🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Огромният хотел на Старосел

С 22 млн. лв. се довършва най-големият нов хотелски комплекс в Пловдивска област

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив"

22 млн. лв. са голяма инвестиция за всеки град в България. За село с 1000 жители обаче са си направо чудо. Толкова ще бъде крайната инвестиция на "Старосел инвест груп" в новия им хотел в малкото село, известно с тракийската гробница наблизо и с предишния хотел на същата група.

Така в Старосел отваря врати нов четиризвезден хотел, както и шесткилометров водопровод за минерална вода. Партньорите в компанията – Димитър Димитров и дружеството "Балкантабако" (собственост на кипърска фирма и представлявано от Теодора Тренева), изграждат "Тракийска резиденция" като нова част от вече съществуващия комплекс за винен и СПА туризъм. Това трябва да се превърне в най-големия нов комплекс в Пловдивска област.

Мащабът

Общата застроена площ на четиризвездния хотел е над 20 000 квадратни метра и ще има 140 стаи и 14 луксозни студиа. "Качеството на услугите в новия ни хотел отговаря на категория 5 звезди, но заради наши бизнес съображения решихме да поискаме и получихме категория 4 звезди", казва Димитър Димитров. "Отначало проектът ни беше за хотел с 16 500 кв.м, но после добавихме още инвестиционни средства, за да надхвърлим 20 000."

Строителството е започнало още на 1 септември 2016 г. и вече се посрещат първите гости, казва Димитров, инвестиционен партньор в "Старосел инвест груп". Двамата съдружници са инвестирали в проекта основно свои средства, но също така имат и банкови кредити, които трябва да бъдат изплатени за срок от 5 до 6 години. Димитър Димитров обаче е убеден, че компанията ще възвърне инвестицията си още след 4-4.5 години.

Концертен туризъм

Инвеститорите започват проектирането с идея да направят голяма конферентна зала за бизнес срещи, конгреси и други събития, така че в нея да могат да се съберат на едно място до 450 души. Малко по-късно възниква идеята залата да бъде такава, че в нея да може да се възроди фестивалът "Златният Орфей". Това обаче не може да стане, ако залата не е акустична. Така че инвестицията нараства още и комплексът в Старосел ще има специална зала за концерти, за кино, за конгреси и дори за сватби, с 450 седящи места.

Акустичният проект на залата е дело на инж. Георги Хлебаров и вече е закупена отлична озвучителна техника, така че тук ще могат да концертират музиканти, изпълняващи всякакъв вид музика - от класическа музика, през джаз до съвременна. Залата ще бъде готова към 20 октомври, а двамата инвеститори вече обмислят кой ще концертира пръв в нея след откриването й.

Но вместо "Златният Орфей" тук ще търсят нещо ново – фестивал, свързан с траките. Старосел все пак е разпознаваем като ранно тракийско средище и това предопределя разработването на бъдещия фестивален формат. Освен голямата зала в новия хотел "Тракийска резиденция" има още 5 конферентни зали с капацитет от 12 до 40 души, както и голям ресторант с 450 места.

Услуги в повече

Инвеститорите са преценили, че досегашният капацитет на минералната вода няма да бъде достатъчен, за да развият още своя СПА бизнес. В комплекса се изграждат нови 3 басейна, както и места за воден отдих и възстановяване с обща площ над 3000 квадратни метра. Затова влагат допълнително над 2 милиона лева във водопровода до минералните извори в съседното село Красново, което е известно с качествата на своята вода.

"Целта ни е да запазим температурата на водата, която в извора е 54 градуса по Целзий, а в Старосел ще достига на 48 градуса. Много голямо внимание и средства отделяме в новата ни зона за винени терапии – винен пилинг, терапии с екстракти от вино и винена кал. Идеята ни е до 3 години да станем лидер във винотерапиите в България и на Балканите", заключи Димитър Димитров. До новия хотел "Тракийска резиденция" ще могат да кацат и хеликоптери.

Изданието е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 19-25 октомври (пакетна цена 4 лв.). Можете да го поръчате и самостоятелно (7 лв.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по темата вижте тук.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    messera avatar :-|
    Willy Messerschmitt
    • + 10

    Предозиране ...и още нещо!

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 8

    Започва да се строи конферентна зала, но се минава към акустична за Златният Орфей, а сега се мисли за тракийски фестивал, но всъщност става за всякаква музика.
    Някой се чуди какво да прави с парите си.?!

    Нередност?
  • 3
    qvd50491823 avatar :-?
    Костадин Иванов
    • - 1
    • + 6

    Не ми е ясно защо да нощувам на място, което мога да разгледам максимум за два часа, ама какво ли разбирам аз....

    Нередност?
  • 4
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • + 4

    Бях с гости от чужбина. Дегустацията е в подземно помещение оформено в тракийски стил (или както там го разбира собствекът му). Винцето беше добро, но нямат собствени насаждения, а регионът позволява да се правят добри бели вина - вземете карловския мискет например, да не говорим за карловската ракия :) .
    Стаите бяха добри, а кухнята - супер, като домашна. Моите гости видяха гробниците и в съчетание с пребиваването в хотела, останаха впечатлени.

    Има смисъл от такива инвестиции. Дано управляват комплекса не само с амбиции, но и със смисъл.

    Нередност?
  • 5
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 1

    До коментар [#4] от "Алф":

    Така е. Съгласен съм с Вас, колега.

    По повод на първия коментар - и на мен ми изглежда доста грандомански целият този проект, но инвеститорите си преценят дали, за какво и как да влагат парите си. Според мен има потенциал този комплекс, стига да се управлява мъдро и разумно.

    Нередност?
  • 6
    skitnik1 avatar :-|
    Дончо Колев

    Комплекса хубав, но извън оградата си е мизерия. Дано имат добро управление.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал