🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стара Загора: Цените в различните градски зони се уеднаквяват

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Увеличава се търсенето на нови жилища, намалява търсенето на търговски площи.

Тенденцията за раздвижване на пазара на недвижими имоти в Стара Загора продължава и през 2016 г., категорични са собствениците на агенции в града. Пазарът е изключително активен, и то особено по отношение на потребителското търсене, казва собственикът на "Тракия имоти" Огнян Благоев. Според него и колегите му търсенето на нови жилища в Стара Загора значително изпреварва предлагането. А последната тенденция в Града на липите е търсенето на жилища в строеж.

"Гладът за ново строителство е толкова голям, че почти няма разлика в цената на квадратен метър на жилище в строеж и на вече готово жилище", обобщава Благоев. Цените за квадратен метър жилищна площ "на зелено" започват от 550 - 600 евро на квадрат. "В момента правим сделки за 60 хил. лв. за жилище с две преходни стаи и бокс. За такива жилища преди 2-3 години сме постигали сделки за 38 хил. лв.", подчертава той.

Заради изчерпване на възможностите за строеж на жилища в централната градска част строителите започнаха да предлагат за жилищни площи ателиета, складови помещения, които се пригаждат за живеене, тъй като не изискват съответните паркоместа. "Законът за устройство на териториите усложнява подобни еквилибристики, защото те не отговарят на определени архитектурно-конструктивни изисквания за нормално жилище като височина, осветеност и други", посочват агентите на недвижими имоти.

Изравняване

Друга тенденция е постепенното уеднаквяване на цените на жилищата в различните градски зони. Това е продиктувано от активното търсене, от една страна, и от липсата на достатъчно парцели за застрояване в привлекателните райони на Стара Загора. Поради изчерпване на парцелите в централната градска част строителните предприемачи се насочват към изграждане на жилищни сгради в периферната част на града. Очакванията са в скоро време да се предлагат жилища на зелено и в новия кв. "Бедечка" на Стара Загора въпреки продължаващите протести на природозащитни организации. Там вече започна изграждането на първата кооперация от старозагорската строителна фирма "Стубел". Според справка на община Стара Загора, изготвена от главния архитект Иван Кирчев, издадените разрешения за строеж за жилищни сгради през първото тримесечие на 2016 г. са 52 спрямо 42 през същия период на миналата година.

В същото време се забелязва намаляване на интереса към обектите за стопанска дейност в града. През първото тримесечие на 2016 г. община Стара Загора е издала 15 разрешителни за строеж на обекти за стопанска дейност спрямо 21 разрешителни през същия период на миналата година. Значително намалява интересът към търговските площи, като в някои случаи цената на квадратен метър търговска площ, предлагана на пазара, е значително по-ниска от цената на жилищната площ, казват от агенциите за недвижими имоти в града. Това е доказателство за недобра икономическа среда и за намаляване на покупателната способност на хората, казва собственикът на агенция "Досев" и председател на Регионалното сдружение на недвижимите имоти Николай Досев. Той отбелязва, че доскоро цените на квадратен метър жилищна площ в Стара Загора и Пловдив са били почти еднакви. С изграждането на промишлена зона "Тракия" в Пловдив пазарът там изпревари значително старозагорския, допълва Досев.

Търсене

Раздвижването на пазара за недвижими имоти в Стара Загора започна по-осезаемо от края на 2014 г. Търсенето на жилищни имоти се засили след кризата с КТБ, напомнят от бранша. Най-голям брой клиенти все още търсят жилища от порядъка на 30 хил. евро за квадратура от 40-60 кв.м. От чисто инвестиционна гледна точка много хора купуват гарсониери за отдаване под наем. За разлика от миналата година се увеличава и търсенето на големи жилища. Банките също предлагат добри ипотечни условия. С ниските лихви те стават все по-достъпни за хората. Част от клиентите не взимат ипотечни кредити, по-скоро използват потребителски. Имоти на цена над 50 хил. евро вече са доста желани, казва Николай Досев. В централната градска част на Стара Загора цената на квадратен метър жилищна площ варира от 600 до 700 евро. Все още най-малко търсени остават жилищата в кв. "Зора", кв. "Три чучура–север", кв. "Железник", кв. "Казански".

Собствениците на агенциите за недвижими имоти отбелязват ръст от 10-15% в цените на жилищните имоти в Стара Загора в сравнение с предходната година. Те очакват и занапред цените на недвижимите имоти постепенно да растат нагоре, макар и бавно. Увеличава се търсенето на къщи и парцели в близките до Стара Загора села с добра инфраструктура. Цените на къщите там вече се доближават до цените на жилищните площи в града, казват от агенциите за недвижими имоти.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 2

    Стара Загора расте и се развива. Трябва обаче развитието на града да се планира и да следва правилно градоустройство.

    Ниско строителство по крайните квартали и високо предимно офисно в центъра. Правоъгълната планировка е задължителна също така.

    Нередност?
  • 2
    cose avatar :-|
    cose
    • - 1
    • + 3

    В статията има неверни твърдения. "Той отбелязва, че доскоро цените на квадратен метър жилищна площ в Стара Загора и Пловдив са били почти еднакви. С изграждането на промишлена зона "Тракия" в Пловдив пазарът там изпревари значително старозагорския, допълва Досев." В действителност, ако допреди няколко години цените на жилищата в Стара Загора и Пловдив бяха почти наравно, в момента Стара Загора е с 20% по-скъпа от Пловдив. Стара Загора също така има

    Нередност?
  • 3
    cose avatar :-|
    cose
    • - 1
    • + 3

    Стара Загора също така има с 38% по-голяма индустрия от Пловдив и никаква ИК "Тракия" не е способна на засенчи естественото лидерство на Стара Загора в индустриалното производство. Брутна добавена стойност - Индустрия: Стара Загора - 2 642 000 000 лв. Пловдив - 1 913 000 000 лв. http://www.nsi.bg/bg/content/2215/бвп-регионално-ниво

    Нередност?
  • 4
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 3

    Дано в Стара Загора строят разумно, а не да заприлича на българското черноморие - безвкусен мутробарок, съчетан с некачетсвено строителство, в т.ч. бетон правен с морски пясък, т.е. разяждащ арматурата на всички носещи колони. Не инвестирам и стотинка по морето или бетонни джунгли като презастроена София...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал