал и тези, които го управляват, разглеждат случая. Това не е в нашия дневен ред."

Информацията до този момент е, че Овсянникова е задържана още снощи. Нейният адвокат се бил опитал да я намери във всички полицейски управления близо до телевизионната сграда, но безуспешно. Преди малко една държавна новинарска агенция съобщи, че срещу нея е започнало досъдебно производство.

13:19

Влак с премиерите на Полша, Чехия и Словения вече е преминал през полско-украинската граница

Влак с премиерите на Полша, Чехия и Словения вече е преминал през полско-украинската граница и се е насочил към Киев. Тримата европейски лидери, които са придружавани от ръководителя на полската управляваща партия Ярослав Качински, ще проведат разговори с украинския президент и ще представят подробности за пакет в подкрепа на Украйна.

11:43

Киев въвежда комендантски час до четвъртък

Кметът на украинската столица Киев Витали Кличко е издал заповед, с която налага комендантски час с продължителност 35 часа. Ограничителният режим за придвижване в града започва от вторник вечерта и ще продължи до четвъртък сутрин. "Днес се намираме в труден и опасен момент. Затова призовавам всички киевчани да се подготвят да останат вкъщи за два дни или в бомбоубежищата, ако има сирени", обяви Кличко.

11:03

Още два инцидента с военни дронове в небето на НАТО

Предполагаем руски военен дрон от типа Орлан-10 се е разбил на територията на Румъния в окръг Бистрица-Насауд. "Произходът на безпилотния летателен апарат (БЛА) не е установен, както и неговия собственик", съобщават от прокуратурата в Клуж. Дронът не е имал опознавателни знаци или идентификационни номера.

Малките безпилотници от типа Орлан-10 обаче са на въоръжение единствено в руската армия. Те се използват от тактически отделения за разузнаване, електронна борба и набелязване на цели за артилерийски обстрел и въздушни удари.

Паралелно от украинските въоръжени сили твърдят, че друг руски дрон е нарушил въздушното пространство на НАТО, навлизайки над територията на Полша, след като е прелетял над ударения от ракети Яворив. При завръщането си над Украйна безпилотният апарат е бил унищожен от противовъздушната отбрана на страната.

С въпросните инциденти броят на нарушенията на натовското въздушно пространство от предполагаеми руски дронове набъбва на три. Преди няколко дни безпилотен апарат съветско производство безпрепятствено прекоси небето на Румъния, Унгария и Хърватска, преди да се разбие в Загреб.

Според хърватския военен министър Марио Баножич в останките на първоначално смятания за разузнавателен БЛА са намерени "части от авиационна бомба", както и "следи от експлозиви". Затова и хърватското отбранително ведомство отправи остра критика към НАТО по повод бавната реакция на интегрираната противовъздушна отбрана на алианса, която би трябвало да прихваща всички въздушни нарушители, особено тези в близост до украинската военна зона.

10:31

Премиерите на Чехия, Полша и Словения отиват в обсадения Киев

Премиерите на Чехия, Полша и Словения ще отидат днес в Киев за среща с президента Володимир Зеленски като представители на лидерите на Европйския съюз, съобщи чешкият премиер Петр Фиала в социалните мрежи.

"Целта на тази визита е да потвърди безусловната подкрепа на целия ЕС за суверенитета и независимостта на Украйна", допълва той. "Ще представим и широк пакет подкрепа за Украйна и украинците", допълва съобщението.

Няма подробности как тримата премиери ще стигнат до Киев, защото в украинското небе летят ракети и бойни самолети, а столицата е почти обкръжена от руската армия.

10:30

Петролът поевтиня с 33 долара за седмица до 100 за барел

Суровият петрол WTI падна под 100 долара за барел, докато сортът брент е напът да пробие това ниво. Цените им падат с почти 6% във вторник до най-ниските нива от две седмици, а само за последните 7 дни брент е загубил 33 долара. "Очакваме цените на WTI да се повишат през второто тримесечие, като цената да остане средно около 100 долара за барел", коментираха днес от Moody's.

Високите стойности на петрола дойдоха след военната агресия на Русия в Украйна и притесненията за доставките и бойкота на руски петрол. Цените им пък веднага се прехвърлиха върху горивата в България и по света - у нас те удариха 3 лв., а в държави като Франция са 2 евро за литър. Интересно е след този спад колко бързо ще се понижат, при положение че при ръста на горивата цените на бензин и дизел скочиха моментално. В момента КЗК води и производство за картел и спекула с това. Проверка в сайта fuelo показва, че няма особена промяна - масовите горива са на нива около 2.90-3 лв., а премиум марките над 3 лв.

09:47

Европа лиши руските авиокомпании от сертификати за полети над ЕС

Европейската агенция за авиационна безопасност отне на руските авиокомпании сертификати за полети в небето на страните от ЕС. Самолет не може да лети в ЕС без сертификат за летателна годност. В списъка влизат "Аерофлот", S7, "Волга-Днепр", "Газпром-Авиа", "Уральские авиалинии", "Россия", Utair и др.

В понеделник руският президент Путин подписа и закон, позволяващ чуждестранните самолети, наети от руски авиокомпании, да бъдат регистрирани като тяхна собственост. Санкциите, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, дават право на лизинговите фирми до 28 март да се освободят от сделките с руски авиокомпании. Почти 780 самолета са наети от руски авиокомпании, включително 515 от чуждестранни лизингодатели. Най-големият лизингодател в света, базираният в Дъблин AerCap, има най-много самолети, наети от руски превозвачи - 152, припомня Reuters.

09:13

Войната вероятно ще свърши до май, смятат в Украйна

Бойните действия в Украйна най-вероятно ще приключат до началото на май, тъй като Русия ще изчерпи ресурсите си да атакува, смята Олеки Арестович, който е ръководител на президентската канцелария на Володимир Зеленски. "Ние сме на кръстопът в момента: или ще има подписване на мирен договор много бързо, до седмица-две, с изтегляне и всичко друго, или или ще има опит да се съберат някакви, да речем, сирийци за втори рунд. И когато смелим и тях, ще има споразумение до средата или края на април", допълва той.

Според него "напълно откаченият" сценарий би бил Русия да включи свежи подкрепления от наборници и запасняци, преминали един месец подготовка.

08:51

Китай продължава да отрича, че ще праща военна помощ на Путин

"САЩ продължават да разпространяват зловредна дезинформация срещу Китай по украинския въпрос", обяви тази сутрин китайското посолство в Лондон в свое официално изявление. Поводът е все повечето публикации в авторитетни западни медии, базирани на висши американски източници, които твърдят, че режимът Пекин се отнася благосклонно към молбите на Кремъл да ум предостави военно-техническа помощ. "Китай играе конструктивна роля, подпомагайки мирните преговори", се казва още в изявлението на дипломатическата мисия.

Според поредна публикация на авторитетното издание Financial Times Кремъл е отправил искане за пет типа военна екипировка: зенитни ракети, дронове, разузнавателно оборудване, бронирани машини и превозни средства за логистика и поддръжка. Също така е отправена молба за предоставяне на пакетирани хранителни порциони за войниците. Москва от своя страна отрича да е искала каквото и да било.

08:21

Нов закон ще позволи на руските авиокомпании задържат и ползват самолети с неплатен лизинг

Руският президент Путин подписа закон, позволяващ на руските авиокомпании да регистрират самолети, купени на лизинг от чужди компании, и да продължат да летят с тях.

Нормативният акт силно смути фирмите на глобалния лизингов пазар. Той идва дни преди крайния срок 28 март за връщане самолети на стойност 10 милиарда долара в резултат на западните санкции, наложени на Русия след инвазията в Украйна. Руските авиокомпании имат почти 780 въздухоплавателни средства на лизинг, като 515 са купени от чужбина.

01:01

Глад заплашва Африка и Близкия Изток заради войната

Държави в Близкия Изток и Северна Африка ще се сблъскат с недостиг на храни, ако въоръженият конфликт в Украйна продължи. Това предупреждават висши представители на Световна програма по прехраната (WFP) към ООН. Украйна и Русия са сред най-големите износители на пшеница в глобален мащаб, като Ливан получава около 50% от доставките си от Киев, Тунис - 42%, а Йемен - 22%.

"Определено ще има верижна реакция. Не можеше да се случи в по-лошо време", коментира говорителят на WFP Шаза Могхраби.

00:39

Защитата на въздушното пространство става главен приоритет за Украйна

Подсилването на авиационните и ракетните способности на армията ни стават приоритет номер едно, е обявил военният министър на Украйна Олекси Резников. "Работим денонощно, за да получим съответна подкрепа или да закупим необходимото оръжие", коментира той.

В момента един от основните проблеми при отбраната на Украйна са бомбардировките на руската бойна авиация и дистанционните удари с крилати ракети, на които армията трудно противостои. По тази линия западните съюзници осигуряват за въоръжените сили на Киев само нараменни зенитни ракети Stinger, които обаче са ефективни срещу самолети вертолети на височина до 3-4 хил. метра.

За да противостои напълно на руските бомбардировки, Украйна се нуждае от съветски тип изтребители или ПВО-системи със среден и голям обсег. До момента обаче САЩ отказаха да осигурят за Киев самолети МиГ-29 чрез триъгълна схема с Полша, а Израел не пожела да продаде своята знаменита зенитно-ракетна система "Железен купол" заради опасения от военна ескалация и разрастване на конфликта.

00:15

Русия забранява износа на захар и пшеница

Министър-председателя на Русия Михаил Мишустин е подписал разпореждане, с което се забранява експортът на бяла и нерафинирана захар до 31 август за съседните страни от Евразийския икономически съюз. До 30 юни се спира и износът на пшеница, ръж, ечемик и царевица.

00:10

Зеленски иска парламентът да удължи военното положение

Президентът на Украйна е внесъл в парламента проектозакон, с който иска удължаване на военното положение в страната с още 30 дни считано от 24 март. Действащото в момента военно положение бе въведено на 24 февруари, часове след като Русия започна пълномащабна инвазия от няколко направления.

00:00

Военният министър на САЩ изненадващо идва в България

Военният министър на САЩ Лойд Остин е добавил България към европейската си обиколка тази седмица, посветена на войната в Украйна и подкрепата за съюзническите държави в НАТО. Първоначално той ще бъде в Брюксел във вторник, след което ще отпътува за Словакия.

След това Остин ще дойде у нас, където, според Пентагона, "ще се срещне с цивилни и военни лидери". Не се дават повече подробности за целта на визитата, но най-вероятно ще стане дума за прословутата българска "натовска" бойна група, за евентуална военно-техническа помощ, която може да осигурим за Украйна и за модернизацията на армията ни в контекста на нарастващите заплахи край нашите граници.