🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Войната в Украйна | Новото взривяване на Кримския мост ще затрудни руската армия

Независимо какви са мащабите на диверсията, тя ще създаде проблеми за снабдяването на руската окупационна операция в Южна Украйна. Русия използва атаката, и за да блокира "зърнената сделка"

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нова серия от взривове блокира тази нощ стратегически важния Керченски мост, който свързва анексирания от Путин Кримски полуостров и руския регион Краснодарски край.

Подробностите за диверсионната операция за момента са оскъдни, но се знае, че са убити двама цивилни - мъж и жена, които са пътували в автомобил, а дъщеря им е тежко ранена и хоспитализирана. Снимките и видеоклиповете от мястото на експлозията показват, че едното платно на 19-километровия мост над Азовско море е много сериозно повредено и невъзможно за преминаване, а другото - най-вероятно също е пострадало, макар и по-малко. В момента цялото гигантско инфраструктурно съоръжение, което се състои от автомобилна и железопътна част и е жизненоважно за функционирането на Кримския полуостров и логистичната поддръжка на руските окупационни сили в Южна Украйна, е временно затворено. По-късно тази сутрин железопътната част отново беше отворена за преминаване.

Проруският Телеграм-канал Grey Zone, близък до частната военна компания "Вагнер", твърди, че става дума за два удара по моста, извършени през тази нощ в 03:04 и 03:20 ч. Предполага се, че за целта са използвани дистанционно управляеми катери, заредени с експлозиви. До момента тези твърдения не са потвърдени от друг източник.

Потърсена за коментар, говорителят на южното командване на украинската армия Наталия Хаменюк обяви, че експлозията на Керченския мост би могла да бъде акт на провокация от руска страна. "Организирането на подобни провокации, за които окупационните власти на Крим съобщават незабавно и много шумно, е типичен начин за решаване на проблеми от властите на Крим и от страната агресора", заяви тя пред националната телевизия Рада.

"Наблюдаваме с интерес как един от символите на режима на Путин отново не успя да издържи на военното натоварване", е обявил говорителят на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) Артем Дехтяренко в писмен коментари за AFP. По-рано днес анонимен източник от СБУ неофициално е потвърдил пред информационната агенция, че става дума за тяхна специална операция съвместно с военноморските сили. "Беше трудно да се стигне до моста, но в крайна сметка беше възможно", е казал източникът.

"Днешната атака срещу Кримския мост е извършена от режима в Киев. Този режим е терористичен и носи всички белези на международна организирана престъпна група. Решенията се вземат от украински официални лица и военни с прякото участие на американски и британски разузнавателни служби и политици. САЩ и Великобритания управляват терористична държавна структура", коментира в отговор говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Атентатът срещу Кримския мост се случва в деня, когато изтича т.нар. зърнена сделка за транспортиране на украинска селскостопанска продукция с кораби през Черно море. Той даде формален повод на Кремъл да не поднови споразумението, сключено с посредничеството на ООН и турския президент Реджеп Ердоган. "Споразуменията по "зърнената сделка" реално са прекратени, тя е спряна. Русия незабавно ще се върне към "зърнената сделка", веднага щом договореностите по нея бъдат изпълнени.", обяви днес по обед говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Настоящата експлозия е вторият диверсионен акт срещу Керченския мост. В началото на октомври миналата година той отново беше взривен, като беше засегната не само едното автомобилно платно, но и железопътната секция, където по същото време минаваше влакова композиция от цистерни с гориво. Официалната руска версия беше, че на моста се е взривил камион, пълен с експлозиви. Украйна призна участието си в атентата едва няколко месеца по-късно. Диверсионната операция беше не само логистичен, но и имиджов шамар за руския президент Путин.

Независимо какви са мащабите на настоящия атентат към моста, свързващ Крим с континентална Русия, той ще създаде сериозни затруднения за провеждането на руската окупационна операция в Южна Украйна. През него минава голяма част снабдяването с гориво, боеприпаси и всичко останало за нуждите на армията, разположена на анексирания полуостров, както и в Източен Херсон и Запорожието, които са основна цел на течащата в момента украинска контраофанзива.

"Полуостровът се използва от руснаците като голям логистичен център за придвижване на сили и средства дълбоко в територията на Украйна. Разбира се, всякакви логистични проблеми създават допълнителни усложнения за окупаторите, коментира говорителят на военното разузнаване на Украйна Андрий Юсов, без да дава конкретна информация за евентуалната роля на спецслужбата в диверсионната операция.

Освен всичко друго, след затварянето на моста целият цивилен трафик към и от Крим най-вероятно ще трябва да бъде пренасочен по т.нар. сухопътен коридор през новоокупираните територии по крайбрежието на Азовско море. Това, от една страна, ще създаде огромни задръствания по основните пътища в региона, които ще затруднят военния трафик, а от друга - ще изложи на риск живота и здравето на стотиците хиляди руски летовници, които най-вероятно панически ще започнат да напускат Крим, минавайки през или в близост до зоната на активни бойни действия.

Последното ще създаде за Украйна и възможност за по-активно и по-незабелязано разузнаване в окупираната зона по крайбрежието на Азовско море.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 13

    Моля за дефиниция за "терористично действие". Щото "сами си го правят" е доста дебилно. Или пък е според публиката?

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 9
    • + 9

    Май украинците ще си покажат истинското лице покрай това задоволство от смъртта на цивилни. Самата атака срещу моста отново има за цел да отклони вниманието от пълния провал на контраофанзивата. Залужни си призна йезуитски за големите загуби в NYT, които май съвпадат с руските данни. В Запорожие пускат в атака щурмови отряди без бронирана поддръжка или казано иначе - хвърлят само месото, а консервите ги държат. Всичко това в отчаяни опити да достигнат най-накрая на широк фронт първата отбранителна линия. В Бахмут, руснаците консолидираха линиите и след първоначалната инерция, нещата се закучиха за ВСУ. Кещевка се държи, на север украинците все още са далеч от Соледар. Положението не е розово изобщо и сега трябваше да се измисли някаква символична победа и айде пак - бой по моста. И пак с цивилни жертви, но нека сипват в мелницата на Путин, после ще се ронят сълзи.

    Нередност?
  • 5
    viliyo avatar :-|
    Viliyo
    • - 6
    • + 3

    Руснаците пак показаха, каква разпасана команда са. Нямат нито самолети, нито дронове за охрана, нито катерите могат да хванат водните дронове.

    Велика сила са били преди 40 години.

    Нередност?
  • 6
    viliyo avatar :-|
    Viliyo
    • - 6
    • + 3

    А да, да не пропуснем двойните стандарти на коментиращите. Атаките срещу цивилна украинска са уж съвсем легитимни, нищо че тая инфраструктура е далеч от фронта и на практика не донесоха никаква полза за руснаците. В допълнение, някои от тях даже злорадстваха, как украинци щели да умират от студ.
    Кримският мост отдавна е обявен за незаконна инфраструктура. По него минават 80% от доставките за оръжия, гориво и прочие за Крим. Това го прави не гражданска инфраструктура, а легитимна военна цел. Да, има загинали цивилни, едва ли украинците могат да избират толкова тайминга на удара, че да няма никакви пострадали.

    Но ударът е правилен и закономерен.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 10

    Дума няма, ча атаката срещу Кримския мост е била управлявана от американски дрон нац Черно море.

    Дума няма за отбитата атака с украински дрон над ГРАД Севастопол.

    Дума няма за отбитата атака с украински дрон срещу Курската АЕЦ, който е паднал в ГРАД Курчатов.

    Дума няма за първото използване от ВСУ на касетъчни боеприпаси над ГРАД Луганск.

    Та какво е определението за тероризъм?

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    P.S. Мисли ми се в антропологичен план по темата.
    По-семплите да не се затормозяват с гонене на буквите, моля...

    Здравомислието, елементарната логика и стъпването с двата крака на земята е спасила от затриване народа/нацията ни досега. Ако е рекъл Бог и занапред да съхраним здравия си ръзсъдък, въпреки метастазите, ще преживеем и неолиберализма. С един рефлукс. На очистване.

    Византийският истаблишмънт столетия наред се е пънел да промива мозъците на синовете на битите български владетели, за да ни ги върне тотално повизантийчени. Изглеждало е абсолютно безалтернативно да им служат, но връщайки ги в Добруджа, Мизия, Тракия, Македония като свои васали, самата константа на Българите ги е променяла: Борис-Михаил, Симеон, Йоан Асен...

    Не мисля, че османски Истанбул е положил по-малки усилия да промие мозъците на дедите ни през петте столетия, докато са ни "присъствали". Безалтернативно е изглеждало и тогава. Останали са в народната памет и Момчил, ама и Караибрахим. И са пределно различими от българите като архитопове и днес.

    Кьсеиванов, Филов и пр. вързаха царството за кръстоносните танкове на Райха, които ТОГАВА изглеждаха абсолютно безалтернативни. Пратиха (и опозориха) българската армия да събира 11343 евреи от Македония, Беломорието и Пиротско в дар на тогавашното идеологическо чудовище. Национална катастрофа. Съд. Присъда. Очистване.
    И дали да не се замислим, че да - т.нар. Народен съд наистина изби елитът на нацията. НО: какво направи този елит с нацията? Просто я предаде на идеологическите си ментори.

    80 години по-късно не виждаме ли същото?
    Краибрахим обвинява Момчил в родоотстъпничество...

    Совите не са това, което бяха, казват.
    Но под дървото и на тия, и на ония сови са същити курешки. Това трябва да ни кара да мислим.
    Пък и крайно време е да пробваме да видим има ли гънки по пихтията.

    Нередност?
  • 9
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#8] от "D-r D":

    През 2014 година Русия незаконно анексира Крим. Какви ли коментари ще правиш в случай че Турция анексира някакви български територии ей така, защото Ердоган ги е обявил за турски? Кажи, да чуем? Нали смяташ че Ердоган е голям държавник? Или за едни е позволено, за други не? Двойни стандарти, типично по социалистически! Кучета и котки може, прасета не може, както казваше Дочо Булгуров?

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Тцъ. Няма гънки по пихтията...

    Нередност?
Нов коментар