Търговецът на лепила

Защо Мехмет Ердем дойде в България

"Агроден" ще удвои производството до 7 хил. тона индустриално лепило годишно
"Агроден" ще удвои производството до 7 хил. тона индустриално лепило годишно
"Агроден" ще удвои производството до 7 хил. тона индустриално лепило годишно
"Агроден" ще удвои производството до 7 хил. тона индустриално лепило годишно
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив"

На 20 септември тази година се навършват две години, откакто Мехмет Елчин Егмен е в България. Тогава инвеститорът решава да започне със създаването на компанията си "Агроден", която търгува с индустриални лепила. Сега, две години по-късно, върху 5 хил. кв.м във фабриката в село Цалапица край Пловдив вече се произвеждат голяма част от всички 120 марки лепила, регистрирани и запазени като бранд от фирмата майка Oynurden Kimya AS, Турция.

"Агроден" ще удвои производството до 7000 тона индустриално лепило годишно. В момента дневното производство е около 15 тона, но с три нови машини, въведени в действие, ще достигне 30 тона. "Построихме фабриката и я пуснахме в действие за две години, като общата стойност на инвестицията е близо 5 милиона евро. Сега ние сме единствената фирма в България, която произведа индустриално лепило", твърди Христина Трифонова, управител на "Агроден" ООД.

Инвестиционният избор

на Мехмет Егемен за новата производствена мощност е икономически логичен. Фабриката е близо до фирмата майка в Истанбул – оттам се получава производствено ноу-хау, технологии, обучение в производствените тънкости на индустриалното лепило. А готовата продукция е по-близо до основните пазари. "Агроден" вече може да обслужва директно клиентите в Полша, Румъния, Холандия, Турция, Украйна, Русия, както и в много страни от Близкия изток.

В зависимост от размера на поръчката продукцията на "Агроден" е конкурентоспособна във всяка точка на света. Инвестицията е финансирана изцяло с капитал на турската фирма майка. "През последните 2 години бяха продадени дялове от "Агроден" на холандско търговско дружество и в момента увеличаваме капитала от 500 хил. на 1.5 млн. лева. Така че вече сме турско-холандска компания", обяснява Христина Трифонова.

Индустриалните лепила

на "Агроден" се използват в различни индустрии. Приложение имат в текстилната, кожарската, обущарската, галантерийната, килимарската промишленост, но също така за автомобилостроенето и мебелното производство. А до края на годината във фабриката в Цалапица ще произвеждат високотехнологични лепила, които ще се ползват в индустрията за опаковане и в медицината.

"Суровините за нашето производство - смоли, различен каучук и органични разтворители, се доставят основно от Европа и Турция. Всичко, което можем да доставим и намерим в България, предпочитаме да го купим оттук – пестим време, а и цените, на които купуваме, са добри. Но тук купуваме предимно всичко необходимо за опаковките ни", обяснява фирмената политика на доставките Трифонова.

Новата фабрика

обаче не е само сбор от сгради и машини. Обучението на екипа продължава минимум месец - за основни дейности, а за по-специфичните операции работниците се обучават и повече. Първоначалната квалификация на хората във фабриката в Цалапица е изцяло поета от специалисти на фирмата майка Oynurden Kimya AS. Те също контролират и следят технологичния цикъл, за да са сигурни, че българската фабрика спазва точно рецептурните и технологичните изисквания. През последната година в новото предприятие има постоянно присъствие на различни специалисти от Турция.

До момента са открити нови 20 работни места, но предстои да привлекат още работници. "През първата година от нашето производство ние наемахме хора, които нямат опит. Защото в България няма друга подобна фабрика. Това е първата инвестиция в бранша производство на индустриални лепила от 50 години", казва управителят.

Изданието е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 19-25 октомври (пакетна цена 4 лв.). Можете да го поръчате и самостоятелно (7 лв.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по темата вижте тук.
Все още няма коментари
Нов коментар