Как турският холдинг "Техно Акташ" избра България

Базата край Куклен снабдява европейските пазари с пневморесори за автомобили и влакове

Хората от Пловдив вече обучават нови работници в други места по света
Хората от Пловдив вече обучават нови работници в други места по света
Хората от Пловдив вече обучават нови работници в други места по света    ©  Капитал
Хората от Пловдив вече обучават нови работници в други места по света    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив"

Когато преди дванадесет години турският индустриален холдинг "Акташ" търси позиция за европейската си производствена база, изборът е България. Предприемчивият Шахап Акташ – председател на съвета на директорите на холдинга, вече е създал логистична складова база в Германия. А българското предприятие трябва да зарежда тези складове с 300 000 пневморесора годишно. Инвестицията тогава е на стойност 4.5 милиона евро, финансирана изцяло със средства на компанията майка.

"Тези средства бяха възвърнати от печалбата още на третата година. Бързата възвращаемост се дължи на факта, че холдингът ни предостави своите рентабилни пазари и клиенти. А ние разширихме пазарите към Източна Европа, която е по-близо до нас", коментира инж. Синан Емин – член на съвета на директорите на "Техно Акташ" АД.

Поглеждайки назад, Емин счита, че решаващата роля за избора на България като производствена база на холдинга е нейното географско положение, близко до европейските пазари. А близостта до компанията майка според него също е важна, защото именно в Турция се създават новите модели на въздушни възглавници за автобуси, камиони и ремаркета, така че времето за усвояване се скъсява. В първите две години говорехме за качество, а сега говорим за срокове на доставки и време на усвояване на новите модели, защото качеството на продуктите ни е стандартно високо, доволен е инж. Синан Емин.

Особености на работната сила

На старта "Техно Акташ" разкрива 100 нови работни места. Работещите в компанията и днес са толкова. Работят на 3 смени 5 дни от седмицата. Спецификата на производството на пневморесори не предполага голям брой работници, тъй като производството е серийно, с висока степен на механизация и автоматизация и с висока степен на добавяне на стойност от всеки работник. Като единствено предприятие от този вид у нас "Техно Акташ" по необходимост само обучава работниците си. Обучението продължава минимум 3, максимум 6 месеца, в зависимост от това в кой от седемте производствени участъка ще работи всеки.

"Когато подберем и обучим хората си, те стават вече ценни за нас. А ние се стремим да бъдем ценно работно място за тях. Затова нямаме съществено текучество", казва Емин. Тези обучени работници дори поемат обучението на хора в новите предприятия на холдинга по света. "Още през 2011 г. изпратихме наши работници-обучители в завода в Южна Америка. После през 2013 г. изпратихме наши колеги от производството в Китай, където холдингът инвестира в ново предприятие в района на Шанхай", разказва Синан Емин.

Разширяване

"Техно Акташ" възнамерява още през тази година да увеличи производството си. На най-престижния панаир в сектора на автомобилните части във Франкфурт компанията е намерила доста нови потенциални клиенти в Европа. Ръководството мисли, че не е необходима нова инвестиция в техника, а само в нови работници. Компанията търси да назначи още 10 нови машинни оператори, с които да посрещне нарасналото търсене на продукцията си. "През последните 3 години производството ни носи около около 20 милиона лева оборот годишно и печалба 2.5-3 милиона лева." Ръстът им досега е около 15 процента, но плановете, казва Емин, са това да се засили.

Изданието е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 19-25 октомври (пакетна цена 4 лв.). Можете да го поръчате и самостоятелно (7 лв.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по темата вижте тук.
Все още няма коментари
Нов коментар