🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Минко Борджуков: Планираме изграждането на допълнителни складови площи в Плевен

Директорът "Бизнес развитие" в "Бългериън пропърти девелъпмънтс" пред "Капитал"

   ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Плевен. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
В Плевен обемите на логистичните площи са съпоставими с тези в други градове в страната, а наемателите са в няколко основни сегмента – куриерски услуги, авточасти, дистрибуция на бързооборотни стоки.

В рамките на новия Индустриален и логистичен парк в Плевен "Плевен ритейл център" - дъщерна на компанията "Бългериън пропърти девелъпмънтс", изгради и отдаде под наем на германския производител Nexans Autoelectric ("Електрокабел България") завод за производството на автомобилни кабелни системи. Сградата е разположена на перфектна индустриална локация, като е осигурен директен достъп към основната входно-изходна артерия на града посредством главната улица "Цар Самуил", както и възможност за директен пешеходен достъп от спирка на градския транспорт. Зоната се развива като модерна индустриална зона с потенциал за бъдещо разширение. Разположена е в жилищен комплекс "Сторгозия" на терен с площ 37 дка. За това какви са бъдещите планове за развитие на Индустриален и логистичен парк - Плевен, разказва Минко Борджуков, директор "Бизнес развитие" в "Бългериън пропърти девелъпмънтс".

Каква е перспективата за развитието на новия Индустриален и логистичен парк в Плевен, предвиждате ли нови инвестиции върху територията?

- Доколкото площта на имота с втори етап на разширение на завода би била почти усвоена, възможността за развитие е ограничена в рамките на нови около 3000 кв.м в северната му част. Не крием, че и в момента разглеждаме нови инвестиционни имоти в града, на които бихме търсили последващо развитие.

Ще има ли разширение на завода на Nexans, кога и с какви параметри?

- От самото начало на проекта е залегнала възможността за първоначално разширение с още 5000 кв.м производствени площи, т.е. това е почти двоен ръст на производството. Доколкото всяко начало е трудно, виждаме, че голяма част от първоначалните затруднения са преодолени, и вярваме, че съвсем скоро ще започне изграждането на предвидения етап за разширение.

Кои са наемателите в новопостроените складови площи, планирате ли изграждане на допълнителни?

- Наемателите в новопостроените сгради са добре познати – "Евро 07", "Спиди" и "Клио комерс". Доколкото към момента сградата е напълно отдадена, а договорите дългосрочни, стъпването на нови наематели е свързано с развитието на следващия етап.

В плановете ни е залегнало допълнителното изграждане на нови 3000 кв.м, като в момента водим предварителни разговори с потенциални клиенти, след финализирането на които бихме пристъпили към строителните дейности.

Какъв според вас е потенциалът за развитие на Плевен относно логистичните площи? Какви фирми наемат и имат интерес към този вид площи?

- По принцип развитието на логистичните площи винаги следва развитието на икономиката на съответното населено място, в случая по-скоро потреблението, но и производствената дейност.

В частност в Плевен обемите са съпоставими с други градове в страната, а наемателите в няколко основни сегмента са отбелязали растеж в последните години и в национален план – куриерски услуги, авточасти, дистрибуция на бързооборотни стоки. Потенциалът за развитие според нас е основно в тези области и е свързан както с растеж на обемите, така и с преместване на клиенти от по-стари и нефункционални помещения. Мотиви за това са, от една страна, оптимизация на работните процеси, подобряване на работната среда, намаляване на експлоатационните разходи, а от друга - завишаване на регулаторните изисквания за противопожарна защита, съхранение на хранителни стоки и др.

На какви цени се отдава под наем?

- Цената е величина, която се определя от различни компоненти. Винаги сме се старали да бъдем активна страна в отношенията ни с наемателите и освен качествени площи да можем да предложим качествени услуги и професионално управление на наетите сгради и помещения. За нас е важно да изберем верните наематели за нашите проекти. Целта ни е да познаваме бизнеса на партньорите ни, техните нужди и да търсим решения, които да им носят ползи по отношение на бъдещото им развитие и, разбира се, да растем заедно.

Конкретно за Плевен мога да кажа, че наемните нива са малко по-ниски, съпоставено с аналогични локации в по-големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе. Също така повечето клиенти, с които сме се срещали, имат ясно предпочитания към възможно по-малък пакет услуги с цел ценова оптимизация.

Пред пуск е първият ви проект в София - Логистичен парк "София Ринг". Какво представлява най-общо?

- Считаме, че имаме верните проекти на точното място, и създадохме продукт, който е конкурентен и успешен в дългосрочен план. Логистичен парк "София Ринг" е модерен комплекс от складови, офис и търговски площи. Намира се на първа линия на Околовръстен път - София, в района на с. Кривина. Комплексът е разположен на стратегическо място – между автомагистралите "Хемус" и "Тракия" и в близост до летище София. Разполагаме с изцяло изградена инфраструктура, включваща изпълнен локал за директен достъп от Околовръстен път - София, обособени зони за паркиране, тревни площи и собствен трафопост.

Освен отдаване под наем на офиси, складове и търговски площи предлагаме пълно логистично обслужване при гъвкави ценови условия. Целта ни е да улесним бизнеса на клиентите си, като им помогнем да се съсредоточат върху основния си бизнес, предлагайки гъвкави логистични решения.

Планирате ли нови проекти и къде?

- През годините сме се стремили към устойчиво развитие, като сме показали постоянство в инвестиционната си програма, въвеждайки в експлоатация нови обекти почти всяка година. Намеренията ни са да продължим по този път. В момента разглеждаме различни проекти, включително и закупуване на активи и развитие на нови за нас локации. Разполагаме със собствено финансиране и екип, способен да се справи с всички предизвикателства. Основният ни приоритет в момента е развитието на втора фаза на проекта ни Логистичен парк "София Ринг" на притежавания от нас имот от 92 500 кв.м, където планираме развитието на нови 42 500 кв.м модерни логистични площи.

В процес на преговори сме и за няколко проекта "по поръчка" за различни международни клиенти в областта на леката промишленост, както и на такива, свързани със складиране на стоки със специфични изисквания, като имаме увереност, че скоро ще започнем реализацията им.

Интервюто взе Силвия Златкова

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал