Ан Апълбаум: Много ще зависи от това какво ще постигнат украинците през лятото

Ако Киев не си върне голяма част територия през следващите шест месеца, може да има натиск върху Украйна да отстъпи следващата година

"Украинците трябва да опитат да си върнат Крим и ние трябва да подкрепим този план", твърди Апълбаум
"Украинците трябва да опитат да си върнат Крим и ние трябва да подкрепим този план", твърди Апълбаум
"Украинците трябва да опитат да си върнат Крим и ние трябва да подкрепим този план", твърди Апълбаум    ©  Reuters
"Украинците трябва да опитат да си върнат Крим и ние трябва да подкрепим този план", твърди Апълбаум    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ан Апълбаум, американско-полска журналистка и историчка, изследователка на тоталитарните режими и носителка на "Пулицър", в интервю за Visegrad Insight

Вече измина повече от година, откакто Русия нападна Украйна - какъв е най-важният извод от нея?

Трябва да започна с това, че цялата американска финансова и военна помощ, дадена на Украйна досега, е много по-голяма от очакванията в началото на войната, включително на украинците и разбира се, на руснаците, както и вероятно дори на администрацията на Джо Байдън.

Това се случи, защото украинците си спечелиха помощта на САЩ, като показаха, че могат добре да използват оръжията, че са наистина решени да се бият и че имат успехи - първо, като изгониха руснаците от Киев, а по-късно, като освободиха част от своята окупирана територия.

Безпокоя се обаче в дългосрочен план. Много зависи от това какво са способни да постигнат украинците това лято. В САЩ проблемът не е толкова общественият ангажимент към Украйна, който смятам, че продължава да е доста висок - социологическите проучвания показват широка американска подкрепа за Киев. Проблемът са предстоящите президентски избори в САЩ. Републиканският кандидат може да бъде Доналд Тръмп, а той казва, че не симпатизира толкова на Украйна и че иска войната да приключи скоро.

Мисля, че има съществен натиск върху украинците да спечелят или поне да си върнат голяма част територия през следващите шест месеца. И ако това не стане, може да има натиск върху Украйна да отстъпи следващата година.

Смятате ли, че постигането на съществен пробив сега е важно - визирайки опитите на Киев да отвоюва Крим.

Наистина смятам, че е важно. Тъкмо публикувах един труд, в който твърдя, че украинците трябва да опитат да си върнат Крим и че ние трябва да подкрепим този план. Администрацията на Байдън не казва нищо за Крим. Но мисля, че отвоюването на Крим може наистина да бъде онзи удар или победа, която може да убеди Русия, че тази война е била грешка.

Трябва да има решение от страна на руския елит, че войната е била грешка и че Украйна има правото да съществува.

За да свърши войната - и под "свърши" нямам предвид да се прекрати за шест месеца или дори за 5 или 8 години, както миналия път, а да се преустанови завинаги - трябва да има политическа промяна в Русия. Нямам непременно предвид смяна на режима. Смятам, че трябва да има решение от страна на руския елит, че войната е била грешка и че Украйна има правото да съществува. Възможно е Крим да бъде тази победа.

Много е важно за украинската дългосрочна сигурност най-малкото този милитаризиран сега Крим да бъде неутрализиран. Но ще бъде много по-добре, ако той бъде част от украинската територия.

Отвоюването на Крим ще увеличи ли риска от руски ядрен отговор?

Със сигурност това увеличава всякакъв вид рискове. Но начинът да се отблъсне един ядрен отговор от Русия, е в това, което правим досега - а именно да възпираме Москва и да обясняваме както официално, така и зад затворени врати, че ще има "катастрофален отговор" на тези действия. Дали Украйна ще си върне Крим не е нещото, което предопределя дали Русия ще използва ядрено оръжие.

Колко сериозна е подкрепата на Китай за Русия?

Китайската роля във войната е доста важна, защото те са една от силите, които на практика позволяват на Москва да продължава да се бие, тъй като купуват руски петрол и природен газ. Те улесняват износа на електроника и други стоки за Русия, които руснаците нямаше да успеят да получат по друг начин. Така те поддържат Москва.

От друга страна, доколкото знаем, Китай не продава оръжие на Русия. Могат да го направят, но очевидно са решили обратното, което е техният балансиран отговор на конфликта. Пекин може да размисли и това ще има голямо отражение върху войната. Или ще започнат да дават оръжие на Русия, или ще окажат натиск върху нея да прекрати военните действия, което аз смятам, че те могат да направят, ако искат. Дори не съм сигурна защо не го правят, тъй като би било доста добре за Китай в геополитически аспект да изиграе тази роля.

Или китайците ще започнат да дават оръжие на Русия, или ще окажат натиск върху нея да прекрати военните действия, което аз смятам, че те могат да направят, ако искат.

Как виждате развитието на полско - украинските отношения? Ще помогне ли подкрепата на Полша за присъединяването на Украйна към ЕС?

Всяко едно полско правителство от украинската независимост през 1991 г. насам е било изключително проукраинско. Изключение е правителството на "Право и справедливост" между 2015 г. и 2022 г. То не беше особено близко с Киев, но всяко предишно управление беше.

Идеята, че Украйна трябва да бъде европейска, в голяма степен е възприета от всички политически сили. И мисля, че ще продължи да бъде важна за което и да е полско правителство.

А как ще коментирате корупцията? Украинските реформи тъкмо започваха преди войната. Какво ще стане сега?

Има някои много корумпирани страни в Европа, които успяха да стигнат до ЕС и НАТО. Турция е много корумпирана държава. Италия също. Влиянието на корупцията и клептократичните пари е много голямо във Великобритания и също така в САЩ. Затова не съм сигурна защо Украйна е различна в този смисъл.

Проблемът в Украйна не е само корупцията, а по-скоро слабостта на държавните институции. Украинците са много, много добри в създаването на вътрешнозародили се движения, като например тяхната армия, която се усеща почти като партизанско формирование, организирано на терен. Но не са така добри в създаването на държавни институции и в резултат украинските президенти винаги са били изкушени да ги завладяват и да ги оформят за своите лични политически нужди. Има, разбира се, риск след войната президентът Володимир Зеленски или някой друг да поиска отново да направи това.

Украйна не е страна като Русия, която е добра в създаването на силна автокрация.

Добрата новина е, че тези действия обикновено се провалят. Украйна не е страна като Русия, която е добра в създаването на силна автокрация. Все пак корупцията трябва да бъде вземана предвид по време на следвоенното възстановяване на страната, тъй като големите проекти за развитие и реконструкция могат да бъдат корумпирани, когато парите потекат към много бедни места. Но както казах, моето основно опасение не е корупцията, а слабостта на държавата.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    Това не е война за територии, както твърде елементарно продължава да се представя. За да се твърди, че с отвоюването им обратно тя ще спре.
    Това е война за преформатиране на световния ред. И е ситуирана географски в Украина по няколко съвпаднали стечения на обстоятелствата:
    1. В ангсосакс геополитическата доктрина от Макиндер до Бжежински територията на днешна Украина е вратата между суровините на Русия и технологиите на Германия. Съберат ли се тези два фактора, Русия става Евразийски лидер, а оттам и световен хегемон. Така пише.
    Затова Западът трябваше да възпали Украина. И я: превратът 2014, гражданската война в Донбас и театралниченето с Минските споразумения;
    2. Западна Украина никога не е била част от Руската империя. След Първата Русия прибира Галиция от Австро-Унгария, а през 1939 си връща от Полша загубените след погрома в Полската война 1922 г Западна Украина и Беларусия. Украинският национализът в тези земи е маята, която втаса майдана и последвалите формирания на паравоенни националистически батальони, които съвсем в началото са нещо като частни армии на украинските олигарси Коломойски и Ахметов. Този въоръжен национализъм е хвърлен срещу 40-те% рускоезично население в Украина, населяващо източната ѝ част - Донбас;
    3. Разширяването на Нато. Избраният като миротворец Зеленский вкара в конституцията текст, че Украина ще е член на Нато. В Очаков започна строеж на британска ВМ база, Радата денонсира едностранно 100-годишния договор с РФ за отстъпване на ВМ база в Севастопол .
    И ... Русия направи референдум и безкръвно си присъедини Кримската автономна република към федерацията.

    А иначе интервюто на прекрасната Ан е лабиринт от политкоректни клишета, от които аналидаторката дори прави изводи...
    Политкоректни, естествено! Какви други да са!

    Нередност?
  • 2
    oat25583454 avatar :-|
    oat25583454
    • - 1
    • + 4

    Това е утопичен сценарий и коментар на платен журналист или какъвто се води там .
    Моля за реалистичен анализ .

    Нередност?
  • 3
    oat25583454 avatar :-|
    oat25583454
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Комплименти.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#3] от "oat25583454":

    Докторите ни учат да казваме истината...

    И ако стъпим в докторската стилистика - няма как да не се предвиди и неблагополучно развитие на заболяване, докато западните пропагандисти нямат дори допускане, че САЩ и Со могат да загубят войната, чиято остра фаза разпалиха в Украина.

    И се стига до предизвикващите съмнения за душевно заболяване прокламации, като тия на Ан по-горе, че изпоутрепана във всяко едно отношение Украина ще победи във война първата ядрена сила...
    Ако ЕС прекрати своите 1,5 млрд € месечно заеми за Киев, там ще настане формен студ и глад. И милиони мигранти към обетования Запад. Който предпочите да ги види в окопите. Или на 2 м. под нивото...

    И това трябва да се каже много ясно: Украина е държава е поддържана от Запада на системи, за да може да причинява щети на основния противник на същия този Запад - РФ!

    Руската военна доктрина предвижда употреба на ЯО. А и го имат достатъчно, за да унищожат живота на Земята няколко пъти.
    Мислите ли, че висшият руски истъблишмънт, при неблагоприятна за Русия ситуация ще звънне в Пекин да попита дали да натискат големия червен бутон, както успокоително за тъпаците твърди Ан?!

    Измислената от Владимир Илич Ленин през 1918 г. Украинска държава в съвременния си вид на боксова круша на Запада заплашва света с ядрена война. Това трябва да я пределно ясно за всеки.

    Нередност?
  • 5
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 6
    • + 3

    За имбецилите по-горе - да ви се обясни като на 6г. деца..
    Пък и говорите па русски - нали от там са ви вашите грантове...
    Нещо от Куваев... Масяня.. 20 г. успехи.. сега в Израел..
    гледайте и вокзал на Челябинск..

    Нередност?
  • 6
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 4
    • + 3

    Масяня: как да разберат и децата...
    https://youtu.be/gqAlCAAFokA

    Нередност?
  • 7
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 3

    Ихааа, това е златната мина на пропагандата - всяко изречение е опорка. Изисква се истински талант за подобно интервю, както и лоботомизиран мозък, лишен от всякакво критично мислене.

    Украинците още зимата се стягахаза атака към южния коридор. Първо им закъсняха подкрепленията, а след това боеспособните офанзивни сили отидоха да бранят полу-успешно Бахмут. Заради което, те формираха изцяло нови три корпуса от 20 свежи бригади. С допълнително оборудване от хиляди бронирани машини.

    Пролетта трябваше да е голямото "Ура!" Но нещо пак стана и сега се говори за лятото. Трябва да призная на украинците - живее им се и въпреки силния западен натиск, не се самоубиха с атака през калния сезон. Особено предвид факта, че след година и няколко месеца боеве от изцяло механизирани верижни съединения са основно моторизирани с бронирани колесни машини. Последните са на почит от западната военна доктрина защото в Западна Европа има развита пътна система, но в Източна - няма. При това умишлено и украинците не могат да направят ефективна мащабна офанзива в калта, освен ако не искат да бъдат избити. Успяха да убедят Вашингтон да забавят офанзивата и сега вървим към юни месец, когато настъпва сухия сезон.

    САЩ се надяват на два развоя на събитията - украинците наистина да успеят и да прексънат южния коридор с потенциален плацдарм към Крим или след като се провалят да натиснат руснаците за преговори. Защо чак тогава? Защото иначе всичките усилия за продажба на обществото за великата украинска победа ще са били напразни.

    Проблемът продължава да бъде същия поради който сметките на Вашингтон, че Москва ще се изтегли след като понесе значителни загуби се оказаха криви. За Русия това е война за оцеляване и ще се води до последния украинец или поне докато настоящата държава управлявана от Киев не бъде неутрална или разпокъсана значително. За да бъде защитена Москва, подстъпите към поречието на Волга и Кавказ.

    Първият вариант вече е химера и вървим стремглава към втория. Който може да завърши много трагично, ако се стигне до пряк конфликт между Русия и НАТО. Но затова вече съм писал достатъчно тук. Айде със здраве.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Жалка работа! И като претенции за аналитичност, и като оценка, че това си струва да се публикува.
    Няма нужда от руска пропаганда! Апълбаум и Капитал й вършат работата перфектно. С парите на Америка за ...

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    P.S.
    Горното е До коментар [#7] от "kuranakyumura":

    Нередност?
Нов коментар