🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравното министерство ще бори недостига на лекарства с наказания на трима търговци

Имената на нарушителите не станаха ясни, но те ще бъдат глобени, а на един от тях ще бъде отнет и лицензът

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи мерки, за които е спорно дали са насочени към истинските причини за липса на лекарства в аптеките
Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи мерки, за които е спорно дали са насочени към истинските причини за липса на лекарства в аптеките
Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи мерки, за които е спорно дали са насочени към истинските причини за липса на лекарства в аптеките    ©  Георги Кожухаров
Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи мерки, за които е спорно дали са насочени към истинските причини за липса на лекарства в аптеките    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата най-после решиха да вземат мерки по проблема с недостига на медикаменти, но те са в доста изненадваща посока - глоби за трима търговци на едро с лекарства и отнемане на лиценза за търговия на един от тях. Имената на нарушителите не бяха посочени, не стана ясно и в какъв размер са глобите, тъй като процедурата по писането на актове и наказателни постановления предстои. От обясненията стана ясно, че те не са заприходили наличен инхалаторен кортикостероид за лечение на астма, а един от тях вероятно го е изнесъл. Става въпрос за изключително търсения продукт "Пулмикорт", който обаче не е забранен от държавата за износ.

Това стана ясно на пресконференция, която по неясна причина здравният министър д-р Асен Меджидиев обяви по спешност 40 минути преди началото й. Той направи изказване пред почти празна зала и обяви, че бърза, избягвайки да отговори на конкретни въпроси за липсите на лекарства.

Здравното ведомството е готово и с проектозакон, който също би трябвало да адресира проблема според министъра. Промените засягат системата за следене на недостиг на лекарства СЕСПА, която наблюдава медикаментите в Позитивния лекарствен списък, които се доплащат от държавата. В момента обаче повечето от липсващите медикаменти са извън него.

Формулата на министерството за борба с недостига на лекарства

Основните причини за липсите на определени медикаменти в момента са производствени и маркетингови проблеми на производителите, както и оттегляне на дадени лекарства от българския пазар заради ниските им цени тук. Министърът сега не обяви дали някой от производителите и вносителите е бил глобен заради недостатъчен внос на медикаменти. Вместо това Меджидиев обяви, че се извършват проверки на търговците на едро - дали имат на склад липсващи лекарства. Той посочи и че ще инициира законодателни промени за по-строг контрол върху търговците.

Ще се промени и алгоритъмът на изчисляване на недостига в СЕСПА. Недостигът вече ще се изчислява и за лекарства извън Позитивния лекарствен списък, като ако в страната липсват под 100% от средномесечното потребление, изчислено за предходната една година, медикаментите ще бъдат забранявани за износ, каза Меджидиев.

В системата за следене ще бъдат включени и лекарства без рецепта, както и липсващите в ЕС лекарства по списъка на Европейската лекарствена агенция, които са 13 на брой в момента.

Освен това липсите на лекарства в складовете ще станат видими за аптеките и за лекарите, за да не бъдат изписвани повече.

Ще проработи ли?

"Ситуацията наподобява затваряне на очите пред реалните проблеми и поемане в посока, от която решение за пациентите няма да дойде. Решението ще дойде от контрол върху уведомленията за временно и трайно преустановяване на вноса. Притежателите на разрешение за употреба (ПРУ) са задължени да ги изпратят в ИАЛ минимум два месеца по-рано и държавата разполага с време да инициира извънредни доставки, да информира лекарите и фармацевтите. Няма публична информация извършва ли се такъв контрол, има ли глобени за неспазване на законовите ангажименти за осигуряване на достатъчни количества лекарства. Няма и институционални анализи на причините за недостатъчни количества антибиотици и съответстващи на това мерки", коментира Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

По думите й поради неясни причини през СЕСПА се атакува правото на свободно движение на стоки, като това няма нищо общо с липсите от последните месеци. "Нещо повече - именно паралелната дистрибуция даде решение чрез доставки от паралелен внос на критични за децата лекарства преди коледните празници и продължава да доставя и в момента. През ковид кризата отново паралелната дистрибуция оказа огромен ефект с допълващи доставки на два от критично важните антибиотици и не се допусна недостиг", казва Маринкова.

Според нея недостигът видно за всички не се дължи на паралелен износ, а на нарушени доставки, производствени проблеми, висока заболеваемост, свръхпотребление и изкривяванията в лекарствената употреба и за да се компенсира недостатъчният внос, трябва да се насърчи паралелната дистрибуция.

Спорът за промените в системата СЕСПА

По време пресконференцията Меджидиев за пореден път обвини за ситуацията предшественичката си проф. Асена Сербезова. Седмици наред служебният здравен министър обяснява, че виновна за липсите е формулата, по която се изчислява недостигът на лекарства и която беше поправена от предшественика му проф. Сербезова.

Според експертите в сектора обаче липсващите сега лекарства (детски антибиотици, вентолин и пулмикорт) в повечето случаи не са в Позитивния лекарствен списък (на медикаментите, които се заплащат от здравната каса, МЗ и болниците), който СЕСПА следи.

Системата за следене на недостига СЕСПА, чиято формула беше сменена през миналата година, обхваща само тези лекарства и съставя забранителен списък за износ на липсващите от общо 4000 продукта. Тъй като тя е за продукти по търговски имена, в повечето случаи лекарствата в забранителния списък имат аналози на пазара. В момента в забранителен списък за износ влизат лекарствата от позитивния списък, чиято наличност е спаднала под 65% от месечните нужди.

Проф. Сербезова неколкократно отговори на обвиненията на министъра с разяснения за различните причини за недостига и обясни, че е спазила закона, като е променила незаконната формула след доклад на държавната "Информационно обслужване". Днес Меджидиев отново обяви, че Сербезова не е изпълнила всички препоръки на държавната фирма за СЕСПА.

Според тях ИАЛ, която поддържа системата и всички регистри, го прави ръчно от администратора, липсва технологична възможност да се засекат погрешно подадените данни, използваната информация не е лицензирана, данните не са актуални и самата система няма възможност за контрол на количествата спрямо потреблението, липсва автоматизиран процес за изчисляване на наличностите и др. Меджидиев изтъкна, че не е взета нито една мярка за решаването на тези проблеми и сега настоящото ръководство на министерството бере плодовете на липсите.

Не стана ясно обаче и какви стъпки е предприело министерството във времето от август миналата година досега, за да изчисти проблемите, или пък самата ИАЛ, която администрира СЕСПА.

Все още няма коментари
Нов коментар