🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фабриката за плетива на "КНМ текстил" очаква оборудване за 500 хил. евро

Компанията е една от най-бързо развиващите се в Плевен

КНМ текстил    ©  КНМ текстил
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Плевен. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Оборудване за 500 хил. евро очаква да получи плевенската фирма "КНМ текстил" през този месец. Дружеството, което е наследник на френския производител Hygor SARL с повече от 25 години опит в текстилната промишленост, изгради нова текстилна фабрика за плетива в Плевен, като с това на практика премести бизнеса си изцяло в България.

"По проект по оперативна програма "Конкурентоспособност" очакваме да ни бъдат доставени общо тринайсет машини от най-висок клас – плетачни, преси за гладене, пералня и сушилня", съобщи за "Капитал" Мануел Агудо, управител на "КНМ текстил".

Инвестиция по инициативата JESSICA

Изграждането на производствения комплекс на компанията започна в края на 2014 г. и приключи преди средата на тази година. Проектът се финансира от Societe Generale Експресбанк и Регионалния фонд за градско развитие по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA. Построени са две нови сгради - производствена база с прилежаща административна сграда с обща разгъната площ от над 3000 кв.м и склад с площ близо 1000 кв.м в Западната индустриална зона на Плевен.

Десетгодишният инвестиционен кредит в размер над 1.7 млн. евро е използван основно за премахването на съществуващия неизползван сграден фонд, част от бившия държавен завод за тексил "Саня", облагородяването на района, конструкция и оборудване на нова енергийно ефективна производствена база с модерна визия.

Освен в нов и енергийно ефективен сграден фонд по проекта са финансирани разходи за подобряване на прилежащата инфраструктура, създаване на нови зелени площи, ново осветление и 24-часово видеонаблюдение.

С потенциал за растеж

"КНМ текстил" е създадена в началото на 2011 г. като дъщерна фирма и наследник на Hygor SARL – френски производител с повече от 25 години опит в текстилната промишленост. Компанията е една от най-бързо развиващите се в Плевен с голям потенциал за растеж и през следващите години. "КНМ текстил" попада в топ 20 в сектор "Текстил" на класацията на "Капитал" за най-динамичните малки и средни компании - "Гепард", с ръст на приходите за 2015 г. над 30% до 9.55 млн. лв.

Дружеството е специализирано в производство на машинно плетени класически пуловери, жилетки и други изделия във високия ценови сегмент, предназначени главно за износ. "КНМ текстил" има осигурен пазар за готовата продукция и изградени трайни взаимоотношения с водещи европейски фирми в текстилната промишленост като френската Aaron с международно разпознаваемия бранд American Vintage. Произведената в Плевен продукция е предназначена изцяло за износ и захранва 140 магазина по цял свят.

С новооткритата база по проекта се очаква производственият капацитет на компанията да се удвои. Към момента във фирмата работят 110 души, като новите работни места са 30.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал