🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още едно лечебно заведение ще заработи в Плевен до края на годината

Високотехнологичната многопрофилна болница "Сърце и мозък" е част от групата на "Търговска лига"

Над 350 души – лекари и медицински специалисти, вече са назначени.
Над 350 души – лекари и медицински специалисти, вече са назначени.
Над 350 души – лекари и медицински специалисти, вече са назначени.
Над 350 души – лекари и медицински специалисти, вече са назначени.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Плевен. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
Инвестицията в изграждането и оборудването на болницата е над 35 млн. лв.

До края на тази година в Плевен предстои да бъде открита високотехнологична многопрофилна болница за активно лечение "Сърце и мозък". Най-новото лечебно заведение е оборудвано с последно поколение апаратура без аналог в Източна Европа. То е част от Българския Кардиологичен Институт от фирмената група на "Търговска лига – Национален аптечен център" - основен дистрибутор на производителя от фармацевтичната група "Чайкафарма". Инвестицията в изграждането и оборудването на плевенската болница е над 35 млн. лв.

МБАЛ "Сърце и мозък" ще осигурява комплексно лечение на сърдечно-съдови и неврологични заболявания – инфаркти, инсулти, мозъчни тумори, съдови заболявания. Това е и първата кардиохирургия в цяла Северна България (с изключение на Варна), което обуславя изключително важната й социална мисия за пациентите в цели осем области от страната: Плевен, Враца, Видин, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

Капацитет и екип

Новопостроената МБАЛ е разположена на пет етажа върху имот от близо шест декара. В нея денонощно ще работят седем отделения, покриващи най-високото трето ниво на компетентност в съответствие с утвърдените медицински стандарти – Кардиология (вкл. инвазивна кардиология), Кардиохирургия, Съдова хирургия, Неврология, Неврохирургия, Рехабилитация, Реанимация и интензивно лечение, а капацитетът на лечебното заведение е 130 легла.

Над 350 души – лекари и медицински специалисти, вече са назначени, а високотехнологичната болнична дейност ще се извършва в постоянно международно сътрудничество с водещите световни клиники и научни кардиологични дружества в Европа и Съединените щати. Сътрудничеството с местния Медицински университет би създало предпоставки за превръщането на болницата в съвременна университетска база за подготовка на лекари и медицински персонал по широк кръг специалности в модерна и отговаряща на последните изисквания среда.

В новопостроената болница са внедрени иновативни за България здравни технологии, включващи хибридна операционна зала с интраоперативен ядрено-магнитен резонанс и роботизирана кардиохирургична зала.

Тъжна статистика

По данни на Националния статистически институт сърдечно-съдовите заболявания имат най-голям дял спрямо всички останали заболявания сред населението в България като причинител на смърт, а нуждата от превенция, ранна диагностика и лечение на пациенти, страдащи от такива заболявания, занапред остава изключително остра. Високата сърдечно-съдова заболеваемост има пряка връзка и с инвалидизацията на болните – около 35% от общия брой на новоинвалидизираните лица се дължи на болести на кръвообращението, а при хора със загуба на работоспособност от 50 до 70% основен фактор са болестите на органите на кръвообращението.

За Български Кардиологичен Институт

Българският Кардиологичен Институт включва още 5 високотехнологични специализирани болници за активно лечение по кардиология в градовете Варна, Ямбол, Велико Търново и Шумен, както и седем медицински центрове за доболнична помощ, осигуряващи всички водещи специалности – кардиология, ендокринология, неврология, хирургия, УНГ, АГ и др. В клиниките работят общо 500 служители, като 120 от тях са лекари, а 10 от назначените специалисти са висококвалифицирани европейски лекари.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rador avatar :-|
    Rado

    Това е и първата кардиохирургия в цяла Северна България (с изключение на Варна), което обуславя изключително важната й социална мисия за пациентите в цели осем области от страната: Плевен, Враца, Видин, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Дотук добре. 20 реда по-нататък пише, че този Български Кардиологичен Институт имал още 5 високотехнологични болници в Шумен, Варна, Велико Търново и Ямбол. Извинете, без Ямбол другите градове в коя България са?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал