Пловдив е култура

Някои от акцентите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

На Пловдив му предстои изпълнена с културни събития година
На Пловдив му предстои изпълнена с културни събития година
На Пловдив му предстои изпълнена с културни събития година    ©  Цветелина Белутова
На Пловдив му предстои изпълнена с културни събития година    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив"

Идната 2019 г. ще бъде от огромно значение за Пловдив, който след четиригодишна подготовка ще бъде Европейска столица на културата. Над 500 събития – от малки общностни проекти, през напълно нови фестивали до вече култови за града формати, ще станат част от препълнения културен календар на града в идните 15 месеца.

"Най-специфичното за събитията е, че те не могат да бъдат разграничени видово или жанрово, а включват всякакви видове изкуства в себе си", казва Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация "Пловдив 2019".

Според нея основното послание на столицата на културата не само в случая на Пловдив е, че културата е много по-важна за живота на хората, отколкото те предполагат, и за развитието на градовете, и че в направата ѝ може да участва всеки.

"Събитията, които могат да бъдат видени, ще са много по-малко елитарни и много по-достъпни и произведени от самите хора, които живеят в столицата на културата", добавя тя и казва, че събитията ще се случват както по класическите места за култура в града, така и по алтернативни пространства, места и квартали, които традиционно не се свързват с понятието.

Ето ви една скромна селекция от събития, която, разбира се, не претендира за изчерпателност. Препоръчваме ви редовно да следите сайта на "Пловдив 2019" за най-актуалните предстоящи събития.

Ние сме всички цветове (11 - 13 януари)

В рамките на дългия януарски уикенд от 11 до 13 януари, когато ще бъде официалното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, ще се състои и спектакълът "Ние сме всички цветове", съчетаващ музика, светлина и танц, които ще бъдат демонстрирани от 1500 участници от цялата страна.

Дим. Истории на тютюна

Специалната изложба е посветена на един от ключовите проекти в програмата – "Тютюневия град". Изложбата включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия, която за разлика от много други символи като розовото масло или житните стръкове в герба на страната не е привнесен, а реален символ на България.

Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство

По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 г., в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Изложбата представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на XX век и съвременни стрийт артисти и е съпътствана от прожекция на над 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по "стената", политически дебати, срещи с някои от авторите, както и концерти.

Чуйте ни – Артистичен интелект

Фондация "Пловдив 2019" представя за пръв път в България престижната колекция от съвременно изкуство на "Дойче телеком", сформирана през 2010 г. с фокус върху Източна и Югоизточна Европа. Изложбите в Градската художествена галерия и СКЛАД ще покажат, че въпреки културните и националните различия художниците комуникират с общ език. Съвременното изкуство ще влезе и в някои от къщите в Стария град с фини намеси.

Brexit Blues

Музикалният фестивал Brexit Blues има за цел да отправи посланието, че въпреки Brexit Европа остава културно свързана. Фестивалът се провежда в рамките на уикенд и включва серия от градски концерти на български и английски музиканти, представящи музикалната сцена на Англия от 50-те години до днес – английски рок енд рол, прогресив рок, пънк, джаз и блус, хорови изпълнения. Ще завърши, като събере на една сцена близо 400 участници – професионални музиканти, хорови формации от Пловдив, студенти по джаз, класическа музика и фолклор, биг бенд, брас бендове от града, както и непрофесионални музиканти.

Програма "Кирилизация"

Пловдив е първата Европейска столица на културата, която ползва кирилската азбука. Основна концепция на проекта "Кирилизация" е ползването на инициативата Европейска столица на културата като платформа за популяризиране, официално въвеждане и възприемане на българските шрифтове за кирилица, както и преобразяването на градската среда. Предвиждат се редица работилници, използващи средствата на литературата, превода, шрифта, дизайна и визуалните медии.

Детски град

През 2019 г. двама немски архитекти и артисти ще поканят децата от Пловдив да участват заедно с тях в построяването на Детски град. Той ще бъде разположен в подножието на най-високия от пловдивските хълмове – Младежкия, където под ръководството на професионалните архитекти децата ще участват активно в градското планиране като архитекти и строители. В продължение на три седмици децата ще издигнат техен собствен град от дърво, рециклирани строителни и индустриални материали.

Пловдив Каравана (1 - 10 юни)

От 1 до 10 юни 2019 г. театрите от мрежата CITI – INTERNATIONAL CENTER FOR TRAVELLING THEATERS се събират в Пловдив. Общо 13 творчески компании от Белгия, Франция, Италия и Швейцария тръгват по пътищата на Европа – пеша, с коне, велосипеди или камиони, за да достигнат града, където ще създадат три артистични лагера в кварталите "Тракия", "Столипиново" и на гребната база. В последния ден те ще проведат прощален уличен парад.

Opera Open (14 юни – 31 юли)

Mащабният музикален фестивал Opera Open, който от 2017 г., вече като част от програмата ЕСК - фестивалът, наследник на 33-годишна традиция в Пловдив, поставя премиерни заглавия и проекти с участието на някои от най-изявените международни артисти в света.

Аниме & Gaming фестивал

Двудневен фестивал, който включва лекции, работилници, демонстрации и прожекции, свързани с японската масова култура. В програмата е предвиден косплей конкурс с награди.

Hills of Rock (19 - 21 юли)

Друго традиционно вече събитие, фестивалът Hills of Rock е едно от най-големите музикални събития в България. През 2018 г. сцените ще са четири – главна сцена, сцена за алтернатив рок, сцена "На тъмно" и дръм енд бейс сцена след полунощ. На тях се представиха над 50 артисти и групи от САЩ и Европа.

Лято на реката

Основният летен акцент от програмата съвпада с началото на ваканционния сезон, обръщайки отново вниманието на пловдивчани и гости към голямото богатство на града – река Марица. Там ще се случат градски пикник, парад и светлинно и звуково шоу на един от мостовете.

НОЩ/Пловдив

След едногодишна пауза един от най-разпознаваемите проекти в Пловдив се завръща. Програмата на фестивала включва музеите и галериите, ателиетата на пловдивските художници, културните институции, домове и читалища, както и много пловдивски клубове и отворени пространства. Те ще съберат стотици участници в десетки културни места в града и ще останат отворени цяла нощ.

Пловдив джаз фест

Фестът, наследил 10-годишната традиция на пловдивските джаз вечери, посреща ежегодно в Пловдив някои от най-влиятелните артисти на световната джаз сцена. Към основната програма на тези есенни вечери, изпълнени с джаз, са включени редица съпътстващи събития – майсторски класове, джем сешъни, изложби, учредена е награда за цялостен принос в джаза, като и Младежки конкурс за джаз изпълнители.

One Dance Week 2019

ONE DANCE WEEK е най-големият форум в България, посветен изцяло на съвременния танц. Фестивалът представя в Пловдив най-значимите изпълнители в областта на съвременните танцови практики от Европа, Азия и Америка.

Изданието е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 19-25 октомври (пакетна цена 4 лв.). Можете да го поръчате и самостоятелно (7 лв.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по темата вижте тук.
Все още няма коментари
Нов коментар