🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конструкцията за новия завод на "Язаки" в Димитровград ще бъде доставена от Плевен

До края на януари 2017 г. се предвижда основната конструкция на сградата да бъде изградена 90%

"Иво Петров – архитекти"
"Иво Петров – архитекти"
"Иво Петров – архитекти"    ©  "Иво Петров – архитекти"
"Иво Петров – архитекти"    ©  "Иво Петров – архитекти"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Плевен. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Хилядатонна стоманена конструкция за новия завод на "Язаки" в Димитровград ще тръгне от Плевен. Подготовката на производството й вече е започнало и предстои да бъдат произведени първите елементи от нея, а в рамките на месец се очаква да стартира и експедицията им на обекта, съобщиха за "Капитал" от плевенската строително-инвестиционна компания "Хоризонт - Иванов", инвеститор и изпълнител на проекта.

Това е една от мащабните конструкции на строящите се в момента сгради в България, а също и най-голямата на обектите, които "Хоризонт – Иванов" изпълнява сега. Тя ще бъде произведена и доставена на обекта в Димитровград етапно. В рамките на три месеца до края на януари 2017 г. се предвижда основната конструкция 90% да бъде вдигната. Според направените разчети месечно ще се изпълняват по 300 тона от конструкцията. Сградата е с размери 32 на 18 м.

Проектът

Това ще е третият завод на японската компания в страната след тези в Сливен и Ямбол. Той ще е един от най-големите заводи на "Язаки" в Европа и в него ще се произвеждат кабелни инсталации за "Мерцедес". Очаква се заводът да бъде готов през юли 2017 г. Общата сума на инвестицията в него е 50 млн. евро. Строителството на фабриката стартира с официална първа копка в края на месец юли. Инвеститор е "Хоризонт - Иванов", а "Язаки" ще наеме от него помещенията за срок от най-малко десет години.

Новата фабрика ще бъде изградена между Димитровград и Хасково, в местността Голата чука край село Крепост. Производственото предприятие ще е разположено върху терен с площ 64.5 дка, а разгънатата му площ ще бъде почти 30 хил. кв.м. Сградата е проектирана от архитектурно бюро "Иво Петров – архитекти" и включва необходимите производствени и складови зони, помещения за сградна и техническа поддръжка.

Сградата включва административно-битов блок на две нива с площ близо 3000 кв.м всяко. Производствено-складовата част ще е на един етаж и с площ почти 24 хил. кв.м.

Строителят инвеститор

"Хоризонт - Иванов" работи в областта на индустриалните и търговските имоти, като предлага различни услуги – от чисто строителство до разработване на проекти по поръчка на клиентите си, включително и като инвеститор, който впоследствие отдава под наем сградите, какъвто е и случаят със завода на "Язаки".

Сред по-известните проекти на "Хоризонт - Иванов" са изграждането на завода на Nexans в Плевен, участието й в строителството на зала "Арена Армеец" в София и производството и монтажът на 1500 т метална конструкция на новия терминал на летище София.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал