Опит за съвършенство

Световното първенство по гребане в Пловдив беше добре организиран празник

Над 900 участници от 62 страни взеха участие в световното първенство по гребане на Гребния канал в Пловдив
Над 900 участници от 62 страни взеха участие в световното първенство по гребане на Гребния канал в Пловдив
Над 900 участници от 62 страни взеха участие в световното първенство по гребане на Гребния канал в Пловдив    ©  Михаил Ванчев
Над 900 участници от 62 страни взеха участие в световното първенство по гребане на Гребния канал в Пловдив    ©  Михаил Ванчев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив"

Жан-Кристоф Ролан е в офис, чиито прозорци разкриват панорама към гребния канал на Пловдив. Президентът на Световната федерация по гребане прекара в този офис над седмица, докато от 8 до 16 септември в града се проведе световното първенство. Ролан, който е бивш гребец, няма как да не се наслаждава на гледката: цялата флотилия е от 400 лодки, а всеки момент от светлата част на денонощието на вода в гребния канал има между 30 и 50. Този спорт не е масов, но е мотивиращ, обяснява Ролан. "Всяко загребване е опит за съвършенство. Академичното гребане не създава кумири. Но създава личности", казва той.

Световното първенство по гребане е голямо събитие. В Пловдив имаше отбори от 62 страни, а гребците бяха над 900. Това изисква много добра организация - всички тези хора трябва да имат еднакво време за тренировки, а стартовете да са точно през 10 минути. Зад кулисите тече много работа.

Лодките

Това, което не се вижда от зрителите на световното първенство, а и малко хора знаят, че изобщо съществува, са прецизните измервания на теглото на лодките, теглото на гребците и на кърмчиите. Това се прави преди и след всяка гонка. За да има наистина равен старт за всички. А ако лодката е по-лека, ако кърмчията е по-лек от 50 килограма?

Тогава съдийският екип на Ели Сабо прикрепва тежести на дъното на лодката и ако някой си помисли да хитрува и ги махне по време на състезание – край, остава последен. Впрочем много е трудно да надхитриш бившия израелски военен Сабо, защото той самият е гребец. И всеки ден гребе сам или с партньора си на река край Тел Авив. Нищо, че е на 67 години.

Доброволците

Събитие от този мащаб не може без тях. Самият Жан-Кристоф Ролан например не получава заплата за работата си като президент на FISA. Не зная дали получава и командировъчни, за да дойде в Пловдив. Единственото, което мосю Ролан получава безплатно, е гребният тренажор в хотелската му стая, защото не иска да пропусне едночасовата си сутрешна тренировка, независимо къде по света се намира.

Ели Сабо си е платил сам билета от Тел Авив до Пловдив, както и хотелската стая. Единственото, което получава безплатно тук, е храна и вода.

И така е от горе до долу. Доброволци държат лодките на старта. Доброволци съпровождат отборите до хотела и ги вземат оттам до гребния канал. Доброволци събират информация за пресцентъра и разнасят информация за състезанията сред публиката. На световното първенство имаше общо над 120 доброволци от пловдивските гимназии. Струваше си човек да се запознае с някои от тях, за да види какво е новото поколение.

Състезателите

По двукилометровото състезателно трасе на гребния канал в Пловдив имаше истинско съзвездие от елитни състезатели. Шестдесет и един олимпийски и световни шампиони гребаха тук. Резултатите в Пловдив пък доказаха интересен факт за развитието на техния спорт - в академичното гребане няма суперсила. Четири нации грабнаха по 3 златни медала, пет имат по 2 златни медала, шест имат по един златен медал от световното първенство. Това направи състезанието още по-интересно и вълнуващо.

За втори път на най-голямото състезание в света имаше и парагребци. FISA е една от първите спортни организации в света, която не прави разлика в отношението си към гребци и парагребци, казва Феи Хо – председател на параолимпийската комисия на Световната федерация по гребане. "Гребането е спорт за всеки. Дистанция е еднаква за всички – 2000 метра. За пръв път тя бе тествана от парагребците през 2017 г. На световното първенство по гребане в Пловдив 40 страни изпратиха свои отбори, а броят на лодките с парагребци в тях е 71", каза госпожа Хо.

Оценката

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, Жан-Кристоф Ролан, кметът на Пловдив и олимпийските ни шампиони по гребане направила символична първа копка на втория гребен канал. "Получихме най-добрата оценка от FISA за организационните ни усилия да направим превъзходно световно първенство по гребане", заключи Иван Попов, председател на организационния комитет на световното първенство по гребане в Пловдив. Към днешна дата градът е част от елитен клуб: той е една от едва 15-те локации в света, които са приютявали повече от един път световно гребно първенство. Още следващата година Пловдив ще бъде домакин на регата от състезанията за Световната купа по гребане.

Ефектите

Покрай световното първенство пристигнаха не само 900 елитни атлети от цял свят, но и 140 журналисти и много фенове. В дните на първенството в Пловдив можеха да бъдат видени големи групи туристи от дестинации, които не са особено типични за Града под тепетата - например Нова Зеландия. Настрани от купона и емоциите покрай гонките Пловдив в началото на есента със сигурност остави добри спомени за мнозина. Това е ценна инвестиция, която дълго се отплаща.

Изданието е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 19-25 октомври (пакетна цена 4 лв.). Можете да го поръчате и самостоятелно (7 лв.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по темата вижте тук.

Все още няма коментари
Нов коментар