🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарът на жилища в Плевен се опитва да излезе от застоя

Липсва достатъчно ново строителство в града

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Плевен. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
Новият Факултет по фармация раздвижи пазара на наеми.

Пазарът на жилища в Плевен се е раздвижил през първата половина на годината, след като през миналата положението беше далеч по-тежко. Това показват наблюденията на агенции за имоти в Плевен. Брокери обаче отбелязват, че в момента няма достатъчно качествено предлагане на ново жилищно строителство. На зелено не се купува, а клиентите изчакват пълно завършване на строежа. Освен това голяма част от купувачите не са ориентирани какво търсят.

По-високи изисквания

Клиентите с по-големи възможности поставят и по-високи критерии по отношение на качество на вложените материали и трайни подобрения. От агенциите отчитат интерес към закупуване на качествени нови апартаменти в централната част на града, които имат парно отопление и гараж. Не са обаче много тези, които могат да си позволят да платят цена от 60 - 70 хил. евро за апартамент с площ от 130 до 160 кв.м. Комплекс "Домо", включващ еднофамилни жилищни сгради и намиращ се до парка Кайлъка, е най-привлекателната зона за живеене за хората с възможности.

Предприемачи строят и предлагат за 500 евро квадратен метър жилищна площ и 800 евро за кв.м търговска площ. Търсенето не е очакваното, а сделки се сключват и на малко под тези ценови нива. Обичайната брокерска комисиона е 2% върху стойността на сделката или 10 евро на кв.м.

В същото време се забелязва спад на цените на некачествените имоти – старо строителство от 60-те, 70-те и дори 80-те години на миналия век. Неатрактивни за купувачите засега остават високата част на Девети квартал, районът над Военна болница, старият квартал "Мара Денчева" и 4-те микрорайона на "Дружба" и "Сторгозия".

Медицински двигател

Добрата новина за пазара на наеми в града е откриването на новия Факултет по фармация. Заради това в близост до Медицинския университет се построиха жилищни сгради от типа хостели. Брокерите отбелязват, че наемите в тази зона са достигнали рекордни нива за града през годината, като луксозен напълно обзаведен апартамент е отдаден за 900 лв. на месец.

В района на университета се забелязва дефицит на заведения и магазини. Изцяло ще се отдава под наем нова сграда с 11 апартамента. Срещу 500 лв. без ДДС наемателите ще получат напълно обзаведен и оборудван нов апартамент, снабден с климатик, печка и всичко необходимо за живеене.

В момента районът на Медицинския университет и СОУ "Иван Вазов" в централната градска част са най-атрактивните зони от града за отдаване под наем и покупко-продажби.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал