🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

До 30 млн. лв. ще достигнат инвестициите в МБАЛ "Света Марина"

В момента се изгражда вторият корпус на болницата, като неговото пълно завършване е планирано за 2018 г.

Модерен диагностичен център ще заработи в края на 2016, а до 2019 г. Плевен ще има болнично-диагностичен и възстановителен комплекс, с който малко градове в Европа могат да се похвалят
Модерен диагностичен център ще заработи в края на 2016, а до 2019 г. Плевен ще има болнично-диагностичен и възстановителен комплекс, с който малко градове в Европа могат да се похвалят
Модерен диагностичен център ще заработи в края на 2016, а до 2019 г. Плевен ще има болнично-диагностичен и възстановителен комплекс, с който малко градове в Европа могат да се похвалят    ©  Дневник
Модерен диагностичен център ще заработи в края на 2016, а до 2019 г. Плевен ще има болнично-диагностичен и възстановителен комплекс, с който малко градове в Европа могат да се похвалят    ©  Дневник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Плевен. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

До 30 млн. лв. се очаква да достигнат инвестициите в частната високотехнологична МБАЛ "Света Марина" - Плевен, в края на тази година. Това съобщи за "Капитал" един от създателите ѝ и финансов директор - Валери Карааргиров. Болницата отвори врати през юли 2015 като разширение на известната в цяла България специализирана болница за активно лечение на гинекологични заболявания, една от първите частни болници за активно лечение в страната, създадена през 2002 г.

На три етапа

През лятото на тази година започна изграждането на Корпус 2 на болничното заведение с площ от близо 4000 кв.м. Новият инвестиционен проект е разделен на общо три етапа. В края на тази година се очаква да бъде завършен първият от тях, който включва отделение по нуклеарна медицина с позитронно-емисионен компютърен томограф PET/CT, обновения Център за безоперативно лечение на тумори чрез ултразвукова аблация – HIFU, отворил врати през 2012 г., който е единствен в Източна Европа, както и разширението на отделението за "Образна диагностика" с един от най-съвременните мамографски апарати, производство на водеща немска компания.

Очаква се да бъде закупен и магнитно-резонансен томограф. Корпус 2 ще разполага с единствения в Северна България PET CT в частна болница – оборудване за изключително важни изследвания при онкологичните заболявания. Така, наред с компютърния томограф, рентгеновия апарат и новите високотехнологични апарати за диагностика, ще се подсигури максимална прецизност при поставяне на диагнозата и определяне на оптималното лечение на пациентите.

В Корпус 2 ще има също и конферентна зала с възможности за телекомуникации за обучение на студенти, специализанти, докторанти, както и за провеждане на научни конференции и други научни форуми.

Във втория етап през пролетта на 2017 г. ще заработи отделението по медицинска онкология (химиотерапия) на стойност 1 млн. лв., а с третия етап, планиран за 2018 г., цикълът ще се затвори с лъчетерапия. "Инвестициите в направление лъчетерапия ще са най-скъпото предстоящо вложение за над 10 млн. лв.", казва Валери Карааргиров. Към момента вървят преговори в ранен етап с водещите в света производители на оборудване за радиолечение. Плановете са свързани с това пациентите да имат достъп до най-доброто в областта на съвременното лечение на онкологичните заболявания.

Перспективата

Целият болничен комплекс ще се разгърне върху площ от 50 дка срещу магазин "Метро". Към момента от общата територия са усвоени около 20 дка. Корпус 1 на болницата е разположен върху 10 дка, от които застроената площ е 5 дка. В момента се застрояват още 5 дка. Между двата корпуса е изграден паркинг за пациенти с над 170 паркоместа, разположен също на около 5 дка.

В перспектива има още 30 дка за развитие на комплекса. На следващ етап се предвижда да бъдат изградени още рехабилитационен център, спортен комплекс и хотел. Предвижда се оформянето и развитието на парк.

До 2019 г. Плевен ще има модерен онкокомплекс с параметрите на Европейския онкологичен институт в Милано, изграден извън Милано, върху площ от същия порядък. Това е центърът, с който МБАЛ "Света Марина - Плевен" работи съвместно по много проекти и е послужил за модел на центъра тук.

Високотехнологичната болница

Новопостроената болнична сграда – Корпус 1, която работи от година, е с площ 7000 кв.м, разполага със 115 легла. При реализация на проекта се залага на високотехнологичната апаратура и на зелените технологии при строителството.

В реализацията на проекта са участвали 106 български и чуждестранни фирми, 32 са от Плевен. Участвали са компании от 10 европейски държави - Германия, Италия, Великобритания, Франция, Испания, Финландия, Португалия, Белгия, Австрия, Чехия и САЩ.

Какво показва статистиката

Година след като болницата заработи, над 14 000 пациента са се доверили на специалистите на МБАЛ "Света Марина" за решаване на техните здравословни проблеми или за профилактика. Това са пациенти от страната и чужбина. От големите градове най-много са те от областите София, Бургас, Варна, Русе, Габрово, Велико Търново, Пловдив и Стара Загора. Чуждестранните пациенти пък са от Канада, САЩ, Испания, Великобритания, Италия, Германия, Румъния, Гърция, Русия, Украйна и Македония.

За 14 месеца от откриването през юли 2015 г. в болницата са извършени около 4630 операции. Над 1/3 от тях са операции от най-сложен вид, изискващи участие на екипи от различни специалисти. Извършени са оперативни дейности на злокачествени образувания в напреднал стадий на матка, яйчник, простата, бял дроб, гърда, бъбрек, черен дроб, панкреас, щитовидна жлеза. 63% от операциите са направени лапароскопски, т.е. като минимално инвазивни или т.нар. безкръвни операции.

Това е единствената болница в Централна и Източна Европа, в която пациентите могат да получат комбинирано лечение от хирургия и неинвазивно лечение чрез ултразвукова аблация (HIFU - хайфу) на едно място с цел постигане на максимално добри резултати.

МБАЛ "Света Марина - Плевен" е в процедура по акредитация за своите нови дейности и се очаква комисия. Отделението по "Акушерство и гинекология" вече е акредитирано, като до края на годината се очаква да придобие статут на университетска болница и да стане база за обучение. Болничното заведение залага на върхови технологии и методи на лечение, високоекспертен екип от специалисти, много от тях с международно признание, на иновативна апаратура, както и интегрираната болнична информационна система. Ръководителите на болницата вярват, че всички тези фактори са предпоставка за успешно покриване на изискванията за най-престижната международна сертификация за сигурност и качество на болничното лечение, за която също са в подготвителна процедура. За развитие на медицинския туризъм МБАЛ "Света Марина - Плевен" открива представителни офиси в Англия, Гърция, Румъния и Македония и има специализиран отдел за обслужване на чуждестранните пациенти.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал