Германското ембарго за танковете застрашава продажбите на оръжие

Европейското сътрудничество в областта на отбраната е изложено на риск, твърдят представители на Полша, Словакия и експерти от сектора

Германският канцлер Олаф Шолц е подложен на натиск да позволи доставка на танкове за Украйна
Германският канцлер Олаф Шолц е подложен на натиск да позволи доставка на танкове за Украйна
Германският канцлер Олаф Шолц е подложен на натиск да позволи доставка на танкове за Украйна    ©  Reuters
Германският канцлер Олаф Шолц е подложен на натиск да позволи доставка на танкове за Украйна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Войната в Украйна носи сериозни положителни ефекти за германските производители на отбранителни продукти.
  • Варшава официално ще подаде молба до Берлин за разрешение за износ на танкове Leopard за Украйна.
  • Правилата за реекспорт в Германия се считат за по-строги от тези на Франция и Великобритания.

Нежеланието на Германия да одобри реекспорт на произведени в страната танкове за Украйна подкопава доверието в отбранителния сектор на Берлин. Това води до предупреждения от полски и словашки експерти, както и такива от сектора, че бъдещите покупки и военното сътрудничество са изложени на риск. ЕС и НАТО се опитаха да отговорят на войната в Украйна, като насърчиха европейските правителства да работят по съвместни проекти в областта на отбраната, но разочарованието от отказа на канцлера Олаф Шолц да разреши износа на танкове Leopard 2 за Киев даде основание на други страни да поставят под съмнение партньорските качества на Германия, заявяват експерти пред Financial Times.

"Винаги е по-добре да се действа на национално ниво. Ако се наложи да отидеш на многонационално ниво, може да има някои условности и има някои поуки, които наистина произтичат от настоящата криза", заявява Томаш Шатковски, посланик на Полша в НАТО. Случаят "Леопард" е само един от тях", добави той. "И ние прилагаме тези поуки сега с новите решения за обществени поръчки".

Полската позиция

В понеделник министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви, че Варшава официално ще подаде молба до Берлин за разрешение за износ на танкове Leopard за Украйна, в опит да окаже натиск върху Шолц да одобри доставките на танкове.

Войната в Украйна носи сериозни положителни ефекти за германските производители на отбранителни продукти. Базираната в Дюселдорф компания Rheinmetall, която произвежда оръдието и електрониката за Leopard 2, както и редица други превозни средства и боеприпаси, е увеличила цената на акциите си повече от два пъти след началото на руската инвазия в края на февруари миналата година.

Обещанието на Шолц да реформира въоръжените сили на Германия и да увеличи разходите на страната за отбрана също повиши пазарните очаквания за много поръчки към германските производители на оръжие. Германия отдавна се смята за един от най-добрите производители на танкове в света. Много държави, включително САЩ, обаче изискват от клиентите си да приемат в договорите клаузи за ограничаване на реекспорта. Но тези ограничения обикновено не се прилагат по отношение на страни партньори на НАТО като Украйна.

Удар върху сектора

Няколко представители на отбранителната индустрия заявиха, че производителите на оръжие в Германия се опасяват, че скандалът с Leopard 2 ще намали потенциала на сектора. Един от лобистите на германската отбранителна промишленост, който отказва да бъде назован, заяви, че правилата за реекспорт в Германия се считат за по-строги от тези на Франция и Великобритания например. "Въпреки че етикетът "произведено в Германия" все още означава качество, за клиента никога не е напълно ясно дали ще му бъдат издадени разрешения за износ", каза лобистът.

Танковете Leopard, които се използват от десетина армии на ЕС, се смятат за подходящи за нуждите на Украйна. Външните министри на няколко държави от блока използваха срещата в Брюксел в понеделник, за да поискат от Германия да оторизира износа им за Киев.

"Казано по-просто, това е чудесна новина за всички конкуренти на Германия в областта на отбраната", коментира друг служител от отбранителната индустрия.

Танковете Leopard, които се използват от десетина армии на ЕС, се смятат за подходящи за нуждите на Украйна.

През май миналата година ЕС реагира на опасенията относно отбранителните способности на блока, като създаде нов орган, натоварен с проучването на "бъдещи проекти за съвместни поръчки". Служители на евросъюза обаче заявиха, че проблемите с германските танкове сега може да повлияе на желанието за бъдещо сътрудничество с Берлин.

"Рискът е да се наложи идеята, че "щом германците участват, значи не знаем дали можем да им се доверим напълно", заяви един от служителите на блока, участващ в разговорите за по-тясно сътрудничество в областта на отбраната. "Това са времена, в които се изгражда доверие", коментира Петер Батор, посланик на Словакия в НАТО. "Ако това [разрешение] ще бъде отказано от някого, то определено няма да допринесе за доверието".

Саш Туза, анализатор в областта на авиацията и космонавтиката в базираната в Лондон агенция Partners, заяви, че скандалът рискува да навреди на плана на Германия за паневропейско промишлено сътрудничество в областта на отбраната по проекти като съвместен изтребител, разработван от Франция, Германия и Испания. Париж и Берлин също така представиха планове за общ танк, който да замени както Leopard, така и френския Leclerc. "Французите явно са много притеснени, че Германия няма да бъде надеждна", каза Туза. "И това, което виждаме сега, не помага това впечатление да се разсее".

Свен Вайер, анализатор в швейцарската банка UBS, заяви, че "независимо дали това е свързано с разочарование [от Берлин] или не, вече видяхме доказателства за загуба на пазарен дял на германските изпълнители". Вайер отбеляза, че Полша е закупила танкове от САЩ и Южна Корея, а не от Германия, и че Чехия и Словакия са купили британски бойни машини. И обобщава: "Някои решения можеха да бъдат в полза на Rheinmetall, но не стана така".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iip1574763031630358 avatar :-|
    rat ratten
    • - 1

    какъв е тоя статут "партньор на нато"?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Както обичайно и сега се обикаля около проблема.

    Изобщо не става въпрос за "износ" на германско въоръжение, а за "реекспорт". И изобщо не става въпрос за помежду "партньори от нато", а на трета, воюваща страна. В Германия съществува закон, който строго регламентира тези работи.

    И като се има пред вид пресния исторически спомен какво се случи в последната голяма война, когато в началото немски танкове шестваха из Русия и убиваха руснаци, пък после руските разораха европа и сринаха Берлин, е близо до ума защо е германското нежелание.

    И жалейката за бундес ВПК-то е малко жалка и смешна, защото само допред 2 седмици, преди в американската военна база в Германия (наличието на десетки американски бази в Германия 80 г след войната е едно от доказателствата за несуверенния й статут) янките да натиснат васалитета да праща германски танкове (американските били много сложни за поддръжка...) за участие в американска война, собщуването в нато с германска военна продукция и дума не ставаше.

    Шефът на Райнметал преди седмица обяви, че ако има политическо решение, компанията може да модернизира 20-тина леопарда за началото на 2024 г.

    Германците видимо не щат да се връщат в 1945 г.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1

    Прав е докторът - черният кръст на танковете горе на снимката ще събуди исторически кошмари и в двете страни.
    Полша от 2021 г. подменя германските си танкове с американски, т.е. случва се нещо много просто: янките поставят неприемливи условия на германците, като при отказ започват да отнемат пазарите на военната им индусттрия в НАТО. Големият (и единствен) печеливш от вайната в Украйна е американският ВПК.

    В руския телеграм вече се разпространяват указания как да се неутрализират Леопард-ите и слабите им места.

    https://t.me/boris_rozhin/76223

    Нередност?
  • 4
    dyy avatar :-|
    dyy

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Днешните реалности нямат нищо общо с 1944-45 год. Тогавашните възможности на РККА нямат нищо общо с тези на днешната руска армия. С какви сили товарищи Герасимов и Шойгу ще спечелят т.нар. "СВО"?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#4] от "dyy":
    Историческата логика е циклична. Постоянната компонента в нея е устойчивата народопсихология на главните участници (които я имат - янките я нямат, на германците бе смазана и.т.н) Тя е изключително консервативна и неподатлива на ударно въздействие. Има книги по темата.
    Според мен ще победят с психика, с обединяващ център и с оръжие.
    И изобщо не става въпрос за СВО, а за сериозна война. Която се разгаря с недалновидната цел изтощаване на малкия стратегически противник на отмиращия къс - 30 г - хегемон.
    Нужно е познание, способности и мислене.
    С вярвания - при попа.

    Нередност?
Нов коментар