🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пловдив: Отново се търсят жилища на зелено

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В Пловдив има 151 676 жилища с 11.2 млн. кв.м площ. За 341 625 пловдивчани това означава, че във всяко жилище живеят средно 2.2 души, но градът продължава да изпитва нужда от още домове. И продължава да строи със "средна скорост" от 583 жилищни сгради годишно за периода 2010 - 2014 г. През 2015 г. жилищностроителният сектор вече превключи на "крейсерска скорост", близка до постигнатата през 2008 г. През четвъртото тримесечие са издадени разрешителни за строеж за 168 жилищни сгради с 1114 жилища - ръст от 45.2% спрямо предходното тримесечие. От Териториалното статистическо бюро в Пловдив уточняват, че информацията е за цялата Пловдивска област, но основната строителна площадка е Пловдив. Общата разгъната застроена площ само през четвъртото тримесечие на 2015 г. е 151 314 квадратни метра. За ускоряващото се търсене на жилища говори и още едно сравнение - спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 40%, жилищата в тях - с 21.2%, а разгънатата им застроена площ е повече с 22.3%.

И докато статистиците измерват очаквания нов строителен бум в Пловдив само с намеренията на инвеститорите, тоест разрешителните за строеж, Камарата на строителите в България предпочита да отчете в анализите същата тенденция чрез започнатото строителство на жилища. Според годишния доклад за 2015 г. започнатите жилищни сгради в Пловдив през 2014 г. са 310 (брой на жилища 839), докато през 2015 г. вече са 383 (брой на жилища 1568, или ръст от 86.9%). Още по-обективен е измерителят "въведени в експлоатация жилища". През 2014 г. в Пловдив те са били 893, през 2015 - 969. Полезната площ на новопостроените жилища през 2014 г. е 89 378 кв.м, а през 2015 е 98 898 кв.м (+10.65%).

За нарастващото търсене на жилища говори и един търговски факт - "скоростта" на сделките. Според експерти от агенции за недвижими имоти в Пловдив времето от обявата до продажбата на търсени нови жилища вече е не повече от две-три седмици, докато по-компромисните жилища се продават за 3-4 месеца.

Двигатели

Двигателите на ускореното жилищно строителство в Пловдив са три. Основният е разрастващите се индустриални зони край града, които привличат добре платени специалисти от близките региони. За тези хора жилище под наем не е най-правилното решение, те търсят покупка, считат строителните предприемачи в града. Вторият двигател е депозираното в банки отложено потребление, за което инж. Митко Горчов - собственик на една от големите строителни фирми в града, "МИГ инженеринг", казва, че неговите клиенти плащат закупените нови жилища с 80% собствени средства и едва 20% кредит. "Имам, разбира се, и клиенти, които разполагат само с 30% собствени средства - те чакат с нетърпение акт 14, за да получат кредит за останалите 70% от жилището", казва инж. Горчов.

Отскоро жилищното строителство в Пловдив има и още един ускорител - инвестиционните покупки на жилища. "За пръв път в 21-годишната практиката на моята агенция за недвижими имоти ТАЛ жилищата стават предпочитана инвестиция пред магазините", казва инж. Таня Петрова, собственик на компанията. Според нея сега, а и в следващите няколко години инвестицията в жилище се рентира много по-бързо от инвестицията в малък магазин, защото търсенето е голямо и лесно се отдават под наем. "С това се отваря и нова ниша в дейността ни, вече имаме 15 клиенти от Пловдив, София, Варна, Несебър, Англия, САЩ и Швейцария, на които помогнахме при покупката на жилището и сега управляваме наемните отношения", каза още Таня Петрова.

Цените

Според експерти от строителния бранш основните ценообразуващи фактори в жилищното строителство в Пловдив са цената на земята и качеството на строителството (при еднаква степен на завършеност на жилищата). Докато в периферията на Пловдив инвеститорите намират парцели за ново строителство с цена на земята от около 20 евро на кв.м, в центъра на града продавачите не искат да чуят за по-малко от 200 евро за кв.м земя. В резултат крайната цена на ново жилище в Пловдив варира в много широки граници, от 450 - 500 евро за кв.м РЗП до 950 - 1000 евро за кв.м. "И понякога скъпите жилища свършват по-бързо", коментира инж. Митко Горчов. Според Надя Белакова, служител в "Магазин за нов дом", търговската структура на строителна фирма "Сиенит", от 40 довършени през декември 2015 г. апартамента в кв. "Хр. Смирненски" са останали 22 за продан. "Последните ни продажби в жилищен комплекс "Галерия" бяха на 550 евро/кв.м, а в "Западен парк" - 650 - 700 евро/кв.м. Усещаме засилен инвеститорски интерес в кв. "Хр. Смирненски" заради по-ниската плътност на застрояване и вероятно в следващите години именно тук ще се строят повече жилища", прогнозира Надя Белакова.

"Времето за продажба на едно добро завършено жилище в Пловдив вече е много кратко - около 2-3 седмици, и ако не си отваряме очите и не реагираме бързо, клиентите ни ще бъдат разочаровани. Със сигурност все повече започнаха да стават продажбите на зелено от сигурни фирми и това подсказва, че градът страда от дефицит на ново жилищно строителство", заключи Таня Петрова.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал