🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската Leoni Grup проучва Плевен за първата си инвестиция в България

Градът се опитва да възстанови позицията си на производствен център

Капитал    ©  Силвия Златкова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Плевен. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Голям германски инвеститор – производител на кабелни системи за леко- и тежкотоварни автомобили - Leoni Grup, оглежда Плевен за първата си инвестиция в България. Компанията е първа в Европа и четвърта в света като обем производство, има намерение да реализира първото си вложение с предимство в Северозападна България.

"Очакваната инвестиция е между 30 и 48 млн. евро", съобщи пред "Капитал" кметът на Плевен Георг Спартански. Перспективата е за разкриване на 2000 работни места за неквалифициран персонал и още близо 500 квалифициран персонал и администрация на първи етап.

Основана през 1917 г., към момента Leoni Grup има 40 предприятия в 17 държави с около 75 хил. служители. Инвеститорите са посетили освен Плевен Ловеч, Лом и Видин.

Ръководството на компанията е мотивирано не само да запази, но и да разшири позициите си на световен пазарен лидер. Германските инвеститори имат желание да открият предприятие или клон на Leoni в България. В разговорите с Георг Спартански те са информирали, че имат пълната готовност за няколко месеца да обучат персонал и да осъществят необходимия подбор на кадри.

"Самият факт, че искат да инвестират такъв финансов ресурс, е показателен за възможностите на компанията", коментира кметът и допълни, че потенциалните инвеститори са запознати, че в Плевен има друга германска компания производител на кабелни системи, "Нексанс", и конкуренцията не ги плаши.

Кой гледа към Плевен

Плевен е във фокуса и на друга водещата в световен мащаб компания в инвестиционното машиностроене и изработка на компоненти за транспортното машиностроене Kennametal, чиито представители бяха в града преди по-малко от година. Намерението им е свързано с планирана инвестиция в три етапа. На първия ще бъдат нужни 150 работници и служители, а на последния те ще нараснат на 600.

Американска Kennametal е производител на високоякостни сплави за минната и пътностроителната индустрия, чиито продукти са и част от болидите на Формула 1 и много от сондите на НАСА. Компанията с 80-годишна история е сред водещите световни иноватори в сферата на металознанието и авангардните сплави и материали. Тя е внедрила над 1700 патента в продуктите и производството си. Сред популярните й марки е моделът бургии "Видия". Фирмата реализира 3 млрд. долара продажби с 50-те си производствени бази и офиси в 60 държави, в които са наети близо 14 хил. служители.

Интерес към Плевен проявява турската компания за производство на електрически трансформатори Enpay. Той е провокиран от идеята за преместване на фабриките на фирмата от Турция и Словения в България. Така нейни представители обхождат различни общини, за да намерят подходящо място за реализация на инвестицията си.

Обещаващо вложение от 20 млн. евро иска да реализира и френската компания - производител на малц "Малтери Суфле", която от доста време е с намерение да разшири производството си тук. Преодолян е тежък проблем с инфраструктурата, осигуряващ пътя до фабриката на дружеството в индустриалната зона в Плевен, с което е осигурена възможност за нормална работа за доставка на зърното и транспортиране на готовия малц за нуждите на бирената промишленост. Крайното решение за местоположението за разширяване на инвестицията - дали ще е в Плевен или на друго място ще зависи от собствениците във Франция.

Свободните места за инвестиции

Има достатъчно на брой частни терени, които могат да се предложат на потенциални инвеститори. Една от привлекателните територии, върху която могат да се случат мащабни вложения, е тази на бившия циментов завод с обща площ от близо 200 дка. Теренът е свободен, но е обременен с постройки със специфичен предмет на дейност. В близост до тази територия община Плевен разполага с терен от 13 дка. Местната администрация има и други налични терени, които може да предложи на инвеститори, като например терен от около 30 дка и такива с по-малка площ. Според профила си едни фирми търсят терен в индустриална част, други предпочитат да инвестират в друга част, желанието на едни е за по-големи терени, на други – за по-малки, в близост до магистрала или до жп линия, според спецификата на производството.

"Когато предлагаме терен на ключов инвеститор, идеята ни не е да спечелим от земята, а по-скоро да дадем възможност инвестицията да се реализира", категоричен е Георг Спартански. Той акцентира на това, че общината може да съдейства при свързването на търсещия терен инвеститор, ако той се ориентира не към общински, а към частен имот с компаниите на плевенска територия, които притежават такива терени и са готови да ги дадат под наем или да ги продадат за изграждане на нови производствени мощности.

От очаквани към реални вложения

Изграждащият се административно–производствен комплекс "Десизо Монни" за над 25 млн. лв. в Плевен включва строителството на две модерни фабрики в една обща сграда, корпоративна офисна сграда и модерен клуб за работещите в компанията.

Със средства от Societe Generale Експресбанк и Регионалният фонд за градско развитие по инициативата JESSICA пък беше изградена и пусната в експлоатация нова фабрика за плетива на "КНМ текстил". Продължават инвестициите в италианската фирма "Неви фешън текстайл", а производителят на класическа мъжка конфекция "Пагани стил" построи нова шивашка фабрика.

Амбицията на производителя на на сглобяеми строителни компоненти "Метекно България" през 2017 г. е свързана с увеличение на капацитета на производството с до 70%. Компанията си е поставила за цел да достигне лидерска позиция на пазара на сандвич-панели в България.

До 40% достига ръстът в износа на дограми и стъклопакети на водещата плевенска фирма "Милкана" с реализирани множество обекти в страната и в чужбина.

С инвестицията на производителя на автомобилни кабели "Нексанс" и на логистична база новият индустриален парк в Плевен продължава успешното си развитие.

Една от новите инвестиции в града е предприятието за производство на пелети за отопление Kwood, което беше официално открито в средата на октомври. Поточната линия осигурява капацитет 1-1.5 тона на час. Продукцията е ориентирана към пазари в България, Италия, Гърция. Намерението е за разширяване на инвестицията.

Продължават инвестициите във високотехнологичната МБАЛ "Света Марина" – Плевен, като през това лято започна изграждането на корпус 2 на болничното заведение. Предстои отваряне на новопостроената кардиоболница. Инвестиционни проекти реализират и частните МБАЛ "Авис Медика" - първата частна болница в Плевен, и МБАЛ "Свети Панталеймон". С целеви средства от държавата беше изграден новият факултет по Фармация към Медицински университет – Плевен. Обещаващите инвестиции в сферата на здравеопазването дават посоката - изграждане и утвърждаване на Плевен като здравен център на Балканите.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал