🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Служители от киевската служба за гражданска защита работят в района на жилищна сграда, пострадала при руската ракетна атака тази сутрин
Служители от киевската служба за гражданска защита работят в района на жилищна сграда, пострадала при руската ракетна атака тази сутрин    ©  Reuters

Войната | Русия пак засипа цяла Украйна с ракети

Мишени отново са стратегическите обекти от енергийната инфраструктура на страната

Служители от киевската служба за гражданска защита работят в района на жилищна сграда, пострадала при руската ракетна атака тази сутрин    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украйна за пореден път осъмна тази сутрин с предупреждения за въздушно нападение на територията на цялата страна. Според съветниците на украинския президент Зеленски по всяка вероятност са изстреляни между 100 и 120 ракети с въздушно и морско базиране, насочени основно към обекти от енергийната инфраструктура, както и срещу мрежата за пренос на електричество. По непотвърдена информация от хора "на терен" в столицата Киев е обявена и въздушна тревога за атака с дронове камикадзе, изстреляни от северозапад, от територията на Беларус. Впоследствие от командването на украинската армия уточниха, че руските ракети са били 69, от които 54 са били унищожени във въздуха.

За момента няма обобщена информация какви точно са пораженията - голяма част от ракетите са прехванати от системите за противовъздушна отбрана (ПВО), но със сигурност има сгради, пострадали от падащи отломки. Експлозии са регистрирани както на територията на столицата Киев, така и в Одеса на юг, в Лвов на запад и в Житомир в централна Украйна. Украинските власти съобщават, че в много райони на страната подаването на ток превантивно е спряно, за да не се стигне до претоварване на мрежата при евентуално унищожаване на електрически трансформаторни подстанции.

Според управителя на Одеска област Максим Марченко армията е успяла да унищожи 21 вражески ракети в региона. Областният управител на Николаев Виталий Ким допълва, че други 5 са били свалени в района на едноименния пристанищен град. По първоначална информация от кмета на Киев Виталий Кличко в столицата са ранени поне трима души. Впоследствие Кличко допълни, че над Киев са били свалени поне 16 руски ракети и че около 40% от града е без електричество в резултат на извънредното спиране на енергоподаването.

Малко преди 11 ч. българско време въздушната тревога над страната бе отменена. "Руските терористи запазиха за последните дни на тази година една от най-мащабните си ракетни атаки от началото на пълномащабната инвазия. Тяхната мечта е украинците да празнуват Нова година в тъмнина и студ. Но те не могат да победят украинския народ", беше краткият коментар от украинското министерство на отбраната след края на тревогата. При предишното подобно нападение от командването на украинската армия обявиха, че Русия вече изпитва сериозни затруднения да попълва запасите си от високоточни боеприпаси и че има запаси за не повече от 4-5 въздушни атаки с подобен мащаб.

Поредният масиран ракетен бараж срещу Украйна идва броени дни след като неидентифициран дрон, най-вероятно украински, за втори път нанесе неочакван въздушен удар по основната руска авиобаза "Енгелс", където са разположени бомбардировачите от стратегическите ядрени сили на страната. Военното летище се намира край град Саратов и е на няколко стотин километра навътре в територията на Русия. То бе ударено за втори път в ранните часове на 26 декември сутринта, като руската страна твърди, че дронът е бил прехванат от системите за ПВО, но отломките от него са убили трима военнослужещи на земята. Москва отрича при нападението да има пострадала бойна техника или важна инфраструктура. Неофициални украински източници от своя страна твърдят, че жертвите са в пъти повече и че на летището са пострадали поне пет стратегически бомбардировача Ту-95МС, както и контролната кула, координираща полетите.

По непотвърдена информация противовъздушната отбрана на авиобаза "Енгелс" е била активирана и днес, малко след края на руския ракетен бараж срещу Украйна. Твърди се също така, че експлозии е имало и на територията на пограничните руски области Белгород и Брянск.

Каквато и да е истината за пораженията, повторният удар по авиобаза "Енгелс" е нагледно доказателство за неефективността на руската "интегрирана" система за противовъздушна отбрана, както и за това, че тя очевидно не може да защити напълно големите градове от европейската част на Русия, включително и столицата Москва. Ударите с украински дронове на стотици километри зад зоната на бойните действия вероятно ще принудят политическото ръководство в Кремъл да изтегли част от своите зенитни ракетни комплекси от фронта, което ще направи окупационните сили по-уязвими за удари от въздуха. По този начин армията на Киев ще може да използва по-ефективно оцелелите остатъци от своята бойна авиация за разузнаване и въздушна поддръжка на изненадващи контраофанзивни операции.

Последното обаче, изглежда, става все по-трудно. Според последните изявления на началника на украинското военно разузнаване ген. Кирило Буданов пред BBC двете враждуващи страни са на път да попаднат в патова ситуация - руснаците не могат да проведат успешно настъпление и търпят огромни загуби в жива сила, а Украйна не разполага с достатъчно офанзивна бойна техника, за да контраатакува. За подобно нещо намекват и анализаторите от авторитетния отбранителен тинк-танк Institute for the Study of War, според които основната руска операция в момента в района на град Бахмут очевидно е достигнала своята кулминация и окупационните сили трябва да извършат оперативна пауза, преминавайки в отбрана.

Чакаме с нетърпение новите оръжейни доставки, най-вече нови нападателни оръжия", обобщава ситуацията украинският генерал Кирило Буданов пред BBC. За засилване на западните оръжейни доставки призова наскоро и началникът на украинския Генерален щаб ген. Валерий Залужний в интервю пред британското издание The Economist.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    Русия е Империята на Злото.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Войната е човеконенавистническо действие.
    Но тя има пластове. Причини. Следствия.

    На фона на пропагандно обобщавания оперативен инфопоток още по-сериозно звучи аналитиката.
    Американската консервативна аналитика.
    Тя по традиция е републиканска.
    Американска демократическа аналитика няма.
    Тя е заменена с купуване на гумени глави и с холивудски тип общодостъпна (и общовъздействаща) пропаганда, с която се сблъскваме челно тук. Непрекъснато.

    Стара лекция на проф. Джон Миършаймър илюстрира американското консервативно републиканско мислене.
    За по-първосигналните да повторя: А М Е Р И К А Н С К О:

    https://www.youtube.com/watch?v=MdcOgYaOH38

    Нередност?
Нов коментар